فردای اقتصاد: بورس تهران امروز پس از گذر از نزدیک به هشت روز کاری فشار فروش، با افزایش تقاضا همراه شد و توانست بخش عمدهای از کاهش روزانه خود را جبران کند تا بار دیگر امید به ادامه مسیر صعودی زنده شود. شاخص کل بورس طی روز جاری با کاهش ۰.۱۶ درصدی مواجه شد و در مرز ۱.۵۴ میلیون واحدی قرار گرفت و شاخص هموزن نیز که در این مدت شرایط سختتری را دنبال کرده بود، ۱.۰۳ از ارتفاع خود را از دست داد. ارزش معاملات نیز که چند روزی است نسبت به هفتههای گذشته با کاهش مواجه شده بود، امروز نیز عدد ۷۰۸۵ میلیارد تومانی را به ثبت رساند و خروج پول کدهای حقیقی نیز با کاهش چشمگیری نسبت به روزهای گذشته، به ۶۹۰ میلیارد تومان رسید.
شروع هفته گذشته برای بورس تهران با کاهش قدرت خریداران مواجه بود که دلایل متعددی از جمله لایحه بودجه ۱۴۰۲، سیاستهای ارزی و پولی جدید بانک مرکزی، عملکرد ضعیفتر برخی از شرکتها گزارشهای ۹ ماهه و... داشت اما در روز یکشنبه هفته قبل و با انتشار نامه شورای رقابت به رئیس سازمان بورس در راستای توقف عرضه خودرو در بورس کالا، تنها طی چند دقیقه رنگ بازار به صورت کلی تغییر کرد و حجم زیادی از عرضهها به سمت فروش سهام مختلف به حرکت در آمدند. این شوک منفی هر روزه ادامه داشت و خبر احتمال لغو عرضه خودرو در بورس کالا با واکنشهای مختلفی از سمتهای گوناگون مواجه شد و تلاطم در بورس تهران نیز به اوج خود رسید تا اینکه در روز چهارشنبه به یکباره قدرت عرضهها به اوج خود رسید و بازار یکی از سختترین روزهای اخیر خود را تجربه کرد. این فشار فروش شدید در روز شنبه و یکشنبه نیز ادامه یافت تا اینکه امروز پس از طی کردن این مسیر پرتلاطم و نزولی، بارقههایی از امید به بهبود شرایط دیده شد.
امید بورس به اقدام عملی سیاستگذاران
یکی از اصلیترین دلایل بازگشت روند نزولی در بازار امروز را میتوان به خبر برگزاری جلسه امروز احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد، با اعضای شورای عالی بورس، اعضای شورای رقابت و رئیس سازمان بورس در راستای رسیدگی به چالشهای اخیر صنعت خودرو و بازار سرمایه نسبت داد. فارغ از اینکه چه نتیجهای در پایان این جلسه مخابره خواهد شد، برگشت بورس تهران از مسیر نزولی نشان داد که سرمایهگذاران به جای دل بستن به حمایتهای کلامی و لفظی، از اقدامات عملی و جدی استقبال میکنند.
یکی از نکات ریزش اخیر بورس، کاهش قیمت در تمامی صنایع و نمادها بود درحالی که این موضوع تنها مربوط به صنعت خودرویی است. این اتفاق نشان میدهد که این صنعت و مشکلاتی که در آن وجود دارد، نمونه کاملی از نبود هماهنگی و اراده اصلاح در سیاستگذاری اقتصادی کشور است و این موضوع نشان میداد که آیا سیاستگذار به صورت واقعی اراده اصلاحات اقتصادی را دارد و یا ممکن است بار دیگر همچون گذشته به دخالتهای نادرست بپردازد. بنابراین دیگر صنایع نیز از این موضوع متاثر شدند زیرا این رویه در سیاستگذاریها نشان میدهد که دولت همچنان بر اقدامات نادرست خود پافشاری میکند و در صورت عدم اصلاح، دیگر گروهها نیز ممکن است با چنین شرایطی مواجه شوند.
جلسه بیسرانجام شورای رقابت
با این حال دقایقی پیش خبر رسید این جلسه تشکیل نشده؛ به گفته رئیس سازمان بورس، جلسه شورای رقابت و وزیر اقتصاد درباره عرضه خودرو در بورس به دلیل عدم حضور و به حد نصاب نرسیدن برگزار نشد. وی در این خصوص گفت: «کلیات عرضه خودرو توسط شورای رقابت تصویب شده اما جزییات بسیاری دارد که هنوز توسط شورا تهیه نشده است و احتمالا زمان بسیاری لازم است و در حال پیگیری هستیم که با هماهنگیهای لازم این کار انجام شود تا صنعت آسیب نبیند.»
ردپای صندوق تثبیت در برگشت بازار؟
نکته دیگری که در ریزش اخیر بازار سهام طی ۸ روز کاری گذشته به چشم میخورد، افت بیشتر شاخص هموزن نسبت به شاخص کل است. این درحالیست که تا قبل از این موضوع، شاخص هموزن عملکرد بسیار بهتری نسبت به شاخص کل داشت و تنها چند درصد تا عبور از سقف تاریخی خود فاصله داشت. نگاهی به روند هر دو نماگر بازار بورس تهران نشان میدهد که از تاریخ ۲۸ دی ماه تا به امروز، هر دو شاخص با کاهش ۸.۸۵ درصدی مواجه شدهاند اما طی چند روز پایانی که شرایط بسیار سختتر دنبال شده بود، شاخص کل بورس عملکرد بهتری را به ثبت رسانده است.
این موضوع باعث شده است که دوباره گمانهزنیها از احتمال حمایتهای صندوق تثبیت در حاشیه بازار قوت بگیرد زیرا این صندوق همانطور که انتظار میرود، حمایتهای خود را در نمادهای بزرگ بازار انجام میدهد زیرا بازار به طور کلی به این نمادها توجه ویژهای دارد و حرکت آنها به سمت مدار مثبت میتواند بر کلیت بازار تاثیرگذار باشد. به هرحال بورس تهران طی روزهای اخیر بار دیگر با بحرانی مهم همراه شده بود که کاهش نزدیک به ۱۰ درصدی قیمت بسیاری از سهمها را به همراه داشت و بدیهی است که صندوق تثبیت در جهت وظیفه اصلی خود که برای آن نیز تاسیس شده است، قدم بردارد.
تبادل نظر