فردای اقتصاد: با پایان کوتاهترین دوره نخستوزیری در بریتانیا، لیز تراس، جای خود را به ریشی سوناک، رهبر جدید حزب محافظهکار داد تا به عنوان نخستین نخست وزیر آسیاییتبار بریتانیا و جوانترین نخستوزیر در تاریخ معاصر این کشور کار خود را آغاز کرد.
به گزارش بی.بی.سی، تراس تنها یک ماه و نیم بعد از رسیدن به مقام نخستوزیری کنارهگیری کرد و روز سهشنبه ۲۵ اکتبر (سوم آبان) برای تقدیم استعفای خود به چارلز سوم، پادشاه بریتانیا، به کاخ باکینگهام رفت.
بلافاصله بعد از او ریشی سوناک با پادشاه بریتانیا دیدار کرد تا پیشنهاد تشکیل کابینه را دریافت کند. او روز دوشنبه ۲۴ اکتبر (دوم آبان) به عنوان رهبر حزب حاکم محافظهکار انتخاب شده بود.
سوناک در نخستین سخنرانی خود بعد از رسیدن به مقام نخستوزیری به «مشکلات عمیق» اقتصادی بریتانیا اشاره کرد و گفت «کار بلافاصله آغاز میشود».
او وعده داد که «با اقداماتش و نه فقط با حرف» کشور را متحد کند. نخست وزیر جدید بریتانیا گفت که به سختی کاری که در پیش دارد، آگاه است.
نخست وزیر جدید بریتانیا با وجود تقدیر از لیز تراس، گفت که تلاش میکند تا «بعضی اشتباهات» او را جبران کند. تراس تنها حدود ۵۰ روز پیش سمت نخستوزیری را برعهده گرفت و سه روز پس از آن ملکه الیزابت از دنیا رفت. تراس آخرین نخستوزیری بود که حکم تنفیذ خود را از ملکه الیزابت دریافت کرد و سوناک اولین نخستوزیری است که حکم خود را از چارلز سوم، پادشاه جدید بریتانیا دریافت میکند.
ریشی سوناک وعده داد که در دوران زمامداری خود خود نیازهای مردم را فراتر از کار سیاسی قرار میدهد و افزود که کابینه او با «بهترینهای حزب» شکل خواهد گرفت.
ریشی سوناک در یک نگاه:
سن: ۴۲ سال
زادگاه: ساوتهمپتون
محل زندگی: لندن و یورکشایر
تحصیلات: کالج وینچستر، دانشگاه آکسفورد، دانشگاه استنفورد
خانواده: همسر آکشاتا مورتی با دو فرزند دختر
حوزه انتخاباتی در پارلمان: ریچموند (یورکشایر)
سوناک، وزیر دارای پیشین بریتانیا، در شرایطی ریاست کابینه را در دست میگیرد که وضعیت اقتصادی به شدت آشفته است و نرخ تورم در این کشور به بالاترین میزان در چهل سال اخیر رسیده است.
مشکلات شدید اقتصادی و اختلافات سیاسی باعث شد تنها در عرض چهار ماه، دو نخست وزیر محافظهکار بریتانیا استعفای خود را اعلام کنند.
بوریس جانسون و لیز تراس به دلیل از دست دادن حمایت نمایندگان حزب حاکم در پارلمان و بعد از چرخشهای سیاسی و اقتصادی و همین طور رسواییهای پیدرپی -به ویژه در دوره بوریس جانسون- مجبور به استعفا شدند.
جانسون در آغاز نخست وزیری ریشی سوناک از همه اعضای حزب محافظهکار بریتانیا خواست به طور کامل از او حمایت کنند.
محبوبیت حزب محافظهکار بریتانیا به پایینترین حد خود رسیده و حزب کارگر، حزب اصلی مخالف دولت و احزاب دیگر خواهان برگزاری انتخابات عمومی زودهنگام شدهاند.
اما سوناک در نخستین اظهار نظرهای خود بعد از رسیدن به رهبری حزب محافظهکار، برگزاری انتخابات زودهنگام را رد کرد.
پیامدهای اقتصادی و سیاسی «برگزیت»، خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، همهگیری کرونا و جنگ روسیه علیه اوکراین، گریبانگیر رهبران سیاسی شده که باید پاسخگوی مردمی باشند که روز به روز با شرایط سختتری روبهرو میشوند.
امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه با تبریک نخست وزیری ریشی سوناک در توییتی نوشت «همراه هم همکاری برای غلبه بر مشکلات کنونی را ادامه میدهیم، از جمله جنگ در اوکراین و پیامدهای بسیار آن برای اروپا و جهان».
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین هم با آرزوی موفقیت برای سوناک در مواجهه با مشکلات جامعه بریتانیا و کل جهان در شرایط فعلی نوشت «من آماده ادامه تقویت شراکت استراتژیک بین بریتانیا و اوکراین هستم.»
روز دوشنبه هم جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا بعد از اعلام پیروزی سوناک در رقابت رهبر حزب محافظهکار گفت که رسیدن «فرزند یک مهاجر هندی» به چنین مقامی در بریتانیا را یک «نقطه عطف مهم» توصیف کرد.
منبع: BBC WORLD
تبادل نظر