فردای اقتصاد: بورسیها این روزها شرایط سختی را پشت سر میگذارند. از یک سو جدیدترین امید سهامداران یعنی صورتهای فصل نخست سال و البته فصل پرتب و تاب مجامع نتوانست آنگونه که انتظار میرفت موجب تقویت تقاضا در تالار شیشهای و بازگشت قیمت سهمها شود و از طرف دیگر بازار کامودیتیها به عنوان یکی از متغیرهای مهم مورد توجه بورس کالاپایه تهران، چشمانداز روشنی دارد. از برجام و احیای آن نیز هنوز خبری نیست. نه احیا میشود و نه خیال سرمایهگذاران از بسته شدن پرونده آن راحت میشود. به عبارتی در میان همه عوامل اثرگذار بر بازار سهام، نوعی بلاتکلیفی و عدم قطعیت مشاهده میشود تا اندک سهامدارانی که نزدیک به دو سال است، به امید بازگشت رونق به تالار شیشهای و جبران زیانهای انباشته شده، در مقام سهامدار باقی مانده بودند نیز حالا کمکم مجاب شدهاند تا عطای بورس را به لقای آن ببخشند و شانس خود را در دیگر گزینههای سرمایهگذاری بیازمایند. شرایطی خطرناک میتواند کوچ گسترده سرمایه به سمت سفتهبازی را منجر شود.
به هر حال ثلث نخست سال ۱۴۰۱ با بازدهی کمتر از ۸ درصدی شاخص کل پایان یافت تا این نماگر نسبت به رقبای اصلی خود یعنی دلار و سکه در کسب بازدهی عقب بماند. اما سهامداران گروهای مختلف بورسی در این برش زمانی چهارماه چه وضعیتی داشتند؟ کدام صنایع توانستند شاخص کل را پشت سر بگذارند و کدامیک سهامداران خود را با زیان بدرقه کردند؟
آنگونه که آمارها نشان میدهند از ۳۸ صنعت فعال بورسی، ۲۸ گروه ۴ ماه نخست سال را با رشد میانگین قیمت سهام زیرمجموعه خود به پایان رساندند و در مقابل شاهد افت شاخص صنعت در ۹ گروه بودیم. در این میان ۲۲ صنعت عملکرد مناسبتری را در قیاس با نماگر اصلی تالار شیشهای داشتند.
صنایع برتر ثلث نخست
در صدر صنایع پیشتاز در ثلث نخست ۱۴۰۱، صنعت تامین آب، برق و گاز با سه نماد بورسی «مبین»، «بفجر» و «آبادا» و بازدهی ۶۷ درصدی میدرخشید. در این میان سهام شرکت مبین انرژی خلیجفارس ۲۹ درصد و فجر انرژی خلیجفارس ۸۹ درصد افزایش قیمت را تجربه کردند و در مقابل سهام «آبادا» بیش از ۶ درصد ارزانتر شد. «بفجر» که سردرمدار رشد قیمت در این صنعت طی ۴ماه نخست سال شد، در آخرین روز کاری تیرماه با رونمایی از صورتهای مالی فصل بهار خود خبر از تحقق سود ۷۸۳ ریالی به ازای هر سهم داد که نسبت به فصل مشابه سال قبل، کاهش ۳۳ درصدی را نشان میداد. کاهشی که به گفته مدیرعامل این شرکت ناشی از کاهش حاشیه فروش به دلیل افزیش بهای تمام شده نسبت به دوره مشابه سال قبل بوده است. شاخص صنعت اطلاعات و ارتباطات با دو نماد «آسیاتک» و «هایوب» نیز در این برش زمانی، ۵۸.۳ درصد افزایش داد و پس از آن نوبت به حمل و نقل رسید تا شاهد افزایش بیش از ۴۹ درصدی میانگین قیمت سهام زیرمجموعه خود باشد.
کارنامه چهارماهه بزرگان بازار
نگاهی به عملکرد بزرگترین صنایع بورسی از ابتدای سال تا پایان تیرماه نشان از رشد ۲۹.۵ درصدی میانگین قیمت سهام پالایشگاهی دارد. پتروشیمیها نیز در این بازه زمانی ۱۵.۴ درصد افزایش ارتفاع دادند تا به واسطه افزایش کرک اسپرد در فصل نخست سال، پرتقاضا ظاهر شوند. دو صنعت شرکتهای چندرشتهای صنعتی و کانههای فلزی نیز هر چند مثبت اما به ترتیب به رشد ۵.۷ و ۲.۲ درصدی بسنده کردند. فلزیها اما متفاوت ظاهر شدند و در ثلث نخست ۱۴۰۱، ۵.۵ درصد کاهش ارتفاع دادند. اما اگر به سراغ بزرگان ریالی بورس تهران برویم، بانکیها با عقبگرد ۴.۸ درصد شاخص صنعت خود مواجه شدند و خودروسازان نیز افتی ۲.۴ درصدی را ثبت کردند.
بازندگان ثلث نخست
همانطور که اشاره شد در چهار ماه نخست سال ۱۴۰۱، ۹ صنعت شاهد افت میانگین قیمت سهام زیرمجموعه خود بودند که بیشترین زیان از آن سهامداران صنعت وسایل ارتباطی با تک نماد «لپارس» و افت قیمت ۲۴ درصدی شد. ستخراج سایر معادن، استخراج نفت و گاز، فلزات اساسی، بانکها و منسوجات دیگر بازندگان صنایع بورسی از ابتدای سال تا پایان تیرماه بودند.
تبادل نظر