فردای اقتصاد- هنگامه علیقلی: یک سال و نیم از مهلت قانونی تدوین برنامه هفتم توسعه کشور می گذرد و نه تنها هنوز نهادهای سیاستگذار بر سرتدوین برنامه هفتم توسعه به اجماع نظر نرسیده اند بلکه کمتر از یک ماه دیگر دولت درحالی مرحله اول بودجه را به مجلس تقدیم خواهدکرد که هنوز سند بالادستی بودجه، یعنی برنامه هفتم توسعه تدوین نشده و به مجلس ارائه نشده است.
غلامرضا مرحبا، عضوکمیسیون اقتصادی مجلس درگفتگو با فردای اقتصاد با بیان اینکه متاسفانه یک رخوت و عقب ماندگی را در فرآیند تدوین برنامه هفتم توسعه مشاهده می کنیم که جای گلایه دارد به موضوع بررسی بودجه سنواتی اشاره کرد و گفت: تا آذرماه بخش اول بودجه سال ۱۴۰۲بهمجلس می آید بدون اینکه سند بالادستی اش را داشته باشیم. این خیلی جای تاسف دارد.
به گفته مرحبا از سویی بررسی برنامه هفتم توسعه زمان بر است و وقت زیادی را از مجلس خواهد گرفت و از سوی دیگر تداخل آن با بررسی بودجه هم فشار مضاعفی بر مجلس ایجاد میکند که ممکن است دقت نمایندگان را کاهش دهد.
وی ابراز امیدواری کرد تا حفره ای که درنظام برنامه ریزی کشور ایجاد شده است زودتر ترمیم شود و برنامه هفتم توسعه زودتر به مجلس ارائه شود.
تغییر ریل برنامه هفتم به کجا رسید؟
دراواسط تابستان سال جاری بود که احمدی، دبیر کمیسیون مشترک مجمع تشخیص مصلحت نظام از مراحل پایانی تدوین این برنامه خبر داد و درباره وجه تمایز برنامه هفتم با برنامه های پیشین توسعه گفت: برنامه هفتم قرار است مساله محور باشد.
او از شناسایی ۳۵ مساله در برنامه هفتم خبرداده و اعلام کرده بود که تورم و فقر اصلیترین مسایل شناسایی شده در برنامه هفتم توسعه است. احمدی همچنین درباره انحراف از مسیر برنامه های پیشین و محقق نشدن اهداف ۶ برنامه گذشته گفته بود: کمتر از ۳۰ درصد از برنامه ها در گذشته محقق شد و در برخی از دوره ها انحراف از مسیر هم داشتیم.
یک هفته پس از انتشار سخنان احمدی،تصمیم سازان از لزوم تغییر ریلگذاری برنامه هفتم توسعه خبر دادند. از آن روزها ۵ ماه میگذرد. دولت در آستانه تدوین نهایی بودجه است، مجلس منتظر سند بالادستی بودجه ۱۴۰۲.
کمتر از ۲۰ درصد برنامه های توسعه عملیاتی شده
مرحبا درباره لزوم تغییر ریل برنامه های بالادستی معتقد است که در این سالها ۶ برنامه تدوین کرده ایم که باید میزان عملیاتی شدن آنها را بررسی کرد.
به گفته مرحبا کمتر از ۲۰ در صد از برنامه های ادوار عملیاتی شده و این امر نشاندهنده ضرورت تغییر ریل برنامه هاست زیرا تاکنون اشتباه برنامهریزی کردهایم و این برنامهها قابلیت اجرا ندارد.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس معتقد است که مجلس ماهها وقت میگذارد تا برنامه را قانون و سند بالادستی را هم تدوین کند. آن وقت ۲۰ درصد آن برنامه اجرا میشود آیا هیچ عقل سلیمی چنین کاری را میکند؟
تبادل نظر