فردای اقتصاد: پس از ۷ سال محدود شدن دامنه نوسان در بند مثبت و منفی ۵ درصد (به غیر از موارد خاص که شاهد نامتقارن شدن یا محدودیت بیشتر بودیم)، اولین گام برای افزایش دامنه نوسان در روزهای پایانی فروردینماه سال جاری برداشته شد. حالا دیگر کمتر کسی است که مخالف باز شدن دامنه نوسان باشد و تنها در خصوص نحوه این بازگشایی اختلاف نظرهایی وجود دارد. از این رو ۲۹ فروردین ماه بود که دامنه نوسان در بازارهای اول بورس و فرابورس با افزایش یک درصدی به مثبت و منفی ۶ درصد رسید و قرار بود سازمان بورس در هر فصل بعد از بررسی شرایط، یک درصد این محدوده را بازتر کند تا جایی که پایان ۱۴۰۱، دامنه نوسان قیمتها در بازار سهام به مثبت و منفی ۱۰ درصد برسد. با این حال روند نزولی قیمتها در دو ماه نخست تابستان به نظر مانع از آن شد که زودتر افزایش یک درصدی دیگری تصویب شود تا بالاخره قرعه به نام هفتمین روز از آخرین ماه تابستان خورد تا شاهد افزایش بیشتر محدوده نوسان قیمت سهام به ۷ درصد باشیم. در فصل پاییز اما به نظر قرار نیست دامنه نوسان یک درصد دیگر افزایش یابد.
این را چندی پیش مجید عشقی، رئیس سازمان بورس گفته بود و امروز نیز امیرمهدی صبایی، مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس در نشست با خبرنگاران گفت: از منظر کارشناسی و الگوبرداری از بورسهای دنیا و به لحاظ وجود برخی پارامترها مانند حجم مبنا و دامنه نوسان، باز شدن دامنه نوسان یک عملکرد مثبت است اما ما باید شرایط بازار را در نظر بگیریم. در شرایط فعلی، تعادل و حفظ ثبات در بازار در اولویت قرار دارد. بورس ایران، بازار پرریسکتری نسبت به بورس سایر کشورها تلقی میشود اما با برخی ابزارها این ریسکها تا حدودی کنترل شده است. با این حال نمیتوان به یکباره در چنین شرایطی دامنه نوسان را باز کرد. باز کردن محدوده نوسان نیاز به زیرساختها و کار کارشناسی خود را دارد و اولویت فعلی سازمان حفظ تعادل و آرامش در بازار است.
به گفته مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس، برای سازمان بورس و اوراق بهادار برخی وظایف نانوشته تعریف شده است. سازمان بورس دوست دارد صرفا نقش قانونگذاری داشته باشد و یک زمین مسابقه هموار و متعادل را برای فعالان بازار فراهم کند اما شرایط این امر وجود ندارد و سایر پارامترها هم باید در نظر گرفته شود.
تبادل نظر