۱۰ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۵:۲۹
سخنان متفاوت معاون سیاست خارجی اروپا درباره برجام

معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در گفت‌وگویی با تاکید بر این که احیای برجام تنها راه اتحادیه اروپا برای رسیدگی به مسئله برنامه هسته‌ای ایران است، گفت که فعلا چارچوبی برای این کار وجود ندارد.

ایسنا به نقل از نشریه آلمانی اینترناتسیونال پولیتیک، انریکه مورا، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و مذاکره‌کننده ارشد این نهاد اروپایی در مذاکرات وین در گفت‌وگو با این نشریه در پاسخ به این سوال که جنگ اوکراین چه تاثیری بر سیاست‌های اتحادیه اروپا در قبال منطقه و شمال آفریقا دارد، گفت: ایران طی چند سال اخیر روابط نظامی بسیار قوی‌ای با روسیه شکل داده است؛ این رابطه پس از آغاز جنگ متجاوزانه علیه اوکراین، شدت یافته است. این موضوع بر مشکلاتی که ما بر سر دیگر مسائل با ایران داریم، می‌افزاید.

مورا در ادامه در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این که با توجه به بروز ناآرامی‌های اخیر در ایران و تلاش‌های اتحادیه اروپا برای حفظ توافق هسته‌ای، وضع فعلی امور در این رابطه چگونه است، با مطرح کردن ادعاهایی درباره امور داخلی ایران با بیان این که ایران خود را به خاطر سه مسئله در دل یک طوفان تمام عیار قرار داده که خود تهران آن را ایجاد کرده است.

به گفته وی نخستین مورد وضعیت بین‌المللی است که بعد از فوت مهسا امینی اعتراضاتی به راه انداخت که زنان در صف اول آن بودند و بیش از آن‌چه انتظار می‌رفت به طول انجامید. واکنش دختران و زنان ایرانی دیدنی بود.

مورا مدعی شد که رژیم ایران این اعتراضات را با سرکوب پاسخ داد نه با گفت‌وگو. مسلما این موضوع، به ویژه در جهان غرب، پیامدهای سنگینی داشته است، درست مانند آسیبی که به وجهه حکومت ایران وارد کرد.

به گزارش ایسنا، ادعاهای مورا درباره ناآارامی‌ها اخیر در ایران در حالی مطرح می‌شود که حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران اخیرا در نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل در این باره گفت: حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران در نشست شورای حقوق بشر درباره ناآرامی‌های اخیر در ایران گفت: تجمعات مسالمت‌آمیزی که در پی فوت غم‌انگیز خانم مهسا امینی در کشور من برگزار شد نمایانگر روحیه همبستگی و همدردی مردم ایران با یک دختر جوان هم‌وطن آنها بود. اما این تجمعات مسالمت‌آمیز بواسطه دخالت عناصر تروریستی به خشونت کشیده شد. در همین راستا تعدادی از شبکه‌های تلویزیونی فارسی زبان مستقر در ایالات متحده و انگلیس نیز در برنامه‌های به ظاهر خبری خود به آموزش و ترویج خشونت و ترور در ایران پرداختند.

امیرعبداللهیان افزود: این خشونت‌ها و مداخلات خارجی، جان افراد بی‌گناه از جمله ۷۰ نیروهای مجری قانون را گرفت و منجر به ویرانی و خسارت فراوان به بسیاری از اموال عمومی و خصوصی شد. در حالیکه پلیس ایران اجازه استفاده از سلاح جنگی را نداشت. آشوبگران با سلاح‌های گرم و سرد اقدام به کشتار کردند.

او بیان کرد: هیچ کشور مسئولی نمی‌تواند اجازه دهد امنیت و نظم عمومی با رفتار خشونت آمیز و غیرقانونی به خطر بیفتد.

وزیر امور خارجه ایران گفت: کمیته ملی که برای تحقیق و رسیدگی به جنبه‌های مختلف اغتشاشات در جمهوری اسلامی ایران ایجاد شده، موظف است ضمن شناسائی علل وقوع ناآرامی‌های اخیر، به راستی آزمایی ادعاها و اتهامات وارده علیه نیروهای تامین‌کننده نظم و امنیت عمومی و احراز و گزارش تقصیر و قصور احتمالی در این فرآیند، جبران خسارات وارده به شهروندان و اموال و اماکن خصوصی و عمومی، بررسی وضعیت بازداشت شدگان، تعیین وضعیت جانباختگان و بررسی نقش عوامل خارجی مانند رسانه‌ها و فضای مجازی و کشورها در ایجاد و گسترش اغتشاشات، بپردازند. لازم به ذکر است که اکثریت افرادی که در جریان اغتشاشات دستگیر شدند، به استثنای کسانی که مرتکب جنایت شده بودند، مورد عفو قرار گرفته و اکنون آزاد هستند.

به گفته او، «این کمیته ملی درحال انجام تحقیقات جامع در مورد اغتشاشات است و علل زمینه‌ای و عوامل مختلفی که به این وضعیت دامن زد را شناسایی، شکایات مردمی را دریافت و گزارش خود را برای پیگیری‌های لازم به مقامات مربوطه ارائه خواهد کرد.»

این دیپلمات ارشد اروپایی در ادامه گفت: عامل دوم که برای ما بسیار مهم است، روابط ایران با روسیه و این امر مسلم است که آنها به روسیه پهپاد می‌دهند. ما فقط نوک کوه یخ را دیده‌ایم؛ این موضوعی بسیار جدی است، در واقع جدی‌ترین مسئله‌ای است که با ایران داریم، یعنی متوقف کردن این نقل‌وانتقالات.

به گزارش ایسنا، تکرار ادعای غرب مبنی بر حمایت نظامی ایران از روسیه در جنگ اوکراین در حالی مطرح می‌شود که وزیر امور خارجه ایران اخیرا در دیدار با همتای فنلاندی‌اش در این باره گفت: وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به تلاش‌های خوب جمهوری اسلامی ایران در خصوص برقراری آتش بس در اوکراین توسط رئیس‌جمهوری و وزیر امور خارجه، تاکید کرد ما قویا مخالف گسترش ناتو و استمرار جنگ در اوکراین و مخالف تهدید حاکمیت و تمامیت ارضی کشورها هستیم.

رئیس دستگاه دیپلماسی با اشاره به جنجالهای غیرواقعی در مورد ادعای صدور پهپادهای ایرانی به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین، به مفاد گفت‌وگوهای تیم فنی و کارشناسی دو کشور اشاره کرد و افزود، تاکنون سند و مدرکی موثقی درباره این ادعا به طرف ایرانی نشده و جمهوری اسلامی ایران همانگونه که از کانال‌های مختلف دیپلماتیک به طرف اوکراینی منعکس کرده، آماده برگزاری دور دوم گفت‌وگوهای تیم‌های فنی و کارشناسی دو کشور است.

امیرعبداللهیان بر حمایت ایران از توقف جنگ در اوکراین و بازگشت به گفت‌وگو تاکید کرد.

‌بنا بر گزارش این نشریه آلمانی، مورا در ادامه اظهاراتش مطرح کرد: موضوع سوم برجام[توافق هسته‌ای] است. ما از پاییز گذشته متن توافق را آماده کرده‌ایم اما ایرانی‌ها گفتند که اول می‌خواهند مسائل پادمانی را با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی حل کنند. اگرچه، هیچ چیزی به آنها عرضه نکرده‌اند و هیچ پاسخی به آژانس نداده‌اند. خلاصه، آنها طوری رفتار نکردند که انگار واقعا برجام را می‌خواهند. احتمالا الان بیشتر به احیای برجام تمایل دارند چون گرفتار این طوفان هستند فکر می‌کنند که آسان‌ترین راه برای بیرون رفتن از آن برجام است اما صراحتا می‌گویم که الان چارچوبی برای انجام دادن این کار وجود ندارد.

مورا همچنین در این باره گفت: ما هنوز بر این باوریم که برجام تنها راه رسیدگی به مسئله هسته‌ای ایران است، تنها راه ممکن برای ماست. ما می‌خواهیم برجام را روی میز نگه داریم اما در عین حال، با ایرانی‌ها گفت‌وگو می‌کنیم، به اوکراینی‌ها کمک می‌کنیم تا با ایرانی‌‎ها و بقیه گفت‌وگو کنند تا عرضه پهپادها متوقف شود. اما این کار دشواری است، چراکه قدرت‌های متعددی در این زمینه نقش دارند و یکی از آنها بسیار مایل است که با روسیه روابط نظامی داشته باشد. وضعیت بسیار بدی است. ما تمامی کانال‌ها را باز نگه می‌داریم اما سخت است.

به گزارش ایسنا، اظهارات مورا درباره عملکرد ایران در مذاکرات احیای توافق هسته‌ای در حالی مطرح می‌شود که امیرعبداللهیان در دیدار با وزیر خارجه فنلاند درباره مذاکرات وین گفت: ما از ماه سپتامبر سال گذشته میلادی، آماده احیای برجام و بازگشت همه طرفها به توافق بودیم، اما رویکرد دوگانه آمریکا و متعاقبا محاسبات غلط آنها در خصوص اغتشاشات اخیر داخلی در ایران، باعث ایجاد وقفه در توافق شد.

وزیر امور خارجه ایران، همچنین با اشاره به پیام‌های تبادل شده و تحرکات دیپلماتیک اخیر، اظهار امیدواری کرد که شاهد بازگشت همه طرفها به توافق منطبق با مفاد توافق امضا شده سال ۲۰۱۵ باشیم.

بنا بر گزارش نشریه اینترناتسونال پولیتیک، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا همچنین در پاسخ به این سوال که آیا به طور کلی تمرکز اتحادیه اروپا در زمینه‌ سیاست‌هایش در قبال خاورمیانه و شمال آفریقا معطوف به ایران شده است، گفت: کاملا. اگر به غرب‌تر نگاه کنید، وضعیت سوریه مشخص است و ما راهکاری سیاسی در چشم‌انداز نداریم. وضعیت انسانی در حال بدتر شدن است. در عین حال ما در حال بررسی تحرکات خلیج‌فارس هستیم. وقتی می‌گویم خلیج‌فارس، منظورم دو طرف خلیج‌فارس است. تحولات نگران‌کننده‌ای به دلیل خصومت‌های ایرانی-سعودی وجود دارد. از ما به عنوان اتحادیه اروپا به دلیل گفت‌وگو با ایرانی‌ها انتقاد می‌شد اما اخیرا به نداشتن گفت‌وگوی کافی با ایران متهم می‌شویم. تمرکز اصلی، همان طور که در شراکت راهبردی‌مان با خلیج‌فارس در مه ۲۰۲۲ اعلام شد، فقط مسئله وجود یک راهبرد مشخص نیست. اگر در این بخش از خاورمیانه مناقشه‌ای وجود داشته باشد، اوضاع می‌تواند بسیار به ضرر اتحادیه اروپا شود. ما ترجیح می‌دهیم که روی این موضوع تمرکز کنیم و با تمامی کشورها در این زمینه تعامل کنیم.

برچسب‌ها

تبادل نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

پربیننده‌ترین‌ها

پربیننده‌ترین‌ها از دیگر رسانه‌ها

آخرین اخبار دیگر رسانه‌ها