۲۴ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۸:۰۲
ایران چطور از قافله رشد اقتصادی دنیا جا ماند؟

در سه دهه گذشته ایران نتوانسته همگام با کشورهای متوسط جهان، با رشد اقتصادی سریع‌تر به کشورهای ثروتمند نزدیک‌تر شود.

فردای اقتصاد: در سه دهه گذشته ایران نتوانسته همگام با کشورهای متوسط درآمدی جهان، با رشد اقتصادی سریع‌تر به کشورهای ثروتمند نزدیک‌تر شود. بنابراین در جریان رشد اقتصادی پویای جهان، اقتصاد ایران درجا زده، فاصله‌اش با پردرآمدها حفظ شده و از کشورهای مشابه عقب مانده است.

صندوق بین‌المللی پول چندی پیش گزارشی منتشر کرد از پیشرفت اقتصادی قابل توجه جمهوری دومینیکن و همگرایی درآمدش به سمت کشورهای توسعه‌یافته. اما اقتصاد ایران چقدر توانسته به لیگ ثروتمندها نزدیک شود و آیا موفق شده خودش را به کاروان رشد کشورهای در حال توسعه برساند؟

 طی سه دهه گذشته رشد تولید سرانه کشورهای پردرآمد ۶۲ درصد بوده اما کشورهای متوسط خیلی سریع‌تر رشد کرده‌اند؛ تئوری هم می‌گوید در سطوح بالای درآمدی رشد اقتصادی می‌تواند سخت‌تر شود، در حالی که کم‌درآمدها هنوز به میوه‌های توسعه که چیدنشان آسان‌تر است، دسترسی دارد. اما مشکل اینجاست که رشد ایران هم‌اندازه پردرآمدها بوده است. این رشد پایین‌تر از هم‌گروه‌ها باعث شده ایران که مدت‌ها در گروه کشورهای بالاتر از متوسط بوده، حالا پایین‌تر از متوسط باشد و از قافله عقب بماند.

یک معیار جالب همگرایی اقتصاد کشورها، نسبت تولید سرانه‌شان به آمریکاست. افزایش این نسبت برای کشورهای با درآمد متوسط که اکثریت کشورهای جهان هستند، نشان می‌دهد آن‌ها توانسته‌اند خودشان را به ثروتمندها نزدیک‌تر کنند.

نگاه به تغییر وضعیت چند کشور می‌تواند جالب‌تر باشد؛ کره جنوبی معجزه‌وار از ۳۰ درصد درآمد سرانه امریکا به ۷۰ درصدش رسیده؛ لهستان بعد از گذار به دموکراسی در ۱۹۹۰ رشد قابل توجهی داشته؛ قصه برای ترکیه و مالزی با فراز و نشیب اما صعودی بوده؛ جمهوری دومینیکن که موضوع گزارش IMF بود هم از وضعیت نامناسب قبلی به وضعیتی بهتر از ایران رسیده است. اما ایران تقریباً نسبت به جهان درجا زده و همگرایی خاصی نداشته است. واگرایی چین و هند هم جالب توجه است.

برچسب‌ها

تبادل نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات کاربران

  • نظرات منتشر شده: 12
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 34
  • IR ۰۶:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۵
    با مدیران نالایق و فاسد و دزد
  • مریم IR ۰۷:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۵
    دلایل این عقب ماندگی اینقدر واضح و روشن است که آه از نهاد انسان بلند میشود ، آنهم فقط پافشاری بر مسائل ایدئولوژیک بدون در نظر گرفتن واقعیتها ، افسوس بر کشورم که نه در مسائل اعتقادی موفق بوده و نه در اقتصاد ، جبران این خسارتها سالها زمان نیاز دارد که تازه اگر مسئولان کشور به خودشون بیان اگر
  • علی IR ۰۸:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۵
    بدلیل کاسبان تحریم که دوست دارند این وضعیت ادامه پیدا کند که همین طور نیز پیش میره و باعث بدبختی و سرخوردگی و افسردگی ملت بالاخص جوانان کشور عزیزمان شده لعنت خدا برکاسبان تحریم که فقط به فکر منافع خودشان هستند
  • IR ۰۸:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۵
    راننده ای کهرانندگی بلد نیست ومسیریابی را نمی فهمد بجای رسیدن به مقصد هر روز از مقصد دورمیشه ودر بیراهه سوختش تمام میشه وهمه سرنشینانش در بیابان تلف میشن
  • IR ۱۰:۳۲ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۵
    بخاطر افراط گرایی وبی تدبیری مسئولان
  • IR ۱۹:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۵
    اقتصاد همانند مسائل نظامی پیش نرفته، بدلیل عدم مدیریت صحیح. جنگ و تحریم نابودی رشد و توسعه اقتصادی را هدف قرار می دهد. کشورهای منطقه مانند ایران در جنگ و تحریم نبودند و قیاس اشتباه است. عربستان در یک جنگ خودساخته خود را درگیر و چنانچه یک مدت کوتاهی بیشتر ادامه می داد هرچی ساخته بود، نابود می شد.
  • Amin IR ۰۳:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۶
    بنظرت امریکا هم این همه تحریم میشد می تونست. تا الان دوام بیاره؟؟؟ واسه خودت کارشناسی می کنی
  • NL ۰۸:۱۹ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۶
    از بی‌لیاقتی و عدم مدیریت
  • IR ۱۱:۳۰ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۶
    ماشین ایران چهار چرخ پنچر شد
  • ابوالقاسم باقری IR ۱۳:۱۶ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۶
    بسمه تعالی با مدیریتی که در کشورماوجود دارد وهر جناح وگروهی که به قدرت میرسدتمام اقدامات دولت قبلی را به چالش میکشد وخودش راناجی کشور میداند وعوامل اجرایی جدیدی را ولو بی تجربه وصرفا به دلیل هم جناحی بودن به کار می‌گیرد هر روز باید منتظر وضعیت اسف‌بار تر بود
  • زهرا IR ۱۳:۲۵ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۶
    هعععی
  • اذرگون IR ۱۸:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۷
    خداروشکر احتیاج به امار نبود همین جوری هم ما نگاه کنیم متوجه میشیم ایران رشد اقتصادی کمی داشته یا اصلا رشد نداشته

پربیننده‌ترین‌ها

آخرین اخبار دیگر رسانه‌ها

آخرین اخبار