۱۱ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۷:۱۹
شبح جنگ بر سر صنعت نیمه هادی

سفر نانسی پلوسی به تایوان می‌تواند باعث بحرانی‌تر شدن صنعت تراشه‌های الکترونیکی شود.

با  افزایش نگرانی‌ها در خصوص تشدید تنش‌ها میان آمریکا و چین به سبب سفر نانسی پلوسی به تایوان باعث کاهش شاخص‌های بازار سهام تایوان شد و  نماگر مطرح بازار سهام تایوان حدود ۲.۱ درصد ریزش پیدا کرد.

 از سوی دیگر سهام شرکت تولید نیمه هادی تایوان – TSMC -  بیش از ۳.۱ درصد سقوط کرده است. تایوان به دلیل حضور این شرکت در این کشور، بیش از نیمی از بازار نیمه‌هادی‌های جهان را در سلطه خود دارد و غول‌های تکنولوژی آمریکایی بزرگترین مشتریان این شرکت هستند.

انتظار می‌رود که جو بایدن به زودی لایحه‌ای تحت عنوان Chips+ را با هدف افزایش رقابت‌پذیری صنعت ریزتراشه‌ها در آمریکا، کاهش وابستگی به چین و تایوان و همچنین بحران فعلی کمبود ریزتراشه‌ها که در سطح جهانی وجود دارد، به تصویب برساند. بیش از یکسال است که گفت و گوها و مذاکرات برای این لایحه در حال انجام است.

تا قبل از سال ۱۹۹۰، آمریکا حدود ۴۰ درصد از صنعت نیمه‌هادی‌های جهان را در سلطه خود داشت. اما به دلیل نیروی کار و همچنین پایین بودن هزینه‌های تولید در آسیا این قاعده به سرعت تغییر کرد. به گونه‌ای که در حال حاضر طبق گزارش فوربس، آمریکا حتی در میان ۶ کشور اول از نظر میزان صادرات ریزتراشه‌ّای الکترونیکی قرار ندارد.

چین بارها به این موضوع اشاره کرده است که تایوان را قلمرو خود می‌داند و نسبت به عواقب سفر پلوسی به این کشور هشدار داده است؛ این سفر ممکن است فشار بر بازار سهام و همچنین شرکت‌های فعال در این جزیره را به اوج خود برساند. بازار سهام این کشور قبل‌تر با موج فروش صندوق‌های جهانی و همچنین ترس از رکود دست و پنجه نرم می‌کرد اما حالا با بحرانی جدید و خطرناک مواجه شده است.

تحلیلگران این سفر را نمادین توصیف می‌کنند و به عقیده آنها دستاوردی برای ایالات متحده و تایوان نخواهد داشت حتی می‌تواند سبب شروع آتش جنگ در آنها شود. چرا که می‌تواند پاسخ نظامی چین و درگیری غیرمستقیم چین و آمریکا که هر دو مجهز به سلاح‌های هسته‌ای هستند، شود. اما این سوال در ذهن‌ها همچنان باقیست که چرا باید پلوسی در مقطع حساس کنونی، تبدیل به اولین مقام بلند پایه آمریکایی شود که از سال ۱۹۹۷ به جزیره تایوان سفر می‌کند. شاید از نظر ژئوپلیتیکی این بدیهی باشد که با دو ابرقدرت جهانی به صورت همزمان نباید وارد جنگ شد.

شاید دور از ذهن باشد که این جنگ آغاز شود، اروپا به کمک آمریکا بیاید، چراکه در حال حاضر اروپا به سبب جنگ روسیه با اوکراین بشدت تحت فشار قرار گرفته است و از نظر اقتصادی و همچنین نظامی تاب و توان حضور در میدانی جدید را ندارد. بنابراین آنها هم برای جلوگیری از سفر پلوسی به تایوان از هیچ کاری فروگذار نخواهد کرد.

تبادل نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha