فردای اقتصاد - در دومین گزارش کیفیت اینترنت که توسط انجمن تجارت الکترونیک ایران منتشر شده، ایران صدرنشینی جهانی در جدول پایینترین کیفیت اینترنت را حفظ کرده است.
در این گزارش که بر اساس دادههای مراجع بینآلمللی و تحلیل کارشناسان خبره زیرساخت اینترنت کشور تهیه شده آمده است: رتبه ایران در شاخص اختلال ۴۷ از ۵۰، شاخص سرعت ۵۰ از ۵۰ و محدودیت ۴۹ از ۵۰ است.
در این گزارش شاخصهای کیفیت ۵۰ کشور در پایگاه داده ooni مورد بررسی قرار گرفته است و آمده است: اختلالهای مکرر در ماههای گذشته وضعیت پایداری اینترنت در کشور را شرایط نگران کننده قرار داده است.
بر اساس این گزارش از بین ۵۰ شرکت مورد بررسی ایران برای مدت ۹ ماه به همراه چین صدرنشین جدول پراختلالترین اینترنت بوده است.
بر اساس این گزارش اوج اختلال اینترنت ایران روی دو اپراتور همراه اول و ایرانسل از ساعتهای ۲۰ تا ۲۳ هر روز رخ میدهد و میزان تاخیر (Latency) شبکه همزمان با افزایش مصرف کاربران از ساعتهای ۱۷ تا ۲۳ روندی افزایشی پیدا میکند.
در این گزارش اشباع پردازندههای تجهیزات فیلترینگ در ساعات پرمصرف یکی از دلایل اصلی اختلال عملکردی اینترنت در ساعات پرمصرف است.
بر اساس این گزارش از نظر شاخص محدودیت اینترنت ( قطع اینترنت) نیز ایران با فاصله از هند، پاکستان، اتیوبی و موریتانی در صدر کشورهای محدود کننده اینترنت قرار گرفته است.در زمینه فیلترینگ اما ایران بعد از چین در رتبه دوم کشورهای با بیشترین محدودیت در بازه زمانی فروردین تا آذر ۱۴۰۲ قرار داشته است.
گزارش انجمن تجارت الکترونیک ایران اعمال بی دلیل فیلترینگ در سطح آی پی برای وبسایتهای غیر مجرمانه که ناخواسته یا از روی فقدان دانش فنی صورت میگیرد منجر به وبسایتهایی با محتوای آموزنده یا بی ارتباط با سیاستهای فیلترینگ شده است.
محدودیت بی مورد برای وب سایت اپل در برخی از اپراتورها یکی از مواردی است که در این گزارش ذکر شده که نتیجه آن اجبار کاربران ایرانی به استفاده از فیلترشکن برای استفادههای روزمره و عادی شده است.
در این گزارش آمده ایران، چین و ترکمنستان صدرنشین محدودیت شبکههای اجتماعی هستند و وضعیت دسترسی شهروندان و کسب وکارهای ایرانی به امکانات و پلتفرمهای اطلاع رسانی جمعیدر ایران به مراتب محدودتر از کشورهای دیگر است.
این گزارش همچنین تاکید کرده که محدودیتهای گسترده وبی اساس بر گوگل پلی باعث خسارت زیادی به کاربران شده چراکه کاربران برای استفاده مجبور به استفاده از راههای دیگری برای به روزرسانی هستند که این موضوع تجهیزات دیجیتال در ایران را به شدت ناامن و آسیبپذیر کرده است.
این گزارش همچنین به اثر تحریمها بر اینترنت ایران هم اشاره کرده که با فرض برداشته شدن تمامی فیلترها از سوی ایران همچنان کاربران ایرانی به فیلترشکن برای دسترسی به اینترنت آزاد نیاز دارند.
در زمینه سرعت اینترنت نیز در این گزارش آمده طبق ارزیهابیهای Google CrUX گوگل برای ایرانیها در بازه زمانی پنج ساله سه برابر کندتر شده است.
همچنین بر اساس پایگاه داده meter.net با بررسی سرعت دانلود، آپلود وپ ینگ اینترنت ایران با سه رتبه سقوط از لیست صد کشور اول خارج شده است.
موضوع انحصار اینترنت توسط شرکت ارتباطات زیرساخت و تاثیر آن بر هزینه اینترنت هم در این گزارش مورد بررسی قرار گرفته و آمده است اگرچه این شرکت اینترنت را ارزانتر از برخی کشورهای همسایه مانند امارات خریداری میکند اما چندین برابر قیمت کشورهای توسعه یافته ( به اپراتورها ) میفروشد.
این گزارش اشاره میکند که اپراتورها برای توسعه ۱۰ گیگابیت اینترنت در شبکه خود باید حدود ۱۰ میلیاردتومان برای تجهیزات فیلترینگ پرداخت کنند که همین موضوع باعث افزایش هزینه و کاهش کیفیت اینترنت و نوعی توسعه نامتوازن اینترنت در سراسر کشور شده است.
تبادل نظر