۴ آبان ۱۴۰۱ - ۱۸:۳۳
ایران در بازار پاکستان از دو کشور جا ماند

توافق تجارت آزاد با پاکستان در حالی به‌زودی اجرایی می‌شود که به گفته فعالان تجاری پاکستانی، ایران از سرمایه‌گذاری در مهمترین بازار کالایی این کشور غفلت کرده و دو کشور دیگر در این بازار فعال شده‌اند.

فردای اقتصاد: توافق تجارت آزاد بین ایران و پاکستان به زودی اجرایی می شود. در جریان سفر هیات تجاری اتاق ایران به پاکستان، اعضای هیات به سرپرستی غلامحسین شافعی با عرفان اقبال شیخ، رئیس فدراسیون اتاق‌های بازرگانی و صنایع کشور پاکستان دیدار کردند. در این نشست، رئیس اتاق ایران با اظهار امیدواری برای تحقق تجارت ۵میلیارد دلاری بین دو کشور، اظهار کرد: در نظر داریم طرحی نو دراندازیم و از این روابط دوستانه بخش‌های اقتصادی و خصوصی دو کشور برای پیشبرد همکاری‌ها بیش‌ترین بهره را ببریم و بر اساس برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته بتوانیم در گسترش تجارت و تنوع بخشی به همکاری‌ها گامی مثبت برداریم. این هدف‌گذاری در حالی است که به اعتقاد فعالان تجاری پاکستانی ایران از مهمترین بازار کالایی یعنی سرمایه گذاری در مواد غذایی غفلت کرده است و کشورهایی مانند چین و ترکیه در این بازار فعال شده‌اند.  

وی ایجاد شورای مشترک تجاری ایران و پاکستان که قرار است اجرایی شود را فرصتی ویژه‌ای ارزیابی کرد و از تمام تجاری که در دو کشور با یکدیگر فعالیت می‌کنند یا قصد فعالیت دارند، دعوت کرد به عضویت این شورا دربیایند و با تبادل اطلاعات و نظرات، به پیشبرد تجارت دو کشور کمک کنند. بر اساس اظهارات رئیس اتاق ایران، اقتصاد مکمل دو کشور فرصت‌های بی‌نظیری را برای همکاری‌ فراهم کرده است. شافعی گفت: ایران یکی از تامین‌کنندگان بزرگ انرژی است و می‌تواند نیاز روزافزون پاکستان در بخش انرژی را رفع کند.

شافعی یکی دیگر از ظرفیت‌های همکاری‌ اقتصادی دو کشور را ترانزیت عنوان کرد و گفت: طی سال جاری همکاری ویژه‌ای در این زمینه شکل گرفته است. اگر برخی مشکلات و امکانات مورد نیاز در زمینه تیر الکترونیک و دیگر موضوعات جزئی مرتفع شود، یک کریدور شرق به غرب و پر سرعت برای دسترسی سهل‌تر شکل خواهد گرفت.

رئیس اتاق ایران با اشاره به نزدیکی بندر چابهار به بنادر پاکستان از جمله گوادر گفت: این باعث می‌شود تا با ایجاد حمل‌ونقل دریایی، تجارت منطقه توسعه یابد.

وی از جمله موانعی که باعث شده حجم روابط تجاری میان ایران و پاکستان به میزان دلخواه نباشد را تعرفه‌های تجاری و محدودیت‌های وضع شده از سوی دولت‌ها عنوان کرد. شافعی در عین حال گفت: طبق توافق‌های صورت گرفته، قرار است توافق تجارت آزاد ایران و پاکستان به زودی نهایی شود و فارغ از کالاهایی که دو کشور برخی حساسیت‌ها روی تبادل آن دارند، در باقی اقلام تجاری، با تعرفه‌های بسیار پایین، تجارت رونق بیش از پیش خواهد گرفت.

سیدعلی حسینی، سفیر ایران در پاکستان نیز رشد فزاینده روابط تجاری بین دو کشور به‌رغم تحریم‌ها علیه ایران و شیوع کرونا را بیانگر تلاش دو ملت در راستای تقویت مناسبات دانست و تصریح کرد: افزایش مبادلات تا سطح ۵ میلیارد دلار هدفی است که توسط دو دولت مورد تاکید است و در این راستا باید زمینه‌ها را به ‌گونه‌ای فراهم کنیم که بخش خصوصی دو طرف به راحتی با توانمندی‌ها و حوزه‌های تجاری و سرمایه‌گذاری یکدیگر آشنا شوند.

نجم‌الجاوا، رئیس شورای تجاری پاکستان و ایران در فدراسیون اتاق‌های بازرگانی پاکستان نبود ارتباط بانکی را مهم‌ترین مانع در برابر همکاری‌های تجاری بین ایران و پاکستان دانست. به باور وی، ظرفیت‌های بسیاری برای سرمایه‌گذاری مشترک وجود دارد. در این بین می‌توان به تجربیات موفق در صنعت سرامیک و کاشی که توسط فعالان اقتصادی ایرانی در پاکستان صورت گرفته اشاره کرد. او گفت: چنین تولیداتی در پاکستان، ظرفیت صادرات این محصولات به سایر کشورها را فراهم می‌کند و این گونه ایران مشکل تحریم را حل خواهد کرد.

وی در ادامه به اهمیت تهاتر بین دو کشور اشاره کرد و افزود: منابع ارزی و نقدینگی در هر دو کشور محدود است و متناسب با این شرایط، استفاده از ارزهای ملی ایران و پاکستان می‌تواند یک راهکار باشد. البته آنچه در تجارت مهم است، صادرات و واردات در کنار هم است به این معنا که باید درعین حال که به صادرات می‌اندیشیم، خرید از کشور مقابل را هم در دستور کار قرار دهیم.

رئیس شورای تجاری پاکستان و ایران اظهار کرد: ایران می‌تواند سرمایه‌گذاری در بخش مواد غذایی پاکستان را جدی بگیرد. امروز تجار و سرمایه‌گذاران چینی و ترکیه‌ای در این حوزه فعال شده‌اند؛ اما از طرف ایران اقدام گسترده‌ای صورت نگرفته است. این در حالی است که مواد غذایی یکی از بهترین‌ها بازارها در پاکستان به شمار می‌آید.

جعفر قادری، نایب‌رئیس کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید در مجلس شورای اسلامی، به حمایت‌هایی که باید توسط دولت و نمایندگان مجلس برای توسعه روابط تجاری صورت می‌گیرد، اشاره کرد و گفت: این آمادگی وجود دارد که موانع و مشکلات را در حوزه‌های گمرکی و مرزی با استفاده از ظرفیت نمایندگان در مجلس شناسایی و پیگیری کنیم.

عبدالحکیم ریگی، رئیس اتاق مشترک ایران و پاکستان، با انتقاد از صدور تعرفه‌های تجاری به عنوان مهم‌ترین مانع در مسیر توسعه تجارت دو جانبه میان دو کشور، تجارت آزاد را بهترین راه‌حل در برابر این مشکل ارزیابی کرد. ریگی همچنین به ظرفیت‌های حوزه حمل‌ونقل جهت تقویت تجارت میان دو طرف اشاره کرد و بر ضرورت استفاده از ظرفیت‌های کارنه‌تیر از سوی پاکستان و فراهم کردن بسترهای لازم در این بخش تاکید کرد.

ریگی همچنین بازگشایی مرز ریندان با پیگیری‌های دولت پاکستان را اقدام خوبی عنوان کرد که اتفاق افتاده و می‌تواند به تقویت سطح مناسبات و روابط دو کشور کمک کند. در عین حال، در نشست رئیس اتاق ایران و اعضای هیات تجاری با مدیران بانک مرکزی پاکستان، جزئیات روند تهاتر بین دو کشور و چگونگی تحقق اهداف تعریف شده در این حوزه، تشریح و بررسی شد.

ارشد محمود باتی، مدیر اجرایی تصمیم‌سازی مقررات بانکی بانک مرکزی پاکستان در این نشست، گفت: برای حل مشکل روابط بانکی بین ایران و پاکستان، مکانیزم تهاتر را تعریف کرده‌ایم. از طرف ایران اتاق زاهدان و از طرف پاکستان اتاق کویته به عنوان هماهنگ‌کننده امور در این رابطه مسئول هستند. این آمادگی وجود دارد که بر اساس خواسته‌ها و نیازها، راهکارهای جدید به منظور تقویت استفاده از تهاتر را بررسی و اجرایی کنیم.

در این ارتباط غلامحسین شافعی، رئیس اتاق ایران روابط دو کشور ایران و پاکستان در منطقه را استثنایی و مردمی ارزیابی کرد و این سوال را مطرح کرد که چرا با وجود این ارتباط نزدیک، حجم مناسبات تجاری بین دو کشور محدود و غیرقابل دفاع است. وی ادامه داد: در حال حاضر، تهاتر می‌تواند تلاش‌ها برای افزایش سطح روابط را پاسخ دهد. امروز حجم زیادی از کالاها در هر دو طرف وجود دارد که امکان مبادله آنها با یکدیگر فراهم است.

حل مسائل ارزی و گمرکی برای عبور آسان کامیون‌های ترانزیتی و تلاش برای سرعت دادن به اجرایی شدن موافقت‌نامه تجارت آزاد بین ایران و پاکستان در کنار استفاده از موقعیت عضویت ایران در معاهده اوراسیا، پیمان شانگهای و شرایط جنگی بین روسیه و اوکراین موضوعاتی بود که از سوی شافعی مورد تاکید قرار گرفتند. رئیس اتاق ایران استفاده از پول ملی دو کشور را نیز راهکاری برای توسعه سطح روابط تجاری بین ایران و پاکستان عنوان کرد.

برچسب‌ها

تبادل نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha