فردای اقتصاد: یک پایگاه تحلیلی-خبری در گزارشی درباره جزئیات مذاکرات اخیر در وین درباره طرح پیشنهادی اتحادیه اروپا برای احیای برجام، به بیان دیدگاههای برخی مقامات آمریکایی و ایرانی درباره این مرحله از مذاکرات پرداخت.
به گزارش ایسنا به نقل از وبگاه «المانیتور»، در پی پایان یافتن مذاکرات ایران با قدرتهای جهانی در وین درباره طرح پیشنهادی اتحادیه اروپا برای احیای توافق هستهای، یک سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا به المانیتور گفت که دولت این کشور آماده است که به سرعت توافقی در زمینه طرح اتحادیه اروپا انجام دهد اما از گمانهزنی درباره موضع ایران خودداری کرد.
این مقام وزارت امور خارجه آمریکا مدعی شد: آنها[ایران] مدام میگویند آماده بازگشت به اجرای دوجانبه برجام[توافق هستهای] هستند. همانطور که هماهنگکننده اتحادیه اروپا روشن ساخته است، این متن تنها مبنای کاری است که باید انجام شود.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران روز دوشنبه با پایانیافتن این دور از مذاکرات، در تماسی تلفنی با جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگکننده مذاکرات وین گفت که رسیدن به یک توافق «با موضعی واقعبینانه و پرهیز از مواضع غیرسازنده، به ویژه از سوی آمریکا» امکانپذیر است.
مانع اصلی توافق
در حال حاضر، اصلیترین موضوع مورد بحث، پافشاری تهران بر این است که آژانس بینالمللی انرژی اتمی بازرسی چندین سالهاش از فعالیتهای هستهای در سه محل اعلامنشده در ایران را پایان دهد.
ایران همواره تلاش برای دستیابی به یک سلاح اتمی را رد کرده است اما رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ماه ژوئن ادعا کرد که ایران پاسخ موثقی درباره وجود اورانیوم در این محلها ارائه نداده است.
علی واعظ، مدیر پروژه ایران گروه بینالمللی بحران در این باره هشدار داد که اختلافات بر سر تحقیقات و بازرسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی ممکن است مشکلی باشد که امکان برطرف شدن آن وجود نداشته باشد.
او در این راستا بیان کرد: «ترک کردن وین با امید این که زمان این مسئله را حل کردهاست، قمار خطرناکی است. هر بار که مذاکرات متوقف شده، شکافها بازتر و موانع جدیدتری پدیدار شدهاند.»
با این وجود، محمد مرندی، مشاور رسانهای تیم مذاکرهکننده ایران میگوید، گزارشها درباره جزئیات چیزی که پیشنهاد شده «صرفا گمانهزنیاند.»
مرندی تاکید کرد: «تیم مذاکرهکننده تا زمانی که متن حاصله، با دقت در تهران مطالعه و بررسی نشود، نمیتواند درباره چیزی که تا الان به دست آمده نظری ارائه دهد. در چند ماه اخیر، چه در وین و چه زمانی که مذاکرهکنندگان در پایتختهایشان هستند، مذاکرهکنندگان ایران تهدیدهای غربی و ضربالاجلهای ساختگی را برای حفظ حقوق ایرانیان و دست یافتن به امتیازات مهم، نادیده گرفتهاند. تفاوت آن موقع با الان بسیار زیاد است.»
تبادل نظر