ایرنا: «علیاصغر ملکی» در خصوص قیمت دام زنده و گوشت قرمز در بازار، اظهارکرد: درحالحاضر گوشت گوسفندی مورد نیاز کشور از محل تولید داخل و واردات در حال تامین است، اما آنچه مهم است تقاضا برای فصل سرما افزایش مییابد که به طور حتم نیازمند افزایش حجم واردات خواهیم شد.
وی اضافه کرد: اکنون قیمت هر کیلوگرم دام زنده گوسفندی بره درجه یک بین ۱۸۰ تا ۲۰۰ هزار تومان است؛ بنابراین هر کیلوگرم لاشه بدون دنبه در بازار بین ۴۶۰ تا ۴۸۰ هزار تومان به فروش برسد.
رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی اظهارکرد: دام زنده گوسفندی ماده و میش و بز نیز قیمتی بین ۱۶۰ تا ۱۸۰ هزار تومان دارد که لاشه آن باید با قیمت ۴۲۰ تا ۴۳۰ هزار تومان به فروش برسد، اما متاسفانه به دلیل عدم شناخت شهروندان از نوع دامهای کشتاری گاهی در برخی فروشگاهها با قیمتهای لاشه درجه یک به فروش میرسد که این امر اجحاف به مصرفکنندگان و تولیدکنندگان است؛ زیرا دام با قیمت پایینتر از تولیدکننده خریداری شده، اما لاشه با نرخ گوشت درجه یک بهدست مصرفکنندگان میرسد.
علت به هم ریختگی بازار گوشت قرمز چیست؟
ملکی ادامه داد: علت به هم ریختگی بازار گوشت قرمز طی ماههای اخیر، به کشتار دام مولد دو تا سه سال گذشته باز میشود که به دلیل خشکسالیهای پی در پی و کمبود نهاد در بازار تولیدکنندگان توان نگهداری از دامهای خود را نداشتند؛ بنابراین به ناچار دامها را روانه کشتارگاهها کردند که همین امر باعث شده امروز کشور با کمبود دام روبهرو شود.
وی بر این باور است که قیمت گوشت قرمز در بازار گران نیست؛ بلکه هزینههای تمام شده تولید بالاست که همین امر موجب افزایش قیمت نهایی گوشت قرمز در بازار میشود.
تعادل در بازار گوشت با واردات
رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی اقدام دولت برای تامین و واردات گوشت قرمز را یکی از راهکارها و سیاستگذاریهای مهم دانست و گفت: اکنون دولت با تمام قدرت در حال تامین و واردات گوشت قرمز گرم و منجمد است که همین امر باعث شده تا حدودی بازار گوشت گوسفندی به تعادل برسد و روند کاهشی به خود بگیرد.
ملکی اضافه کرد: اکنون گوشت دولتی وارداتی گرم و منجمد در میدان بهمن، میادین میوه و ترهبار و فروشگاههای زنجیرهای با قیمتهای مناسب بین ۲۸۰ تا ۳۹۰ هزار تومان موجود است به طور مثال اکنون در میدان بهمن شقه گوسفندی با قیمت کیلویی ۲۸۰ هزار تومان در حال عرضه است که به طور حتم در بازار این محصول تاثیرگذار است.
وی افزود: اما برای ثبات در بازار گوشت قرمز لازم است دولت علاوه بر استمرار و افزایش حجم واردات، نظارتها در بازار داخلی را افزایش دهد تا برخی سودجو موجب به هم ریختگی بازار نشوند.
رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی تداوم واردات را دوره تنفسی برای دامداران کشور و تمرکز روی تولید داخل عنوان کرد و اظهارکرد: دام سبک کشور به صورت سنتی و به طور عمده در غرب کشور یعنی استان کردستان تولید میشود؛ بنابراین تولیدکنندگان استانهای تولیدکننده نیازمند حمایتهایی از سوی دولت هستند تا دام قبل از زایش روانه کشتارگاهها نشود.
عرضه دام زنده گوساله به بازار کاهش یافت
ملکی گفت: اکنون قیمت هر کیلوگرم دام زنده سنگین گوساله بین ۲۰۰ تا ۲۱۰ هزار تومان است؛ بنابراین عرضه دام زنده گوساله به کشتارگاهها کاهش یافته است.
وی علت کاهش عرضه دام را ناشی از هزینههای بالای تمام شده تولید دانست و افزود: دامدار برای تولید ۷۰۰ گرم گوشت، باید روزانه بین ۷ تا ۷.۵ کیلوگرم خوراک دام تامین کند، بنابراین تولیدکنندگان دام را با وزن پایین و قیمت ارزان روانه بازار نمیکنند، از سوی دیگر به دلیل گران بودن قیمت دام سنگین برخی واحدهای کشتارگاهی توان خرید ندارند به طور مثال یک دام زنده گوساله اگر وزنی بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ کیلوگرم داشته باشد با نرخ امروز بین ۸۰۰ میلیون و تا یک میلیارد تومان قیمت دارد که در کشتار تعداد بالا رقم قابل توجهی است.
این مقام صنفی تصریح کرد: همچنین به دلیل عرضه بیاستخوان گوشت گوساله این محصول مورد اقبال قرار گرفته و میزان تقاضا برای آن نسبت به گوشت گوسفندی افزایش یافته است؛ بنابراین اکنون عرضه و تقاضا این محصول در بازار با یکدیگر همخوانی ندارد؛ بنابراین اکنون هم با کاهش کشتار و عرضه دام زنده گوساله و روبهرو هستیم که این امر میتواند باعث نوسان بازار گوشت قرمز شود.
بازار گوشت بهزودی متعادل خواهد شد
رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی اظهارکرد: اکنون دولت برای حمایت از مصرفکنندگان، اقدام به تامین ارز برای تجار جهت واردات گوشت گوساله منجمد از برزیل کرده تا این گوشت جذب صنف و صنعت شود و فشار از روی بازار گوشت داخلی برداشته شود.
ملکی بر این باور است که در صورت تداوم و افزایش حجم واردات گوشت گوسفندی و گوساله گرم و منجمد بازار بهزودی تنظیم خواهد شد و ما در ماههای آینده نگرانی برای بازار این محصول نخواهیم داشت.