۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۴:۴۷

ریس هیات عامل ایدرو از آغاز رسمی بهره‌برداری از دو طرح ملی شامل نخستین زیست‌پالایشگاه کشور و پروژه دانش‌بنیان تولید بیوایمپلنت در هفته جاری خبر داد.

به گزارش فردای اقتصاد، فرشاد مقیمی در نشست خبری از بهره برداری نخستین طرح زیست پالایشگاه کشور و طرح دانش‌بنیان تولید انواع بیوایمپلنت در پایان هفته جاری با حضور رییس جمهور در استان کرمانشاه  به دو ماموریت اصلی سرمایه گذاری ایدرو از ابتدای تاسیس در بخش های مختلف صنعتی و همچنین نوسازی و بازسازی صنایع اشاره کرد وگفت: . این سازمان در حوزه‌های مختلف صنعتی فعال بوده و محدود به رشته خاصی نبوده است.

وی با اشاره به نوسازی و بازسازی صنعت دومین ماموریت محوری ایدرو تصریح کرد: با وجود محدودیت‌هایی که پس از اجرای سیاست‌های اصل ۴۴ اعمال شد، ایدرو همچنان در طرح‌هایی که بازار در آن‌ها شکسته یا ریسک بالا وجود دارد و بخش خصوصی توان یا رغبت ورود ندارد، وارد عمل می‌شود.

معاون وزیر صمت معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در موردپروژه زیست‌پالایشگاه کرمانشاه، گفت: بیش از ۹۰ کشور از اتانول در ترکیب بنزین خود استفاده می‌کنند، اما ما همچنان از MTBE بهره می‌گیریم.

وی با باشاره اینکه  طرح زیست‌پالایشگاه کرمانشاه  هم اکنون به حداکثر ظرفیت تولید خود رسیده، افزود: مصرف روزانه بیواتانول در کشور حدود ۶ میلیون لیتر برآورد می‌شود.

مقیمی ادامه داد: طرح دوم در این زمینه در استان کهگیلویه و بویراحمد در دست اجراست که ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

وی با اشاره به دو محصول اصلی اتانول زیستی و خوراک دام در نخستین زیست پالایشگاه ایران افزود: مراحل تاییدیه ها طی شده است و تعهد ما تحویل این محصول به وزارت نفت است ضمن اینکه قرارداد با یکی از پالایشگاه ها به امضا رسیده است و با سایر پالایشگاه ها نیز امکان تفاهم داریم.

رییس هیات عامل ایدرو با بیان اینکه این سازمان برای نخستین بار در کشور طرح زیست پالایشگاه را به صورت ۱۰۰ درصد دولتی در کشور آغاز کرد، تصریح کرد: از روش های نوین تامین منابع مالی استفاده کردیم و امروز ۹۰ هزار سهامدار بخش خرد داریم.

وی، اتانول زیستی را یکی از نیازهای کشور برشمرد و با بیان اینکه به دلیل شرایط تحریمی بسیاری از کشورها حاضر نشدند برای ورود این فناوری به ایران با کشورمان همکاری کنند، افزود: با تکیه بر سازندگان داخلی و شرکت های دانش بنیان، ۴۸ واحد صنعتی این طرح را مورد پالایش قرار دادند.

مقیمی در باره محصول این دو طرح یاد شده افزود: محصول نخست اتانول است که در صنایع سوختی کشور مورد استفاده قرار می‌گیرد. تاییدیه‌های لازم از وزارت نفت دریافت شده و نخستین قرارداد با یکی از پالایشگاه‌های بزرگ کشور نیز منعقد شده است.

معاون وزیر صمت افزود: سایر پالایشگاه‌ها نیز در حال آماده‌سازی زیرساخت‌های لازم برای استفاده از این محصول هستند. ما اعلام آمادگی کرده‌ایم که از سرمایه‌گذاران داخلی برای توسعه این طرح استقبال می‌کنیم. نقاطی در هفت استان کشور به عنوان اولویت انتخاب شده‌اند که معیارهایی مانند دسترسی به مواد اولیه (خصوصاً ذرت)، نزدیکی به پالایشگاه‌ها و کاهش هزینه‌های لجستیکی در آن‌ها لحاظ شده است.

 وی در مورد محصول دوم این زیست‌پالایشگاه نیز گفت: محصول دوم خوراک دام تخمیری است که از باقیمانده ذرت پس از استخراج نشاسته تولید می‌شود. این محصول سرشار از مواد معدنی و پروتئین است و مزایای بسیاری برای دامداری‌های صنعتی دارد. برخلاف مصرف سنتی ذرت که ممکن است برای دام سنگین و مضر باشد، این محصول می‌تواند جایگزینی سالم و مؤثر باشد.

رییس هیات عامل ایدرو ادامه داد: این سازمان به‌عنوان یک نهاد صنعتی، توجه به محیط زیست را یکی از الزامات خود می‌داند. این طرح نیز با حمایت سازمان حفاظت محیط زیست به اجرا درآمده و هدف آن نه فقط تولید، بلکه بهبود شاخص‌های زیست‌محیطی در کشور است.

وی حجم سرمایه‌گذاری انجام شده برای اجرای این طرح را بیش از ۴ هزار میلیارد تومان اعلام و تاکید کرد: ظرفیت تولید روزانه این پالایشگاه ۲۰۰ هزار لیتر اتانول و حدود ۶۶ هزار تن خوراک دام در سال است. این طرح از نظر فرآیند، ورودی و خروجی سبز است و نمونه‌ای موفق از پالایشگاه زیستی با تولید مستمر در کشور به شمار می‌رود.

وی تصریح کرد: ایدرو آمادگی دارد دانش فنی این پروژه را در قالب مدل‌های مشارکتی در اختیار سرمایه‌گذاران بخش خصوصی قرار دهد تا این الگو در نقاط مختلف کشور توسعه پیدا کند.

طرح بیوایمپلنت از خروج ۱۵ میلیون دلار ارز جلوگیری می کند

مقیمی با اشاره به اجرای طرح بیوایمپلنت در استان کرمانشاه گفت: میزان مشارکت بخش خصوصی در این طرح ۶۰ درصد است و با بهره بردارزی از ان سالانه ۱۲ تا ۱۵ میلیون دلار از خروج ارز جلوگیری می شود.

رییس هیات عامل ایدرو میزان سرمایه گذاری در این طرح را هفت میلیون دلار برشمرد و با بیان اینکه سازمان غذا و دارو مجوز اجرای این طرح را صادر کرده است، افزود: این طرح منجر به ایجاد اشتغال هزار نفر نیروی کار بومی شده است.

وی تصریح کرد: برخی شکستگی های انسان قابل ترمیم نیستند و نیاز است که از پلاتین استفاده شود اکنون ما توانستیم با استفاده از بافت زنده استخوان را شبیه سازی کنیم بر همین اساس از سال ۸۴ سرمایه گذاری روی این طرح آغاز شد و در  سال ۹۰ قراردادی با ترکیب سهام ۴۰ درصدی برای سازمان گسترش، ۴۰ درصدی برای بنیاد تعاون ناجا (با توجه به ارتباط پروژه با بافت انسانی و نیاز به نظارت) و ۲۰ درصدی برای صاحب دانش فنی منعقد شد. اما پیچیدگی‌های این قرارداد باعث توقف پروژه به‌مدت ۱۰ سال شد.

طراحی پلتفرم نوسازی صنایع از سوی ایدرو

رییس هیات عامل ایدرو با تاکید بر اهمیت ورود نهادهای توسعه‌ای به پروژه‌های دارای ریسک تکنولوژیک یا بازار، در باره طرح‌های جدید ایدرو، خاطرنشان کرد: طرح تولید شیشه یکی از این پروژه‌هاست که با وجود مواد اولیه، مصرف داخلی و بازار جهانی، به دلیل ریسک تکنولوژیک نیازمند ورود ایدرو است تا پس از موفقیت، بخش خصوصی نیز ترغیب به ورود شود.

وی، رفع ناترازی و کاهش آلاینده های زیست محیطی را دو هدف اصلی در بحث نوسازی و بازسازی صنایع برشمرد و گفت: این اولویت ها بیش از گذشته تعریف شده و دولت چهاردهم منابع مالی را پیش بینی کرده و ما نیزپلتفرم نوسازی را طراحی کرده‌ایم که به زودی رونمایی می‌شود و برخی استان‌ها نیز به صورت آزمایشی اجرای آن را آغاز کرده‌اند.

مقیمی افزود: در بسته سرمایه‌گذاری وزارت صنعت، معدن و تجارت برای اولین بار مجوز نوسازی و بازسازی نیز تعریف شده و فعالان صنعتی می‌توانند در کنار ایجاد و توسعه، طرح‌های نوسازی را نیز با مجوز رسمی اجرا کنند.

وی با بیان اینکه استفاده از ظرفیت سرمایه‌گذاران برای پیشبرد طرح‌های صنعتی کشور ضروری است، خاطرنشان کرد:  برای انجام ماموریت‌های خود، نیاز به مشارکت سرمایه‌گذاران داریم. در همین طرح زیست‌پالایشگاه نیز توانستیم با اتکا به اعتبار یک سازمان صنعتی در کشور، مشارکت مردم را برای اجرای این پروژه صنعتی به‌کار بگیریم.

 معاون وزیر صمت ادامه داد: این شیوه و مسیر ادامه‌دار خواهد بود و در حال حاضر در حال توسعه مکانیزم‌ها و روش‌هایی هستیم که بتواند در طرح‌های دیگر نیز به‌کار گرفته شود. در خصوص طرح بیواتانول، ما امروز تکنولوژی و دانش فنی این پروژه را در اختیار داریم و آمادگی داریم این دانش را در قالب مشارکت به بخش خصوصی منتقل کنیم.

وی با اشاره به اینکه یکی از ماموریت‌های اصلی سازمان ایدرو، جذب سرمایه‌گذاری است، گفت: از این رو این سازمان از هرگونه مدل موثر برای تامین مالی طرح‌های صنعتی به ویژه در پروژه‌هایی که ریسک بالاتری دارند یا بخش خصوصی به‌تنهایی امکان ورود ندارد، حمایت خواهد کرد.