۳ آبان ۱۴۰۱ - ۱۷:۱۱

این که ریشی سوناک، مهمترین شغل بریتانیا را به دست آورده، یک دستاورد بزرگ است، اما نباید وانمود کنیم که نابرابری نژادی دیگر مانعی نیست.

فردای اقتصاد: در شمال غربی لندن، محل زندگی یکی از بزرگترین جوامع هندوی ساکن بریتانیا، جشن معروف به «دیوالی»، و روز تعطیل است، روز دوشنبه، روز بسیار خوبی بود. بچه‌ها آتش بازی می‌کردند، چراغ‌های روشن که در سرتاسر خیابان تابیده می‌شد، و خانواده‌ها شیرینی پخش می‌کردند و شمع روشن می‌کردند.
به گزارش نیویورک‌تایمز، بسیاری از کسانی که با خانواده‌هایشان جمع شده بودند، گفتند که دلیل جدیدی برای جشن گرفتن دارند. این موضوع جدید این بود:
ریشی سوناک، پسر ارشد یک پزشک و داروساز هندی تبار، نخست‌وزیر خواهد شد، نخستین فرد رنگین‌پوست که بالاترین سمت سیاسی بریتانیا را به دست خواهد آورد.
بریتانیا محل زندگی یک جامعه پر جنب و جوش و متنوع از مردم هندی‌تبار است، کشوری که نزدیک به یک قرن پیش از استقلال در سال ۱۹۴۷، مستعمره بریتانیا بود. حدود ۱.۵ میلیون هندی تبار در انگلیس و ولز زندگی می‌کنند؛ بزرگترین گروه قومی بعد از سفیدپوستان بریتانیایی.
پیروزی سوناک، نقطه عطفی برای مهاجران هندی بریتانیا به شمار می‌رود که مبارزه طولانی مدتشان با نژادپرستی و تعصب، به ندرت موضوع برجسته‌ای در سیاست بریتانیا به شمار می‌رفت.
همال جوشی، ۴۳ ساله، که با همسر و پسرش در شمال غربی لندن زندگی می‌کند، گفت: «ما بسیار مفتخر و خوشحال هستیم. من درحال‌حاضر پیام‌های زیادی از هند دریافت کرده‌ام. اکنون جهان انتظار زیادی از او دارد. ببینیم که چه خواهد کرد.»
سوناک ۴۲ ساله همواره به تبار هندی خود افتخار کرده است و به طورمداوم رشد و تربیت خود به عنوان یک مهاجر اشاره کرده‌است. تبار هندی سوناک اما محوریت پیام سیاسی او را نداشته و او به جای آن بر تجربه خود در امور مالی تمرکز کرده‌است. رسانه‌های خبری بریتانیا نیز به قومیت او توجهی نکرده‌اند.
در عوض، تحصیلات بالا و ثروت فوق العاده سوناک است که مورد توجه قرار گرفته است. همین مساله  در جامعه‌ای که به دلیل تنش‌های طبقاتی به شدت قطبی شده‌است، به چیزی شبیه به یک «مسئولیت سیاسی» تبدیل شده‌است.
سوناک همچنین یک هندوی معتقد است و زمانی که به عنوان عضو پارلمان سوگند یاد کرد، این کار را با کتاب گیتا، کتاب مقدس هندوها، انجام داد. او به عنوان وزیر دارایی، «دیوالی» را که به جشنواره چراغ‌ها معروف است، با گذاشتن چراغ‌هایی در خارج از محل اقامت رسمی خود در خانه شماره ۱۱ خیابان داونینگ جشن گرفت.
پریا گوهیل، که پس از اقامه نماز «دیوالی» به همراه خانواده‌اش، معبد منطقه‌ «هارو»« را ترک می‌کرد، گفت: «ما از اینکه هندوی هندی‌تبار هستیم، بسیار مفتخر و هیجان‌زده هستیم.»
موضوعی که کمتر مورد توجه قرار گرفت، امتیازات ویژه شخص سوناک بود.
سوناک در کالج تیزهوشان وینچستر، که یک مدرسه شبانه روزی خصوصی در بریتانیا است، در خواند، سپس به دانشگاه آکسفورد و استنفورد رفت. او پیش از شروع فعالیت سیاسی خود، با کار در گلدمن ساکس و دو صندوق پوشش ریسک، ثروت زیادی به‌دست آورد. او همچنین با آکشاتا مورتی، دختر یکی از ثروتمندترین مردان هند، ازدواج کرده‌است.
مساله ثروت سوناک در جریان رقابت‌هایش برای رهبری حزب محافظه‌کار که حدود ۵۰ روز پیش برگزار شد، مساله‌ای بود که مبارزات سیاسی او را تحت الشعاع قرار داده‌بود. اگرچه بسیاری از پیشینیان او نیز از طبقات خواص بودند. این موضوع حتی پس از اینکه او در روز دوشنبه رهبر حزب محافظه‌کار شد نیز ادامه داشت.

شیوانی داسانی، ۲۲ ساله که در حال ترک معبدی در شمال غربی لندن بود، گفت: «فکر می‌کنم خیلی خوب است که برای نخستین بار یک فرد رنگین پوست را به عنوان نخست‌وزیر داریم». با این همه او اضافه کرد: «سوناک فردی ثروتمند و از طبقه بالاست، بنابراین نمی‌تواند به جای کل جامعه به این شکل صحبت کند.»
این نگرانی‌ها فراتر از جوامع هندی لندن نیز جریان داشت. در برخی محله‌ها، بسیاری از مردم آنقدر مشغول به پایان رساندن روز کاری بودند که حتی نمی‌دانستند سوناک، نخست وزیر انتخاب شده‌است. اکثر مردم تنها از ثروت سوناک خبر داشتند، حتی اگر امیدوار بودند که او بتواند مشکلات تورم و افزایش قیمت مسکن رسیدگی کند.»
ساموئل شان، که در نزدیکی غرفه میوه و سبزیجات خود در بازاری در دالستون، محله‌ای متنوع که در سال‌های وضعیت زندگیشان بهتر شده‌است، گفت: «سوناک نمی‌داند مردم عادی و طبقه کارگر چگونه زندگی می‌کنند، باید منتظر بمانیم و ببینیم که او چه کار می‌کند»
برانو گابانی، که یک کارگر اصالتاً اهل اسلواکی است، با شوخ طبعی خندید و گفت که چاره‌ای جز انتخاب آقای سوناک نیست. او افزود که اطلاعات کافی درباره شخصیت نخست وزیر آینده ندارد تا بتواند او را ارزیابی کند. اما، مانند بسیاری دیگر، او به سرعت اندک رشد دستمزدها و افزایش هزینه‌های زندگی به عنوان مسائل اصلی اشاره کرد.
هزینه‌ها هرماه بیشترمی‌شود و ما فقیرتر هستیم. من دلم می‌خواهد که او کاری برای انگیسی‌ها انجام دهد.»
نارندرا اچ. تاکرار، رئیس معبد هندوی «ماندیر شری ساناتان» در منطقه ومبلی لندن، گفت که معتقد است که سوناک مرد مناسبی برای هدایت کشور در دوران بی‌اعتمادی است و جذابیت او فراتر از قومیت و مذهب اوست.»

وی گفت: «درحال‌حاضر این کشور از نظر اقتصادی با مشکلات زیادی مواجه است و من فکر می‌کنم که ریشی سوناک فرد مناسبی برای تصدی پست نخست وزیری است. او خود را به عنوان یک وزیر دارایی خود ثابت کرده‌است و امیدواریم عدالت را در کشور اجرا کند. من مطمئن هستم که او این کار را خواهد کرد.»
تاکرار در حالی که در روز دوشنبه در کنار معبد ایستاده بود، از همزمانی تعطیلات «دیوالی» و پیروزی سوناک خوشحال شد و آن را «یک روز عالی» نامید. او گفت که سوناک «یک هندوی متدین است و جامعه خود را دوست دارد.»
تقریباً در همان زمان، نخست وزیر هند، نارندرا مودی، به سوناک تبریک گفت و جامعه هندی در بریتانیا را به عنوان یک «پل زنده» بین دو کشور توصیف کرد.
زبیده هاک، مدیر اجرایی سابق Equality Trust، یک موسسه خیریه بریتانیایی، گفت که غروری که با انتخاب سوناک ایجاد شده‌است باید به بهتر شدن اوضاع کمک کند. او با اشاره با تربیت و رشد سوناک در ناز و نعمت گفت که همچنان یک اتحاد اجتماعی در بریتانیا ایجاد نکرده‌است.»
او گفت: «این که ریشی سوناک، مهمترین شغل بریتانیا را به دست آورده، یک دستاورد بزرگ است، اما نباید وانمود کنیم که نابرابری نژادی دیگر مانعی نیست.»
خانم داسانی که به همراه خانواده‌اش در معبد ومبلی بود، احساسات مشابهی را ابراز کرد و گفت که معتقد است رقابت پیشین بر سر رهبری حزب محافظه‌کار که طی آن تراس سوناک را شکست داد نشان داد که نژادپرستی همچنان در بریتانیا وجود دارد.
داسانی افزود که احساس می‌کند مردم بریتانیا هنوز با او مانند سفیدپوستان برخورد نمی‌کنند.

داسانی همچنین سیاست‌های حزب محافظه‌کار با مهاجران و پناهجویان را خصمانه توصیف کرد. برای مثال، گروه‌های حقوق بشر، سیاست انتقال پناهجویان به روآندا را به شدت محکوم کرد.
او افزود که هنوز معتقد است که گستردگی فرهنگی بیشتر در عرصه سیاسی بریتانیا باعث امنیت روانی جامعه خواهد شد.
او افزود: «من فکر می‌کنم این نگرانی در میان مردم جنوب آسیا در بریتانیا وجود دارد. اگر ما در مورد فرهنگ خود بسیار پر سر و صدا باشیم، مردم ما را یک بریتانیایی واقعی نمی‌بینند. بنابراین فکر می‌کنم این اتفاق خوبی است که او در مورد فرهنگ و مذهب خود اینقدر علنی است.»
حلیمه بیگم، مدیر اجرایی Runnymede Trust، که یک موسسه تحقیقاتی با تمرکز بر برابری نژادی است اما، پیروزی سوناک را لحظه‌ای تعیین‌کننده توصیف کرد.
او گفت: «این یک لحظه تلخ و نمادین برای نواده امپراتوری بریتانیا است که بالاترین مقام سیاسی این کشور را برعهده می‌گیرد.»
با این حال، بیگم گفت که امیدوار است سوناک از تجربه خود در سمت وزارت دارایی برای رسیدگی به مشکلاتی که بر گروه‌های قومی اقلیت در بریتانیا، از جمله تورم و افزایش نرخ‌های بهره که منجر به افزایش وام‌های مسکن خانگی شده، استفاده کند.»
او افزود: «بقیه مردم بریتانیا به دنبال اقدامات فوری سوناک برای مقابله با طوفان خواهند بود.»

منبع: نیویورک تایمز