فردای اقتصاد: به دنبال رایگیری درون حزبی حزب محافظهکار بریتانیا برای انتخاب نخستوزیر جدید این کشور، لیز تراس، به این سمت انتخاب و جانشین بوریس جانسون شد.
جانشین بوریس جانسون را حدود ۱۷۲ هزار نفر از اعضای حزب سیاسی خودش یعنی حزب محافظه کار انتخاب کردند.
تراس موفق شد در جریان انتخابات امروز ۵۷ درصد آرا را به دست آورد و ریشی سوناک، رقیب خود را شکست دهد.
نخست وزیر جدید وارث اقتصادی خواهد بود که تورم آن به بالاترین حد خود در ۴۰ سال گذشته رسیدهاست. بخشهای صنعتی به طور فزایندهای خوشبین هستند که نخست وزیر جدید از طرحهایی حمایت کند که جلوی افزایش حداکثر قیمت گاز و برق را که هر سه ماه یک بار تعیین می شود، بگیرد.
قرار است نخست وزیر جدید بریتانیا فردا (سهشنبه، شش سپتامبر) برای تنفیذ حکمش به کاخ بالمورال، اقامتگاه ملکه بریتانیا در اسکاتلند برود و انتظار میرود پس از مراسم تنفیذ، اولین نطق خود را ایراد کند. این اولین بار است که ملکه الیزابت حکم نخست وزیری را در جایی جز کاخ باکینگهام صادر میکند.
خانم تراس پس از مارگارت تاچر و ترزا می، سومین زن و پنجاه و ششمین نخست وزیر کشور است.
نخستوزیر جدید بریتانیا متولد آکسفورد است. او گفته پدر و مادرش (که استاد ریاضی و پرستار بودند) از حزب کارگر هم چپگراتر بودند.
او که در مدارس دولتی درس خوانده، در نوجوانی عضو حزب لیبرالدمکرات بود و در کنفرانس سالانه این حزب در سال ۱۹۹۴ در حمایت از حذف سلطنت سخنرانی کرد.
تراس از دانشگاه آکسفورد، لیسانس «فلسفه، سیاست و اقتصاد» گرفت. پس از فارغالتحصیلی برای چند شرکت، از جمله شِل، به عنوان حسابدار کار کرد و مدتی هم قائممقام یک اندیشکده راستگرا بود.
او در دانشگاه از نظر سیاسی فعال بود و در همان دوران به حزب محافظهکار پیوست. در انتخابات پارلمانی سالهای ۲۰۰۱ و ۲۰۰۵ نامزد شد، ولی شکست خورد. تا آنکه در سال ۲۰۱۰ با حمایت دیوید کامرون، به عنوان نامزد این حزب در حوزه انتخابیهای بسیار محافظهکار برگزیده شد و توانست وارد مجلس شود.
دو سال بعد به عنوان معاون وزیر آموزش، اولین سمت دولتیاش را گرفت و سال ۲۰۱۴ به عنوان وزیر کشاورزی و محیط زیست به عضویت کابینه درآمد.
در این هشت سال او وزیر دادگستری، قائممقام وزیر دارایی و وزیر تجارت بینالمللی هم بود و سال ۲۰۲۱ به مقام وزیر خارجه ارتقا پیدا کرد.
تراس در دوران پیش از همهپرسی سال ۲۰۱۶ طرفدار ماندن بریتانیا در اتحادیه اروپا بود و باور داشت که برگزیت باعث کاهش تجارت، سرمایهگذاری و فرصتهای شغلی میشود. ولی پس از پیروزی طرفداران خروج در رفراندوم، او نظرش را تغییر داد و کمکم به یکی از سرسختترین هواداران خروج از اتحادیه تبدیل شد.
بسیار از تاریخدانان و پژوهشگران مسائل بینالملل لیز تراس را با مارگارت تاچر، نخستوزیر نامدار بریتانیا مقایسه میکنند که بانوی آهنین شهرت داشت.
برای جزییات بیشتر کلیک کنید:
تراس؛ سیاستمداری که رنگ عوض میکند
خیز دو دانشآموخته آکسفورد برای نخستوزیری بریتانیا
تبادل نظر