به گفته رسول جاویدی یکسری اطلاعات هستند که علنا روی کاغذ وجود ندارند، اتفاقا چنین مواردی هستند که به بازار سمت و سو میدهند.
فردای اقتصاد: مدیر تحلیل و ارزشگذاری سبدگردان داریوش معتقد است، تصمیماتی که دولت اتخاذ میکند به طور مستقیم بر روی شرکتها تاثیرگذار است.
رسول جاویدی در برنامه روز شنبه بورسان عنوان کرد: در بازار سرمایه یک ورقهای مورد معامله قرار میگیرد که متضمن ورود جریانات نقدی برای آینده است. سیاستگذار مدام با تغیر قوانین یا قیمتگذاری دستوری در زمینه اقتصاد همراه است، احتمالا با توجه به موضوع کسری بودجه و نیاز دولت به نقدینگی به طور مجدد میتواند سیاستهای مذکور را اعمال کند.
وی ادامه داد: چنین وضعیتی باعث شد تا سرمایهگذاران نتوانند یک برنامهریزی مشخص برای آینده داشته باشند. در چنین حالتی طبعا ارزشگذاری و پیشبینی روند با مشکل مواجه میشود.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: در سایر بازارهای مالی به طور معمول وضعیت نقدشوندگی نسبت به بازار سهام بسیار پایینتر است. فروش خودرو چند روز و واحد مسکونی به چند هفته زمان نیاز دارد. در حالی که سهام روی تابلوی بازار سهام در کسری از ثانیه به فروش میرسد.
جاویدی معتقد است، چنین عواملی موجب کاهش ارزش بازار در این بخش از اقتصاد کشور شده است.
وی افزود: برخی از سهامداران از اعتبار استفاده کرده بودند. زمانی که سرمایهگذاران مارجین میشوند طبعا با فشار از سوی کارگزاری مواجه میشوند. این رویداد میتواند زمینهساز افزایش فروش سهام در بازار شود.
به گفته مدیر تحلیل و ارزشگذاری سبدگردان داریوش، صندوقهای بازنشستگی که نیاز به نقدینگی دارند عمدتا بهترین جایی که میتوانند داراییهای خود را به فروش برسانند، بازار سهام است.
جاویدی در واکنش به این که آیا بازار سهام طبق تحلیل پیش میرود یا خیر، بیان کرد: به عنوان تجربه شخصی، بیشترین سود از تحلیل کسب شده است اما نه در این سالها. با توجه به اتفاقاتی که در سال ۱۳۹۹روی داد واقعیت اینجاست که تحلیل، خصوصا بنیادی تا حدودی به حاشیه رانده شد. بعضا با تحلیل تکنیکال نیز خرید صورت میپذیرد. بحث روانشناسی بازار سرمایه و معاملات یکی دیگر از فاکتورهای خرید محسوب میشود.
این تحلیلگر بازار سرمایه عنوان کرد: برخی از اتفاقات بازار سرمایه نانوشته هستند.
برای مثال، کدام سرمایهگذار از چرایی عرضههای سنگین ۱۷ اردیبهشت اطلاع داشت، در حالی که یک ماه بعد دلیل مشخص شد.
بنابراین یکسری اطلاعات هستند که علنا روی کاغذ وجود ندارند، اتفاقا چنین مواردی هستند که به بازار سمت و سو میدهند.
وی ادامه داد: شرایط به گونهای است که اگر یک روز عرضهها در صنعت پتروشیمی، پالایشی و... زیاد بود اغلب فعالان حرفهای هم دست به فروش میزنند. این افراد معتقدند شاید اخباری منتشر شده باشد که بازار از آن بی اطلاع بوده و یک ماه آینده دلیل آن برای سرمایهگذاران مشخص شود.
تصمیماتی وجود دارند که کلیت روند تحلیل را زیر سوال میبرند.
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: صنعت دارویی یکی از صنایعی است که انتظار افزایش قمیت در آن وجود دارد چرا که قیمتها برای مدتی در این گروه بسیار سرکوب شد. گروه سیمان نیز از پتانسیل افزایشی برخوردار است. به طور معمول هر زمانی که کشور در رکود خاصی قرار میگیرد (داد و ستد با خارج از کشور کمتر است) سعی شده است که با افزایش ساخت و ساز و مسکن شاهد یک رونق نسبی در کشور باشیم. باید توجه داشت که صنعت سیمان به صورت منطقهای (با توجه به وضعیت ساخت و ساز) مورد توجه قرار میگیرد.
در برنامه امروز بورسان، رسول جاویدی مدیر تحلیل و ارزشگذاری سبدگردان داریوش به تشریح وضعیت جاری و چشمانداز آتی معاملات بازار سهام پرداخت. مهدیه علیجانی کارشناس بازار سرمایه هم در ادامه وضعیت معاملات در بورس کالا را بررسی کرد.