۲۹ مهر ۱۴۰۱ - ۱۷:۴۷
چرخش دولت رئیسی در روش پرداخت یارانه

جبار کوچکی نژاد، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی درباره تبعات سیاست حذف ارز ترجیحی و اقدامات دولت برای کاهش فشار به مردم در جریان اجرای این طرح که ماه‌ها از آن می‌گذرد، گفت: طبق قانون قرار بود دولت با حذف ارز ترجیحی به مردم کالا برگ بدهد اما متاسفانه چنین قانونی را اجرا نکرد و به جای آن ماهانه یارانه نقدی مستقیم به حساب سرپرستان خانوار واریز می‌کند. واریز پولی که بخش عمده آن صرف خرید کالاهای اساسی نمی‌شود و چون در حساب‌های جاری و کارت افراد قرار دارد این پول در طول ماه خرج هزینه‌های زندگی شده بدون اینکه تاثیر بر بهبود معیشت و رفاه مردم به جای گذارد.

ارائه کالا برگ یا کارت الکترونیکی منتفی شد

جواد اسماعیلی، پدرکوپن ایران نیز طی گفت‌وگویی با «بازار» ارائه کالا برگ به جای یارانه نقدی را منتفی دانست و اظهارکرد: اگر دولت اکنون اقدامی در این راستا انجام دهد بی‌تردید با نارضایتی مردم مواجه خواهد شد، زیرا مردم به‌خصوص طبقات ضعیف جامعه همین یارانه نقدی را در این شرایط بد اقتصادی به بخشی از کرایه خانه یا نیازهای ضروری دیگر زندگی اختصاص داده‌اند. بنابراین دولت ابتدا بایستی تبعات چنین طرحی را در نظر می‌گرفت بعد اقدام به حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی می‌کرد.

در همین رابطه بخوانید: خبر مهم درباره تعویض یارانه نقدی با کوپن الکترونیک

وی با بیان اینکه بی‌توجهی به توزیع کالابرگ یا کارت الکترونیک خرید کالاهای اساسی موجب شده است تا اکنون دولت به عنوان چوب دو سرسوخت هم با نارضایتی مردم نسبت به گرانی کالاهای اساسی مواجه شود وهم اینکه دچار کسری بودجه ناشی ازهزینه کرد پرداخت سنگین یارانه نقدی شود، افزود: مردم وقتی برای خرید روغن و یا گوشت و... به فروشگاهها رجوع می‌کنند و با گرانی این کالاها روبه رو می‌شوند ازعملکرد دولت نسبت به گرانی‌ها گله مند شده درحالی که فراموش کرده‌اند پول آن را قبلا در قالب یارانه گرفته‌اند اما جای دیگر هزینه کرده‌اند. بنابراین دولت در این زمینه یک اشتباه استراتژیک کرد که قبل از اینکه ارز ۴۲۰۰ تومانی را حذف کند بایستی کارت الکترونیک خرید کالاهای ارزان قیمت را توزیع می‌کرد.

حذف دلار یارانه‌ای باید تدریجی انجام می‌شد

این کارشناس اقتصادی اضافه کرد: به نظر من بایستی اجرای قانون حذف ارز ترجیحی طی چند سال و به صورت پلکانی انجام می‌گرفت نه اینکه یکباره اقدام به آزادسازی قیمت کالاهای اساسی می‌کرد و جبران آن را با پرداخت یارانه نقدی پوشش می‌داد چرا که اکنون مردم همان پول یارانه نه فقط به خرید کالاهای اساسی گران قیمت اختصاص نمی‌دهند بلکه آن را صرف اقساط یا اجاره بها و... می‌کنند که هیچ تاثیری بر رونق سفره خانوارها ندارد و از طرفی چنین اقدام غیر کارشناسانه‌ای موجب افزایش قیمت همه کالاها و خدمات در بازار شده است.

اسماعیلی در ادامه افزود: ‌ای کاش دولت رئیسی آرام آرام موضوع یکسان‌سازی ارز را در پیش می‌گرفت و طی ۴ سال با درایت قیمت همه کالاهای اساسی را آزاد می‌کرد تا تورم به این شکل در جامعه ایجاد نمی‌شد و از طرفی با برنامه‌ریزی درست افزایش قیمت کالاهای اساسی را جبران می‌کرد.

وی به توزیع کوپن در کشور طی بیش از ۲۰ سال و تامین مایتاج مردم با هزینه پایین در این مدت همچنین حذف تدریجی آن اشاره کرد و اظهارکرد: در آن زمان علاوه بر همه کالاهای اساسی حتی صابون و سیگار و...را به صورت کوپنی به‌دست مردم می‌رساندیم این کار باعث شده بود که سفره مردم خالی نماند و نیازهای ضروری جامعه نیز تامین شود اما با گذشت چندین سال به‌تدریج اقدام به حذف برخی کالاها کردیم آنطور که با چنین اقدامی هیچ مشکلی برای مردم و اقتصاد کشور با برچیده شدن کوپن اتفاق نیفتاد.

منبع: خبرآنلاین

برچسب‌ها

تبادل نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

پربیننده‌ترین‌ها

پربیننده‌ترین‌ها از دیگر رسانه‌ها

آخرین اخبار دیگر رسانه‌ها