فردای اقتصاد: گروه مالی کیان در گزارش هفتگی خود برای دومین بار به بررسی شرکت گسترش نفت و گاز پارسیان (پارسان) پرداخت. این گزارش با وجود اینکه این هلدینگ نیمی از سرمایهگذاریهای خود را به صنعت اوره اختصاص داده است (بهطوری که این شرکت در ۵ پتروشیمی میانگین مالکیت ۴۰ درصد سهامشان را دراختیار دارد). بنا بر گزارش ویژه گروه مالی کیان این شرکت به افزایش سهم صنعت پالایش در پرتفوی خود خواهد پرداخت. هماکنون شرکت گسترش نفت و گاز پارسیان با میانگین مالکیت ۳۹ درصد سه پالایشگاه تبریز (۵۰ درصد)، بندرعباس (۱۵درصد) و شیراز (۵۴درصد) را در پرتفوی خود جای داده است. از جمله دلایلی که «پارسان» را متمایل به سرمایهگذاری کوتاهمدت در صنعت پالایشی شده، اثرپذیری بیشتر شرکتهای این صنعت از تحولات جهانی، صنعتی و شرکتی مربوط به حوزه فعالیتشان است که در ادامه به تشریح این عوامل خواهیم پرداخت.
نگاهی به ترکیب پرتفوی پارسان
بیش از نیمی از پورتفولیوی شرکت سرمایهگذاری «پارسان»، شامل شرکتهای پتروشیمی اورهساز است. پس از آن، پالایشگاههای نفتی یک سوم سود پارسان در سال جاری را خواهند ساخت. در این میان گروه مالی کیان به دلایل زیر نسبت به سودآوری پالایشگاهها در سالهای آتی در مقایسه با اجماع تحلیلگران، خوشبینتر است.
تحولات جهانی
به دلیل وقوع جنگ روسیه و اوکراین منجر به تغییر نقشه مبادلات گاز و فرآوردههای نفتی در جهان و بازار حاملهای انرژی را با تحولی ساختاری شده است سبب شده است تیم تحلیل کیان حداقل برای دو سال آینده، شرایط جهانی برای صنعت پالایش مساعد بداند.
تحول در صنعت
به دلیل صدور دستورالعمل جدید نرخگذاری نفت و فرآوردههای نفتی، با لحاظ کیفیت نفت تحویلی به پالایشگاهها، تخفیف خوراک بیشتری نسبت به سال گذشته برای پالایشگاهها همراه خواهد بود و از این منظر حداقل برای سال ۱۴۰۱، کل صنعت را منتفع خواهد کرد.
تحول در شرکتهای سرمایهپذیر
بنا بر تحلیل گروه تحلیل کیان بهرهبرداری از پروژه سولفورزدایی از نفتگاز پالایشگاه تبریز به دلیل اینکه کیفیسازی فرآوردههای نفتی، دست پالایشگاهها برای تقسیم سود را نیز بازتر گذاشته است به عنوان مهمترین سرمایهگذاری پالایشی «پارسان»، برای همیشه سطح سودآوری این شرکت را بالاتر خواهد برد. به نحوی که تقسیم سود پالایشگاههای بورسی از ۴۱درصد در سال ۱۳۹۷ به ۶۵درصد در سال ۱۴۰۰ افزایش پیدا کرده است.
بررسی سودسازی شرکتهای سرمایهپذیر بورسان
سهم «پارسان» از سود شرکتهای بورسی و غیر بورسی در سال ۱۴۰۰ به ۱۵هزار و۳میلیارد تومان یا ۶۶۶ میلیارد تومان رسیده است که بنا بر تخمین گروه کیان با احتساب دلار ۲۷هزار تومانی نیما، نفت ۱۰۹ دلاری، بنزین ۱۲۲ دلاری و اوره ۶۳۷ دلاری در سال ۱۴۰۱ سود دلاری این شرکت به یک میلیارد و ۱۹ میلیون دلار و ۲۵ هزار و ۴۰۰ میلارد تومان خواهد رسید. در مجموع «شپدیس» و «شبریز» بیشترین سهم را در این میزان از سود «پارسان» در سال ۱۴۰۰ را به خود اختصاص دادهاند.
نگاهی به پروژههای پارسان
پتروشیمی کیان یکی از مهمترین پروژههای «پارسان» محسوب میشود توسط گروه کیان به دلیل پیشرفت فیزیکی و مالی پایین این پتروشیمی در شرایط فعلی، ارزش روز پروژه را به دلایل زیر چندان مناسب ارزیابی نکرده است.
فاز اول پتروشیمی کیان، بااهمیتترین پروژه فاز دوم عسلویه
فاز اول پتروشیمی کیان شامل واحدهای الفینی و استخراج بنزن است. برآورد گروه کیان این است که پروژه در شرایط نرمال ۱.۵ میلیارد دلار فروش و نزدیک به ۳۹۰ میلیون دلار سود عملیاتی داشته باشد. محصولات اصلی پروژه شامل اتیلن، پروپیلن و بنزن خواهد بود و ابعاد آن شبیه به واحدهای الفینی پتروشیمی جم است. کل سرمایهگذاری برای ایجاد هر دو فاز کیان، بالغ بر ۳.۷ میلیارد دلار خواهد بود که ۶۰ درصد آن صرف راهاندازی فاز اول خواهد شد.
اثر محدود پروژه بر ارزشگذاری فعلی پارسان
حتی با در نظر گرفتن شرایط مطلوب تامین مالی (فاینانس ارزی ۸۰درصدی از ابتدای سال ۱۴۰۲) و پیمانکاری و دانش فنی (اتمام پروژه در بازه زمانی ۴ ساله)، ارزش فعلی راهاندازی فاز اول پروژه برای «پارسان» ۴۵ میلیون دلار خواهد بود. گروه کیان برآورد میکند که هر قدم گشایش و پیشرفت در پروژه، تاثیر بااهمیتی در ارزشگذاری «پارسان» خواهد گذاشت.
چشم انداز ۱۴۰۱ «پارسان»
با توجه به رشد قیمتی اوره و بنزین در سال گذشته و سهم قابل توجه اورهسازان و پالایشیها از سبد «پارسان» در سال گذشته و چشمانداز مناسب تیم تحلیل گروه کیان برای صنعت پالایشی در سال آینده، به نظر میرسد با توجه به اینکه «پارسان» در سال گذشته به عنوان پنجمین شرکت برتر از لحاظ سودآوری و فروش را از آن خود کرده بود, امسال نیز بتواند بخش قابل توجهی از سود سال گذشته خود را با توجه به تغییر احتمالی پرتفوی به سمت شرکتهای پالایشی تجربه کند.
تبادل نظر