۱۰ دی ۱۴۰۲ - ۱۶:۳۷

در برنامه بورسان یکشنبه، بازده احتمالی بورس در مقابل تورم طی یک سال آینده از نگرش علیرضا کدیور، کارشناس ارشد بازار سرمایه و مهدی دلبری، مدیرعامل و عضو هیات‌مدیره سبدگردان هیوا مورد بررسی قرار گرفت.

فردای اقتصاد: آیا بورس در یکسال آینده می‌تواند، صاحبان سرمایه را از گرند تورم در امان نگه دارد؟ آیا بورس می‌تواند از تورم سبقت بگیرد یا شرایط دیگری رقم خواهد خورد؟ سوالاتی که این روزها در فضای غیرقابل پیش‌بینی اقتصاد ایران ذهن بسیاری از سرمایه‌گذاران را به خود مشغول کرده است. آن هم در شرایطی که رفتار دولت موجب کاهش اعتماد صاحبان سرمایه شده است.

در این میان نتایج تازه‌ترین نظرسنجی «شاخص اطمینان» بورسان از ثبت دو رکورد خبر می‌دهد. شاخص اطمینان به عنوان مهمترین شاخص این نظرسنجی  در آذرماه به عدد ۷۹/۱ رسید که بالاترین سطح این شاخص در ادوار گذشته این نظرسنجی به شمار می‌رود. برای تعیین این شاخص، یک سوال از مدیران دارایی پرسیده می‌شود: بازدهی بورس در یکسال آینده از نرخ تورم بیشتر خواهد بود یا کمتر؟ و حالا این عدد به معنای اطمینان بالای مدیران دارایی در خصوص شکست تورم در یکسال آینده است. این سوال را از مخاطبان فردای اقتصاد نیز پرسیدیم که 208 نفر از 340 نفر شرکت‌کننده (معادل 65 درصد) معتقد بودند بورس در یکسال آینده بازدهی بالاتری از تورم خواهد داشت.

این مهم بهانه‌ای شد تا در برنامه بورسان روز یکشنبه، سرنوشت مسابقه بورس و تورم در یکسال آینده با حضور علیرضا کدیور و مهدی دلبری و با مدیریت مهدی طحانی به بحث و گفت‌وگو گذاشته شود. علیرضا کدیور،  کارشناس ارشد بازار سرمایه اعتقاد دارد به طور قطع بورس در یکسال آینده تورم را پشت سر خواهد گذاشت اما مهدی دلبری، مدیرعامل و عضو هیات‌مدیره سبدگردان هیوا نظر متفاوتی دارد و به دلایلی تورم را برنده این بازی می‌داند.

علیرضا کدیور، کارشناس ارشد بازار سرمایه در برنامه امروز بورسان عنوان کرد: رفتار بازار، رفتار گذشته نیست و نگرشی مبتنی بر سود محوری به شرکت‌ها وجود ندارد. دولت یک قانون جدید مالیاتی به مجلس ارائه کرده است که احتمالا تصویب آن به عمر مجلس فعلی نرسد و در مجلس آتی در این خصوص تصمیم‌گیری شود. این مهم می‌تواند در بودجه سال آینده گنجانده شود.

به باور این تحلیلگر بازار سرمایه، تنها درآمد یا سودی که در سال آینده ( با فرض قانون مالیات‌ها) مشمول مالیات نمی‌شود، صرفا کپیتال گین سهام است. در چنین شرایطی، سایر دارایی‌ها و منابع درآمدی و سودآور برای اشخاص حقیقی و حقوقی (به ویژه سود سپرده بانکی و سود سرمایه‌گذاری در انواع صندوق‌ها) مشمول مالیات خواهد شد.

مهدی دلبری، مدیرعامل و عضو هیات‌مدیره سبدگردان هیوا نیز بیان کرد: پارادایم بازار عوض شده است اما با یک دولتی مواجه هستیم که حاشیه سود بنگاه‌ها را کاهش می‌دهد. فولاد مبارکه دارای ۶ میلیارد دلار طرح توسعه بوده اما نیمی از آن به حوزه آب و انرژی اختصاص پیدا کرده است. مگر تصفیه آب یا احداث نیروگاه وظیفه فولاد است؟ به باور این تحلیلگر بازار سرمایه، وظیفه فعالان بازار جنگ در حوزه تجدید ارزیابی نیست. باید در حوزه منفعت جمعی جنگید.