۹ دی ۱۴۰۱ - ۱۷:۱۲
سهم ایران از رود ارس کم شد+ جزئیات

بررسی‌های کمیسیون توسعه پایدار اتاق ایران درباره آثار پروژه آناتولی شرقی (داپ) بر منابع آبی شمال غرب ایران، از کاهش ۳۰ درصدی سهم ایران از منابع آبی رودخانه ارس حکایت دارد.

ایسنا: در این پژوهش تاکید شده است: با توجه به افزایش بهره‌برداری‌ها و ایجاد سازه‌های مختلف آبی در بالادست حوضه‌های آبریز به‌ویژه در ترکیه و همچنین کاهش نزولات جوی و کاهش حجم آب ورودی، به‌ویژه در حوضه‌های آبریز ارس، لازم است تا اقدامات منسجم‌تر و قوی‌تری از سوی ایران در چارچوب دیپلماسی آب در دستور کار طرف ایرانی قرار گیرد.

در همین رابطه بخوانید: هشدار جنگ آب با ترکیه

در این پژوهش آمده است: طی سال‌های اخیر  سدهای متعددی بر روی دو رودخانه کورا و ارس و سرشاخه‌های آن‌ها در کشورهای مختلف باهدف تولید برق، آبیاری اراضی کشاورزی، تأمین آب شرب، کنترل سیلاب و حمل‌ونقل با ظرفیتی بالغ بر ۲۵ میلیارد مترمکعب احداث‌ شده است. افزایش ایجاد سازه‌ها و سدهای آبی به‌ویژه در سال‌های اخیر به‌ویژه ایجاد ۱۴ سد در کشور ترکیه از جمله پروژه آناتولی شرقی موسوم به داپ (DAP) و همچنین آلودگی آب رودخانه ارس به‌ویژه از سوی کشور ارمنستان در نتیجه فعالیت‌های معدنی و همچنین نیروگاه اتمی متسامور در کشور ارمنستان باعث تنزل کمیت و کیفیت آورد رودخانه ارس در سال‌های اخیر شده و در آینده نیز می‌تواند دسترسی به منابع آب رودخانه ارس را محدودتر کند. 

اجرا و تکمیل آناتولی شرقی موسوم به داپ (DAP) کشور ترکیه در آینده نزدیک ممکن است سهم ایران از منابع آبی در حوضه آبریز ارس را بین ۲۵ تا ۳۰ درصد کاهش می‌دهد. قطع یا کاهش آورد رودخانه مرزی ارس توسط ترکیه منجر به مشکلات جدی برای تأمین آب شرب و کشاورزی مناطق پائین‌دست گردد.

این گزارش تاکید کرده است: طی سال‌های گذشته قراردادهای متعدد دوجانبه‌ای با کشورهای همسایه برای بهره‌برداری از منابع آب مشترک به تصویب رسیده است که شماری از آن‌ها پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوری منتفی شده‌اند.  بر اساس اطلاعات گردآوری‌شده از منابع موجود ۲۴ قرارداد در قالب‌های مختلف معاهده، پروتکل و موافقت‌نامه در زمینه موضوعات مربوط به رودخانه‌های مرزی بین ایران و همسایگان منعقد شد که تعدادی از این قراردادها با عقد قرارداد بعدی منسوخ و تعدادی از آن‌ها نیز از نظر زمانی منقضی شده و کارکرد خود را از دست داده و در حال حاضر تعداد ۱۴ قرارداد آبی معتبر بین ایران و همسایگان وجود دارد. متأسفانه با کشور ترکیه تنها پروتکل استفاده از آب‌های رودخانه ساری سو و قره سو برای تقسیم آب این رودخانه‌ها وجود دارد و در مورد رودخانه ارس با ترکیه هنوز معاهده و قراردادی منعقد نشده است.

بر اساس اعلام اتاق بازرگانی ایران، این پژوهش نشان داده است که همه موافقت‌نامه‌ها در خاورمیانه در مورد حوضه‌های آبریز مشترک به‌طور عام، و ایران با کشورهای همسایه به‌طور اخص، به‌صورت دوجانبه بوده و تاکنون حتی یـک کنوانـسیون یـا موافقت‌نامه چندجانبه در مورد بهره‌برداری از آب حوضه‌های آبـریز مـشترک مانند کنوانسیون آب اروپا درباره حفاظت و استفاده از آبراه‌های فرامرزی و دریاچه‌های بین‌المللی (۱۹۹۲) کمیسیون اقتصادی سازمان ملل برای اروپا (UNECE) وجود ندارد. به همین دلیل نیز قواعد عرفی و حقوقی حاکم بر منابع آب مشترک در منطقه بین ایران و کشورهای همسایه از ضمانت اجرایی ضعیفی برخوردار هستند و توانایی لازم برای حل مسئله حقوقی منابع آب مشترک را ندارند. لذا اتخاذ تدابیر لازم برای تصویب کنوانسیونی مانند کنوانسیون آب اروپا با محوریت سازمان ملل متحد و به‌ویژه کمیسیون اقتصادی – اجتماعی آسیا و اقیانوسیه (ESCAP) در چارچوب دیپلماسی آب از سوی وزارتخانه‌های خارجه و نیرو از اهمیت اساسی برخوردار است و باید در دستور کار قرار گیرد.

تبادل نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات کاربران

  • نظرات منتشر شده: 13
  • نظرات در صف انتشار: 2
  • نظرات غیرقابل انتشار: 4
  • IR ۱۹:۲۹ - ۱۴۰۱/۱۰/۰۹
    اگرامروزقرار باشدمنافع ایران درهرکشورمرزی دیگرکه ناشی ازتجاوز وتعدی به منابع وسرزمین ایران بوده با ساخت سازهای تجاوزگرانه از منابع مرزی مشترک ایران که زمانی صاحب تمامی سرزمینی ومنابع حوزه مشرک بوده است بهره بردای شود چاره ای جزبازپس گیری مقتدرانه نیست.
  • IR ۲۰:۳۰ - ۱۴۰۱/۱۰/۰۹
    سلام بر حسین شهید (ع) و لعنت ابدی خداوند یکتا بر قاتلین دشت کربلا (شمر و یزید و عمر سعد و ...) ؛ و بر یزیدی های امروز (ترکیه و طالبان) که آب را بر روی ایران می بندند.
  • شاپور مجد IR ۲۰:۴۳ - ۱۴۰۱/۱۰/۰۹
    امیدواریم که مسیولین هرچه سزیع تراقدام کنند .
  • حسین IR ۲۰:۴۶ - ۱۴۰۱/۱۰/۰۹
    فقط مشکلاتان چهارتارموی این مملکت ولی جواب ترکیه رانمیتوانیدبدهید
  • IR ۲۲:۰۷ - ۱۴۰۱/۱۰/۰۹
    شما از طالبان نتونستید سهم هیرمند رو بگیرید ، اونوقت از ترکیه می خواهید سهم بگیرید
  • مهدی IR ۲۲:۳۲ - ۱۴۰۱/۱۰/۰۹
    در مورد ارس باختیم بد جوری هم باختیم
  • IR ۲۳:۰۵ - ۱۴۰۱/۱۰/۰۹
    تبریک به دولت
  • IR ۲۳:۲۷ - ۱۴۰۱/۱۰/۰۹
    ترکیه با اب تحت فشارتون گذاست نه؟؟؟ همه چیز با موشک حل نمیشود
  • علی IR ۲۳:۳۲ - ۱۴۰۱/۱۰/۰۹
    اونم از بی برنامگی و بی تفاوت بودن مسولین ما بعید نیست تا ده سال آینده تمام رودخانه های که سرچشمه در کشورهای همسایه دارند خشک بشند
  • معلم IR ۰۰:۱۹ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۰
    این نتیجه اقتدار دولتهای ما هست..... مخصوصا این یکسال اخیر..... به این می گویند اقتدار
  • IR ۰۱:۱۷ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۰
    مسئولین کارهای مهم تری دارند
  • مجید IR ۱۱:۳۸ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۰
    مسولین فقط حرف می زنند چرا از حق وحقوق این مردم دفاع نمی کنند که ترکیه به خودش اجازه بده اب ما را قطع کند وزارت خارجه خوابیده
  • حمید رضا IR ۱۲:۳۰ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۰
    نمی دونم چه باید کرد وقتی همه ی ۴ کشوری که با ارس به نوعی در ارتباط هستند اینگونه با این آبراه طبیعی بد رفتار میکنند ، تا جایی که نیروگاه هسته ای در ساحل ارس ایجاد میکنند تا آلودگی رادیو اکتیو پیدا کند ، راهش تشکیل گروههای بزرگ حافظ طبیعت در هر ۴ کشور و شکایت به مراجع قانونی حافظ طبیعت است

پربیننده‌ترین‌ها

پربیننده‌ترین‌ها از دیگر رسانه‌ها

آخرین اخبار دیگر رسانه‌ها