فردایاقتصاد: موسسه آمار ترکیه اخیرا از افزایش چشمگیر صادرات ترکیه به روسیه در ماه ژوئن ۲۰۲۲ خبر داد. بر اساس این گزارش، صادرات ترکیه به روسیه ۴۶درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یافت و به ۷۹۱میلیون دلار در ماه گذشته رسید و ترکیه را از رتبه دهم در سال ۲۰۲۱ به جایگاه پنجمین تامینکننده بزرگ کالاهای وارداتی روسیه ارتقا داد.
گزارش پایش تحولات تجارت جهانی مرکز پژوهشهای اتاق بازرگانی ایران حاکی از این است که تحریمهای غرب باعث شده که مسکو کمتر از کشورهایی که به عنوان «غیردوست» شناخته میشوند و تمامی کشورهای غربی در این فهرست قرار میگیرند، واردات صورت دهد. از همین رو، ترکیه در رقابت با صادرکنندگان مهم به بازار روسیه، همچون ایتالیا، لهستان، ژاپن، هلند، فرانسه و ایالات متحده، مزیت یافته است.
چین بلاروس، آلمان و قزاقستان، بزرگترین تامینکنندگان واردات روسیه در ماه مه ۲۰۲۲ بودند. تحلیلگران پیشبینی میکنند که این کشورها در آینده نزدیک، موقعیت خود را حفظ خواهند کرد. صادرات میوههای ترکیه مانند هلو و گیلاس به روسیه در ماه ژوئن به شدت افزایش یافته است. صادرکنندگان ترک در ماه گذشته میلادی، ۱۶۸میلیون دلار میوه و آجیل به روسیه صادر کردند که ۳۳درصد بیشتر از ژوئن ۲۰۲۱ (۱۱۳میلیون دلار) و دو برابر بیشتر از ماه می ۲۰۲۲ (۷۲میلیون دلار) بود. همچنین واردات ماشینآلات، تجهیزات و قطعات الکترونیکی روسیه از ترکیه نسبت به ماههای قبل افزایش قابل توجهی یافته است. صادرات ماشینآلات از ۷۳میلیون دلار در ماه می به ۱۰۲میلیون دلار در ژوئن، تجهیزات الکتریکی از ۲۸میلیون دلار به ۳۲میلیون دلار، خودرو و قطعات از ۲۵میلیون دلار به ۳۴میلیون دلار و محصولات پلاستیکی از ۳۴میلیون دلار به ۴۸میلیون دلار افزایش یافته است.
با وجود این، در نیمه اول سال ۲۰۲۲، روسیه تنها ۲.۳درصد (۲.۹میلیارد دلار) از کل صادرات ترکیه (۱۲۵.۹میلیارد دلار) را جذب کرده است. تمرکز صادراتی ترکیه عمدتا بازارهای ایالات متحده و اتحادیه اروپا بوده است. از دیگر سو، در نیمه نخست سال ۲۰۲۲، روسیه به منبع اصلی واردات ترکیه تبدیل شد و واردات از این کشور به رقم ۲۷.۷میلیارد دلار (۱۶درصد از کل واردات این کشور) رسید. نفت و گاز بیش از ۶۰درصد از مجموع واردات را به خود اختصاص داده است.
تبادل نظر