فردای اقتصاد: کارنامه تجاری ایران با اتحادیه اروپا در مقایسه با دو کشور ترکیه و عربستان در نیمه نخست سال ۲۰۲۲، نشان میدهد که همسایگان کشور به دنبال فتح بازار قاره سبز بعد از جنگ اوکراین هستند. بر اساس دادههای آماری که از سوی معاونت بررسیهای اقتصادی اتاق تهران منتشر شده، ایران در نیمه اول سال جاری میلادی ۵۵۶میلیون یورو صادرات داشته، این در حالی است که در مدت مشابه سال گذشته این میزان ۴۰۸میلیون یورو بوده است که رشد ۳۶درصدی را نشان میدهد.
ارزش واردات ایران از اتحادیه اروپا نیز در این بازه زمانی معادل ۲میلیارد و ۳۳میلیون یورو بوده که نسبت به مدت مشابه در سال قبل رشد ۱۱درصدی داشته است. در نیمه نخست سال ۲۰۲۱ معادل یک میلیارد و ۸۳۸میلیون یورو کالا از اروپا وارد شده بود. بر این اساس تراز تجاری ایران با اروپا منفی ۱.۵میلیارد یورو ثبت شده است.
ارزیابیها نشان میدهد که یکی از بازارهای جذاب جهان برای تجارت، اتحادیه اروپا است. منطقه مزبور از ۲۷اقتصاد تشکیل شده است. ارزش واردات کالایی این منطقه اقتصادی در سال ۲۰۲۱ حدود ۲۱۸۱میلیارد یورو بوده که حدود ۱۴درصد از ارزش کل واردات جهان در این سال را شامل میشود. بهدنبال بروز بحران ناشی از جنگ اوکراین و افزایش بهای کالاهای اساسی بهویژه نفت، اختلالاتی در زنجیره تامین جهانی از جمله در منطقه اروپا اتفاق افتاد.
برخی اقتصادهای در حال توسعه از این فرصت برای تقویت تجارت میان کشورهای خود با اتحادیه اروپا بهخصوص در راستای افزایش صادرات کالایی استفاده کردند که اقتصادهای ترکیه و عربستان از جمله این کشورها محسوب میشوند. در مقابل اما عملکرد اقتصاد ایران در تجارت با اتحادیه اروپا بهویژه در حوزه صادرات کالایی، قابل توجه و معنادار نیست.
دادههای آماری نشان میدهد که صادرات کالایی ترکیه و عربستان به اتحادیه اروپا طی نیمه نخست سال ۲۰۲۲ به ترتیب ۱۶۸ و ۵۹برابر رقم صادرات ایران به این اتحادیه در همین مدت است. در نیمه نخست ۲۰۲۲ ترکیه معادل ۴۹میلیارد و ۳۵۱میلیون یورو کالا به اتحادیه اروپا صادر کرده است. در مقابل حجم واردات این کشور از اتحادیه اروپا معادل ۴۶میلیارد و ۹۰۸میلیون یورو بوده است. عربستان سعودی نیز در نیمه نخست سال ۲۰۲۲ معادل ۱۷میلیارد و ۲۵۴میلیون یورو صادرات به اتحادیه اروپا داشته است. واردات این کشور از اتحادیه اروپا نیز معادل ۱۴میلیارد و ۲۶۰میلیون یورو بوده است. بر این اساس، تراز تجاری مثبت ۲.۴میلیارد یورویی ترکیه و ۲.۹میلیارد یورویی عربستان سعودی در مقابل تراز منفی ۱.۵میلیارد یورویی ایران در تجارت با اتحادیه اروپا طی نیمه نخست سال ۲۰۲۲ را شاهد هستیم.
در ماه گذشته میلادی نیز صادرات ترکیه به اتحادیه اروپا ۸.۸میلیارد یورو ثبت شده است. عربستان سعودی نیز در ماه ژوئن ۲۰۲۲ معادل ۴.۱میلیارد یورو صادرات به اتحادیه اروپا داشته است. در مقابل صادرات ایران در ماه گذشته میلادی معادل ۹۱میلیون یورو بوده است. بررسیها نشان میدهد که در ماه ژوئن ارزش صادرات اقلام نفتی عربستان سعودی به اتحادیه اروپا در مقایسه با ماه مشابه سال قبل میلادی سه برابر شده است. ارزش صادرات نفتی عربستان سعودی نیز طی نیمه نخست ۲۰۲۲ در مقایسه با مدت مشابه سال قبل دو برابر شده است. اقلام نفتی سهم ۷۹درصدی از کل صادرات عربستان سعودی به اتحادیه اروپا طی نیمه نخست ۲۰۲۲ را شامل میشود.
تبادل نظر