فردای اقتصاد: بریتانیا درباره حمایت خود از توافق هستهای ایران پس از اجرای حکم اعدام علیرضا اکبری، جاسوسی دوتابعیتی تجدیدنظر خواهد کرد.
به گزارش ایلنا، روزنامه تلگراف با طرح این ادعا، نوشت که پس از اجرای حکم علیرضا اکبری، جاسوس انگلیسی، بریتانیا در حال بررسی مجدد حمایت خود از توافق هستهای ایران، برجام است.
تلگراف به نقل از یک مقام ارشد دولت انگلیس که نامی از او نبرده است، نوشت: شرایط از زمان برگزاری مذاکرات برای احیای توافق سال ۲۰۱۵ تغییر کرده و بریتانیا در حال بررسی مجدد گزینههای خود در حمایت از این توافق است.
احیای برجام میتواند منجر به هموار شدن مسیر لغو تحریمهای آمریکا علیه ایران و بازگشت صادرات انرژی ایران به بازارهای جهانی شود.
ایران اعلام کرد که علیرضا اکبری، مقام ارشد پیشین این کشور که دارای تابعیت مضاعف انگلیس نیز بوده است را به جرم جاسوسی برای انگلیس اعدام کرده است.
به گزارش تلگراف، در پی این اعدام، انگلیس سفیر خود در تهران را به طور موقت و با هدف گفتگوها درباره گامهای بعدی فراخوانده است.
واکنش مکرون
همزمان به گزارش خبرگزاری فارس، رئیس جمهور فرانسه نیز غروب شنبه به وقت تهران با دخالت در امور داخلی ایران به اعدام «علیرضا اکبری»، جاسوس انگلیس واکنش نشان داد.
صبح روز شنبه، ۲۴ دی، مرکز رسانه قوه قضائیه اعلام کرد که حکم علیرضا اکبری، فرزند علی دارای تابعیت مضاعف ایرانی-انگلیسی که به اتهام افساد فیالارض و اقدام گسترده علیه امنیت داخلی و خارجی کشور از طریق جاسوسی برای دستگاه اطلاعاتی دولت انگلیس در ازای دریافت دستمزد به مبالغ ۱.۸۰۵.۰۰۰ یورو، ۲۶۵.۰۰۰ پوند انگلیس و ۵۰.۰۰۰ دلار آمریکا به مجازات اعدام محکوم شده بود، اجرا شد.
به گزارش خبرگزاری «رویترز»، «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه اعدام اکبری را شنیع و وحشیانه خواند. ماکرون گفت که در همبستگی با انگلیس ایستاده و این اعدام را محکوم میکند.
براساس دادنامه صادره، اقدامات محکوم در سالهای گذشته علیه امنیت ملی کشور، جاسوسی به نفع کشور انگلیس، ارتباطات با سرویس جاسوسی ام آی -6 و تعداد ملاقاتهای وسیع با افسران اطلاعاتی دشمن در کشورهای مختلف و مدت طولانی جاسوسی، مصداق جنایت گسترده علیه امنیت داخلی و خارجی کشور است، به گونهای که موجب اخلال شدید در نظم عمومی کشور در حد وسیع شده است.
پیشتر هم وزارت خارجه انگلیس به بیانیه وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی که از صدور حکم اعدام برای علیرضا اکبری خبر داد، واکنش نشان داده بود.
روزنامه «دیلیتلگراف» به نقل از سخنگوی وزارت خارجه انگلیس نوشت: «ما از خانواده آقای اکبری حمایت میکنیم و بارها پرونده او را با مسئولان ایرانی مطرح کردهایم. اولویت ما آزادی سریع او است و بر درخواست خودمان برای دسترسی فوری کنسولی تأکید کردهایم.»
دقایقی بعد از این بیانیه مداخلهجویانه هم «جیمز کلورلی» وزیر خارجه انگلیس گفت، ایران بایستی اعدام علیرضا اکبری، شهروند انگلیسی-ایرانی را متوقف کرده و فورا او را آزاد کند.
بیانیه بورل
خبرگزاری فارس همچنین نوشت که «بعد از واکنشهای عصبی انگلیس به اعدام علیرضا اکبری جاسوس لندن، جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم امروز یکشنبه (۱۵ ژانویه، ۲۵ دی) در بیانیهای همسو با انگلیس این اعدام را محکوم کرد.»
در این بیانیه به نقل از بورل به نمایندگی از اتحادیه اروپا آمده است: »اتحادیه اروپا اعدام علیرضا اکبری تبعه ایرانی-بریتانیایی در ایران را با شدیدترین لحن محکوم و بار دیگر مخالفت شدید خود با استفاده از مجازات اعدام در هر شرایطی را یادآوری میکند.»
در واکنش به مداخلات نامتعارف انگلیس از جمله در قلمرو امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران، ظهر شنبه ۲۴ دی ماه «سایمون شرکلیف» سفیر انگلیس در تهران توسط مدیرکل غرب اروپا به وزارت امور خارجه احضار شد و مراتب اعتراض جمهوری اسلامی ایران نسبت به اقدامات خرابکارانه و مغایر با امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران به دولت انگلیس منعکس شد.
در ادامه واکنشهای لندن، وزیر خارجه انگلیس خبر داد که این کشور سفیرش در تهران را برای رایزنی فرا میخواند.
تبادل نظر