مسعود میرکاظمی رئیس سازمان برنامه و بودجه درباره بلاتکلیفی لایحه دولت درخصوص حذف بند مربوط به بازگشت قیمتها به شهریور سال ۱۴۰۰ گفت: چند دوره افزایش قیمت جهانی داشتیم؛ نخست اوایل سال ۱۴۰۰ و در زمان دولت دوازدهم بود، این دولت ۸ میلیارد در بودجه برای واردات کالای اساسی و نهاده دیده بود که این ۸ میلیارد به دلیل افزایش قیمتهای نیمه اول سال جوابگو نبود.
رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: نیمه دوم سال باز یک افزایش قیمت داشتیم. هنگامی که بودجه بسته شد، اتفاقات روسیه و اوکراین نبود و جهش سوم قیمت در بودجه دیده نشده بود؛ بنابراین وقتی ما میگوییم بازگردیم به شهریور ۱۴۰۰، یا باید بپذیریم هزینهاش را مردم بدهند یا باید یارانهشان را اضافه کنیم.
وی تاکید کرد: اگر هرکدام را بپذیریم، دیگر نباید بگوییم قیمتها به شهریور بازگردد بلکه آنچه که ملاک عمل قرار میگیرد، اسفند ماه و زمانی است که بودجه بسته شده؛ زیرا بودجه با کسری بسته شده است. اگر مجلس شورای اسلامی نمیپذیرد، باید یارانهاش را مشخص کنیم و انشاالله یارانه بیشتری را بتوانیم تخصیص دهیم ما امروز لایحه اصلاح یارانه را به مجلس نفرستادهایم برای اینکه این مسئله روشن شود.
افزایش قیمت پس از وقوع جنگ اوکراین
پس از وقوع جنگ اوکراین، قیمت جهانی انواع مختلف کالاهای اساسی و نهادهها در یک سال اخیر حتی تا ۸۰ درصد هم افزایش یافته و تبعا قیمت وارداتی آنها هم دستخوش نوسانات قیمت جهانی شده است. بنابراین الزام دولت به حفظ قیمت کالاهای اساسی در سطح قیمت شهریور ۱۴۰۰ با توجه به وارداتمحور بودن عمده این کالاها و نوسان متوالی قیمتهای جهانی از یک سو و ثابت ماندن نسبی درآمد دولت از حذف ارز ۴۲۰۰، جز با صرف اعتبارات کلان، ممکن نیست و با توجه به تراز لب به لب بودجه، راهی جز چاپ پول در پیش پای دولت نمیگذارد. البته نمایندگان مجلس با نیت کمک به قدرت خرید مردم این حکم قانونی را در بودجه ۱۴۰۱ گذاشتند اما عملا اجرای آن بدون چاپ پول ممکن نیست و بار مالی بیش از اندازهای بر دولت تحمیل میکند.
منبع: ایلنا
تبادل نظر