۳۰ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۳:۲۳
تاتارستان از ایران چه می‌خواهد؟

دومین هیات تجاری از جمهوری تاتارستان در سفر به ایران، فهرستی از پیشنهادهای بلندبالای اقتصادی را به فعالان بخش خصوصی ارائه کرد.

فردای اقتصاد: تاتارستان چه هدفی را از توسعه همکاری تجاری با ایران دنبال می‌کنند؟ یک هیات تجاری از جمهوری تاتارستان روسیه به سرپرستی معاون نخست‌وزیر و وزیر صنایع و تجارت این منطقه در اتاق بازرگانی تهران حضور یافت تا ضمن بررسی زمینه‌های همکاری، مقدمات سفر رئیس‌جمهوری تاتارستان به ایران را فراهم کند. یکی از مهمترین اهداف این هیات تجاری، رایزنی در مورد ایجاد یک مسیر ترانزیتی از حاشیه رودهای ولگا و کاما و از خاک ایران به کشور هند است. همچنین آنها به دنبال این هستند که ایران به مرکز تولید برخی محصولات تبدیل شود و این محصولات به روسیه، ترکیه و کشورهای ثالث صادر شود. در هیات بلندپایه تاتارستانی، نمایندگانی از شرکت‌های نفتی، عمران و ساختمان‌سازی، حمل و نقل و ماشین‌سازی،کشاورزی، صنایع هوایی و پزشکی نیز آن را همراهی می‌کنند.

این دومین هیات تجاری از این منطقه است که طی هفته های اخیر به ایران آمده است. جمهوری تاتارستان در شمار مهمترین جمهوری‌های روسیه قرار دارد و می‌تواند نقش مهمی در ارتقای مناسبات تجاری ایران را کشورهای حوزه CIS ایفا کند. حجم مبادلات ایران و جمهوری تاتارستان در سال ۲۰۲۰ حدود ۴۰میلیون دلار و در سال ۲۰۲۱ معادل ۱۲۴میلیون دلار برآورد شده، در حالیکه پتانسیل‌های بسیاری برای افزایش آن وجود دارد.

ترافیک هیات‌های تجاری روسی در ایران

در جلسه‌ای که در اتاق تهران برگزار شد، رئیس کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق تهران، اعلام کرد: پس از آغاز جنگ اوکراین و تبادل هیات‌های تجاری میان ایران و روسیه، به نظر ‌می‌رسد دو طرف نسبت به توسعه مراودات اقتصادی و تجاری مصمم‌تر شده‌اند؛ چنانکه طی ماه‌های اخیر اتاق تهران هیات‌هایی تجاری از ایالت‌های مختلف روسیه نظیر ساخا، کارلیا، باشقیرستان و تاتارستان را میزبانی کرده و همایش‌ها و جلسات مذاکره خوبی با حضور فعالان اقتصادی دو طرف برگزار شده است.

وی با بیان اینکه وضعیت تعرفه‌ها و نقل و انتقال وجوه می‌تواند مشکلاتی را در مسیر گسترش تجارت دو کشور ایجاد کند، افزود: طی هفته‌های اخیر، تصمیمات خوبی در حوزه تعرفه‌ها اتخاذ شد و در عین حال مبنا قرار گرفتن روبل و ریال در تجارت بین دو کشور، فرصت‌های بیشتری را برای افزایش صادرات و واردات فراهم خواهد کرد.

آلگ کاروبچنکو، معاون نخست‌وزیر و وزیر صنایع و تجارت جمهوری تاتارستان، نیز در این نشست گفت: ما در نظر داریم یک مسیر ترانزیتی را از حاشیه رودهای ولگا و کاما و از خاک ایران به کشور هند باز کنیم. همچنین ایران می‌تواند به مرکز تولید برخی محصولات تبدیل شود و این محصولات به روسیه، ترکیه و کشورهای ثالث صادر شود. به گفته معاون نخست‌وزیر جمهوری تاتارستان، امکان همکاری در حوزه‌های نفت، پتروشیمی، خودروسازی و تولید قطعات خودرو بین دو طرف وجود دارد.

برنامه راه‌اندازی خط هوایی تهران-کازان

آرتور نیکالایف، معاون اول اتاق بازرگانی تاتارستان، نیز گفت: هشت شرکتی که در قالب هیات قبلی تاتارستان به ایران آمدند، شرکای تجاری خود را در ایران یافته و همکاری خود را آغاز کردند. البته توسعه مراودات تجاری امر ساده‌ای نیست‌؛ چراکه هم در بخش حمل و نقل و هم در بخش نقل و انتقالات مالی مشکلات بزرگی وجود دارد. نیکالایف با اشاره به علاقمندی شرکت‌های تاتاری برای همکاری با ایران، گفت: ما به دنبال آن هستیم که یک تجارت عادلانه و تامین‌کننده منافع دو طرف رقم بخورد. در صورت راه‌اندازی خط هوایی تهران- کازان همکاری در حوزه گردشگری نیز میسر خواهد شد.

نائیل زالاکوف، معاون وزیر کشاورزی تاتارستان هم به ملاقات‌هایی که با همتایان خود در ایران داشته اشاره کرد و گفت که در زمینه غلات و دانه‌های روغنی امکان همکاری وجود دارد. حجم برداشت غلات در تاتارستان قابل توجه خواهد بود و در این زمینه می‌توان حجم مراوادات را افزایش داد. در عین حال ما از شرکت‌های ایرانی می‌خواهیم که در زمینه توسعه شیلات به ما کمک کنند.

انساف گالییف، معاون آژانس سرمایه‌گذاری تاتارستان از آمادگی این آژانس برای همکاری در زمینه طرح‌های توسعه‌ای سخن گفت و افزود: در نشست اقتصادی پیشین کازان هیات بزرگی از ایران حضور داشتند و من می‌خواهم از شرکت‌های ایرانی برای حضور در اجلاس بعدی که در ماه می سال ۲۰۲۳ برگزار می‌شود، دعوت کنم.

همکاری باشگاه تحریمی‌ها

در ادامه این جلسه، دبیرکل اتاق تهران با اشاره به اینکه همکاری ایران و روسیه در گذشته یک انتخاب بوده و اکنون با وقوع تغییرات ژئوپلتیک به یک ضرورت تبدیل شده است، گفت: در سال‌های گذشته، ایران از معدود کشورهایی بود که در معرض تحریم‌های غرب قرار گرفت. اما اکنون روسیه و بلاروس نیز فهرست افزوده شده‌اند و چه بسا در آینده نام قدرت‌های بزرگ دیگری به این فهرست اضافه شوند. به بیان دیگر ممکن است با اتفاقاتی که میان چین و آمریکا در حال وقوع است، باشگاه تحریمی‌ها بزرگ‌تر شود.

بهمن عشقی در ادامه برای تعمیق ارتباطات تهران- تاتارستان، پیشنهاد تاسیس یک کارگروه مشترک میان اتاق تهران و اتاق تاتارستان را مطرح کرد و گفت: در قالب این کارگروه می‌توان چارچوب مشخصی برای ادامه همکاری‌ها ترسیم کرد. از جمله مسیرهای تعمیق روابط تجاری و اقتصادی دو جانبه، ایجاد خوشه‌های صنعتی و تجاری در سمت ایران و تاتارستان و ایجاد ارتباط دائم میان این خوشه‌هاست؛ چنانکه در مقدمه می‌توان روی ایجاد خوشه‌های صنعتی و تجاری در حوزه صنایع غذایی و آبزیان تمرکز کرد. وی گام دوم افزایش همکاری‌ها را توسعه زیرساخت‌ها در حوزه حمل‌ونقل و لجستیک برشمرد و افزود: امیدواریم نگارش سند همکاری مشترک دو اتاق آغاز شود و این سند در سفر رسمی رئیس‌جمهوری تاتارستان به ایران به امضا برسد.

 در ادامه، رستم ژیگانشین، رئیس نمایندگای بازرگانی روسیه در تهران هم با بیان اینکه هیات تجاری تاتارستان یکی از بزرگ‌ترین هیات‌هایی است که از مناطق روسیه به ایران آمده، افزود: تاتارستان یکی از مناطق روسیه است که در اغلب حوزه‌ها پیشرفت‌های قابل توجهی را کسب کرده و تدوین سند همکاری میان اتاق تهران و اتاق تاتارستان بسیار ثمربخش خواهد بود.

برچسب‌ها

تبادل نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha