فردای اقتصاد: به گزارش مرکز اطلاع رسانی، روابط عمومی و امور بین الملل سازمان برنامه و بودجه، سید مسعود میرکاظمی در نشست علنی روز سه شنبه مجلس شورای اسلامی، به بررسی عملکرد بودجه ۱۴۰۱ پرداخت. در رابطه با عملکرد منابع و مصارف هدفمندسازی یارانه ها با محوریت تبصره ۱۴، بیان داشت که در ۱۰ ماهه امسال باید ۵۳۳ همت (هزار میلیارد تومان) درآمد از محل این تبصره وصول میشد، اما در عمل ۳۷۷ همت به دست آمده که سبب کسری بودجه ۱۵۴ همتی در این مدت شده است. وی همچنین پیشبینی کرد که درآمدها از این تبصره تا پایان سال به ۵۱۳ همت برسد که با توجه به قانون بودجه ۶۳۷ هزار میلیارد تومانی، کسری بودجه از این محل، حدود ۱۲۴ همت خواهد بود. بر اساس گفتههای میرکاظمی، در بودجه امسال ۱۳۳ هزار میلیارد تومان بیشتر از آنچه که در بودجه پیش بینی شده بود، یارانه اضافه شده است که ناشی از افزایش قیمت خرید تضمینی گندم، کنترل قیمت دارو و افزایش قیمت روغن است.
دولت چگونه کسری بودجه تبصره ۱۴ را جبران خواهد کرد؟
میرکاظمی برای جبران بخشی از این کسری، به دو روش اشاره کرد. یکی اینکه بر اساس بند ۴ تبصره ۱۴ قانون بودجه ۱۴۰۱، تا زمانی که منابع پیشبینی شده برای پرداخت یارانه نقدی، یارانه دارو، یارانه نان و یارانه کمیته امداد و بهزیستی و بیمه سلامت ۱۰۰ درصد تحقق پیدا نکند، دولت این حق را ندارد به سایر ردیفهای تبصره ۱۴ منابعی را پرداخت کند؛ و به همین دلیل پرداختها در برخی حوزههای فرهنگی و اجتماعی و اشتغال به تعویق افتاده و سبب پرسش نمایندگان مجلس در این باره شده است. دوم اینکه درخواست شده است که ۶۰ هزار میلیارد تومان از بخشهای دیگر بودجه به تبصره ۱۴ منتقل شود تا بخشی از تعهدات عقبافتاده محقق شود.
چه مقدار از کسری بودجه هنوز منبع جبران پیدا نکرده است؟
با توجه به اینکه در بودجه امسال، ۱۳۹۴ هزار میلیارد تومان منابع عمومی در نظر گرفته شده است، و در ۱۰ ماهه ۱۱۶۹ میلیارد تومان آن تحقق یافته، لذا در این دوره زمانی، درصد تحقق بودجه ۱۰۲ درصد بوده است. با این حال پیش بینی میشود که تا پایان امسال رقم تحقق بودجه به ۱۳۳۲ میلیارد تومان برسد که در این صورت میزان تحقق منابع بودجه عمومی به ۹۵.۵ درصد رسیده است. بنابراین به نظر میرسد که دولت برای تامین ۶۲ هزار میلیارد تومان فعلا منابعی پیدا نکرده است و باقی کسری را به طرق مختلف تامین مالی کرده است.
تبادل نظر