فردای اقتصاد: در زنگ پایان یکشنبه همراه با حسین ارجلو، کارشناس ارشد بازار سرمایه، به بررسی شرایط جاری بورس و چشمانداز آتی آن پرداختیم. وی در ابتدا به بررسی و ریشهیابی دلیل جاماندگی بورس از بازارهای موازی پرداخت و در ادامه سناریوهای احتمالی بورس در سال آتی را بررسی کرد. وی اعتقاد داشت خواسته با ناخواسته و با وجود ابهامات موجود، بازار سرمایه مسیر خود را پیدا و عقب افتادگی خود را جبران خواهد کرد.
وی در ابتدای صحبتهای خود به سقفشکنی دلار و عدم پیروی بورس از این موضوع به عنوان یک از محرکهای اصلی بازار پرداخت و عنوان کرد: رشدهای عجیب دلار در روزهای اخیر غیرقابل پیشبینی بود که موجب برهم خوردن تعادل در برنامهریزیهای اقتصادی سرمایهگذاران شده است. اما در رابطه با سناریوهای احتمالی بازار سرمایه در این شرایط باید گقت: ساختار بازار سرمایه پس از تحولات ۹۹ تغییرات قابل توجهی داشته است و از سوی دیگر در سطح اقتصاد کلان نیز ابهامات و مشکلات عدیدهای وجود دارد که عدم رشد اقتصادی سالهای اخیر و کمبود منابع ارزی به دلیل روابط بین المللی مخدوش را به دنبال داشته است. تجربه تاریخی از تاثیر مستقیم تورم بر بازار سهام حکایت دارد و خواسته یا ناخواسته بورس تهران با یک فاصله زمانی، افزایش نرخ دلار و تورم را در خود خواهد دید. باید در شروع سال جدید انتظار چرخش در وضعیت فعلی بازار سرمایه را داشته باشیم.
این کارشناس بازار سرمایه در رابطه با دلایلی که مانع رشد مداوم بورس شده است، خاطرنشان کرد: در صورتی که بخواهیم به ریشهیابی عواملی بپردازیم که مانع از صعود قدرتمند بورس شده است، مهمترین آن را باید در شرایط اقتصاد کلان و سیاستگذاری جستوجو کرد. از یک سو رشد اقتصادی کشور وضعیت مناسبی نداشته و شاهد کاهش مستمر در قدرت خرید مردم هستیم و از سوی دیگر چشمانداز روابط بینالمللی به شدت تیره و تار شده است که چشمانداز اقتصاد و بازار سرمایه به عنوان آینهتمام نمای اقتصاد را مبهم کرده است.
ارجلو افزود: در ساختار بازار سرمایه نیز نکاتی وجود دارد که مانع از اعتماد سرمایهگذاران به این بازار شده است. در سالهای گذشته همواره انرژی ارزان به عنوان یک مزیت رقابتی در صنایع کشور مطرح شده است اما سیاستهای غلط قیمتگذاری این مزیت را از بین برده و بسیاری از صنایع مهم و ارزآور کشور را تحت فشار قرار داده است.
تبادل نظر