فردای اقتصاد: شاخص کل بورس تهران یازدهمین ماه سال را با افت بیش از ۹ درصدی به پایان رساند و با عقبگرد یک کانالی، در نهایت به محدوده یک میلیون و ۵۳۳ هزار واحدی نزول کرد. این روند کاهشی در حالی رقم خورد که در سه ماه گذشته، رشدهای متوالی ماهانه در کارنامه بورس تهران ثبت شده بود و مجموعا شاهد رشد ۲۹ درصدی شاخص کل بودیم. اما در بهمنماه ورق بازار برگشت و پس از دست و پنجه نرم کردن با چالشهای چندگانه، رنگی قرمز بر تابلوی معاملات سهام نشست. اما کاهش ارتفاع نماگرها در یازدهمین ماه سال، تنها رنگ سرخی نبود که در کارنامه بورس بهمنماه ثبت شد.
ارزش معاملات سهام آب رفت
در ماهی که گذشت میانگین روزانه ارزش معاملات خرد سهام به حدود ۶۲۰۰ میلیارد تومان برآورد شد که از کاهش ۳۳ درصدی نسبت به ماه گذشته خبر میداد. روزهایی پایانی دیماه بود که این متغیر مهم بورسی که بسیاری از آن به عنوان سیگنالدهنده رونق و رکود در بازار سهام یاد میکنند، از ۱۰ هزار میلیارد تومان فراتر رفته بوده و همزمان شدن این مهم با رشد قیمتها نوید روزهای بهتری را به سهامداران میداد. در ماه گذشته اما شرایط تغییر کرد. قیمتها نزول کرد. ارزش معاملات خرد سهام آب رفت و امید به آینده بازار نیز مجددا به ناامیدی گرایید. آنگونه که به نظر میرسد سیاستگذاریهای متناقص در ارکان مختلف اقتصادی دولت سبب شده تا نااطمینانی دوباره قدرت گرفته و افسار معاملات را در دست بگیرد. شرایطی که سبب شد تا حقیقیها نیز مجددا به جمع فروشندگان بپیوندند.
بازگشت حقیقیها به سمت دربهای خروج
سهامداران خرد که در دهمین ماه سال پس از دوری ۱۷ ماهه به زمین خرید سهام بازگشته بودند، در بهمنماه مجددا فروشنده شدند و اینبار مالکیت سهامی به ارزش ۱۲ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان را به معاملهگران نهادی بازار سهام واگذار کردند. در این میان اغلب صنایع با خروج سرمایههای خرد مواجه شدند و تنها سه گروه حملونقل آبی، پیمنکاری صنعتی و فرهنگی ورزشی شاهد خالص خرید مثبت حقیقیها در مجموع دادوستدهای بهمنماه بودند.
سهامداران به صندوقها پناه آوردند
همواره با شدت گرفتن ریسک دادوستد در بازار سهام، شاهد خروج سرمایههای ریسکگریز از این بازار، احتمالا به سمت مقاصد دیگر سرمایهگذاری هستیم. هر چند نمیتوان با قطعیت گفت که این پولهای خروجی راهی کدام مقصد میشوند اما با بررسی روند ماهانه صندوقهای سرمایهگذاری به نظر میرسد بخشی از این پولهای خروجی، صندوقهای سرمایهگذاری را انتخاب کردهاند. به این ترتیب در حالی سهام شاهد خالص فروش مثبت سهامداران خرد بودند که صندوقهای با درآمد ثابت شاهد ورود ۴۸۹۱ میلیارد تومانی پولهای حقیقی بودند. این خالص خرید مثبت پس از سه ماه خروج متوالی رقم خورد. سه ماهی که سرمایهگذاران به بازگشت رونق به بورس امیدوار شده بودند اما تحولات رخ داده در بهمنماه، باز هم این تفکر را تغییر داد و بیاعتمادی و نااطمینانی جای آن را گرفت تا یک بار دیگر شاهد خروج سرمایهها از جریان دادوستد سهام به سمت پناهگاهی امن باشیم.
تبادل نظر