فردای اقتصاد: بازار خودرو در مرداد ماه بازاری پر از اخبار و با جنبوجوش بالا بود. در این ماه سه عامل بر قیمت خودرو اثرگذار بودند که در مجموع موجب فشار بر بازار خودرو و کاهش قیمت شدند. به طوری که شاخص خودروهای ایرانی بورسان با افت ۳.۲ درصدی مواجه شد و شاخص خودروهای چینی بورسان هم عقبگرد نسبتا خفیف ۱.۶ درصدی را به ثبت رساندند.
عامل نخستی که بر آرامش بازار خودرو اثرگذار بود، افت نرخ ارز و پیچیدن بوی برجام در بازارها بود. به گفته فعالان بازار خودرو، از هنگام داغ شدن مذاکرات رکودی عمیق بر بازار خودرو حاکم شده است و معاملات به سطوح بسیار پایینی رسیده است. به گواه فعالان این بازار، شدت رکود در بازار خودروهای چینی و وارداتی بسیار بیشتر از خودروهای داخلی بوده است. به نظر میرسد عامل اصلی افت کمتر شاخص خودروهای چینی نسبت به ایرانیها هم همین سکته بازار و عدم انجام معامله باشد.
به غیر از این میتوان به عرضه خودرو در بورس کالا اشاره کرد که بالاخره بعد از ماهها کشمکش نهایی شد. اولین خودروهایی که در بورس کالا معامله شدند فیدلیتی و دیگنیتی از گروه بهمن بودند. این خودروها در بورس بیش از ۲۰۰ میلیون تومان ارزانتر از بازار آزاد معامله شدند. همین اتفاق هم باعث شد که قیمت این دو خودروی چینی در بازار آزاد به سرعت کاهشی شود و افتهای سنگینی را تجربه کند. بعد از عرضه این دو خودرو، ۶ خودروساز دیگر خبر از عرضه خودروهای خود در بورس کالا دادند. البته فعلا تنها خودروهای چینی در بورس معامله میشوند و خودروهای پرطرفدار هنوز پایشان به بورس باز نشده است.
دیگر عاملی که بیشتر بر بازار خودروهای داخلی اثرگذار بود، خروج برخی از خودروها از قرعهکشی وزارت صمت بود. وزارت صمت هنگام راهاندازی سامانه قرعهکشی خودرو گفته بود که آرام آرام برخی خودروها را از فرآیند قرعهکشی حذف خواهیم کرد و خرید آنها آزاد خواهد شد. کوییک، ساینا و پراید وانت برخی از خودروهایی بودند که از فرآیند قرعهکشی حذف شدند و نکته جالب توجه هم این بود که بیشترین افت قیمتها را تجربه کردند. البته در سمت مقابل برخی از خودروهایی که از خط تولید خارج شدند مقاومت بیشتری به افت قیمت نشان دادند. خودروهایی مانند سمند و تیبا از جمله این موارد بودند.
تبادل نظر