پول می‌تواند انگیزه تحمل شکست باشد؟

داستان موفقیت مایکل جردن
۴ شهریور ۱۴۰۱ - ۱۸:۰۷
پول می‌تواند انگیزه تحمل شکست باشد؟

مایکل جردن ابرستاره بسکتبال جهان می‌گوید: " من بیش از ۹ هزار پرتاب را در زندگی حرفه‌ای‌ام خراب کردم. در حدود ۳۰۰ بازی بازنده شدم. ۲۶ بار به من اعتماد شد تا پرتاب نهایی را انجام دهم اما آن را از دست دادم. در زندگی‌ام بارها و بارها شکست خوردم. برای همین موفق شدم."

فردای اقتصاد: این اسطوره بسکتبال جهان که مالک باشگاه بسکتبال شارلوت هورنتز در آمریکا به ارزش ۱/۵ میلیارد دلار است، بیش از ارزش باشگاه خود، از امضاهایی که بر محصولات برندهای معروف زده درآمد کسب کرده است. او که سال‌ها پیش بازنشسته شده، به مدد محبوبیت‌اش طی بیش از چهار دهه بالغ بر ۱/۷ میلیارد دلار از برندهای معروف جهان همچون نایک، کوکاکولا، مک‌دونالد، شورولت و غیره... درآمد کسب کرده است.

جردن که املاک و کلکسیون خودروهایش زبانزد است، راز موفقیت خود را در گذار از شکست‌های متعدد عنوان می‌کند. اما ساده‌انگاری خواهد بود اگر مهارت‌های او در بسکتبال را ناشی از استعداد ذاتی او بدانیم. واقعیت این است که در سال‌های نخست، مربیان بسکتبال به او گفته بودند که قدش برای بسکتبال مناسب نیست و از حداقل لازم برای عضویت در تیم بسکتبال برخوردار نیست. سال‌ها تلاش، تمرین و البته شکست از او ستاره‌ای ساخت که امروز جهانی آن را می‌شناسد.

واقعیت این است که همه موفقیت جردن از انگیزه درونی او ناشی می‌شود. به عقیده روانشناسان، این نوع انگیزه، شکست‌ناپذیرترین انگیزه آدمی است که فرد را به موفقیت سوق می‌دهد.

مقایسه عامل "انگیزه درونی" با "انگیزه بیرونی"

در کل، انگیزه یکی ازمهم‌ترین  دلایلی است که ما کارها را انجام می‌دهیم. از راه‌اندازی کسب‌وکار گرفته تا تعیین اهداف و به چالش کشیدن قدرت اراده‌مان. در متون دانشگاهی دو نوع انگیزه به عنوان موتور محرکه افراد در انجام کارها معرفی شده‌اند: انگیزه درونی و انگیزه بیرونی.

انگیزه درونی بیشتر از آنکه به دنبال منافع و مزایای احتمالی نتیجه یک کار باشد، ناشی از حس رضایتمندی و لذت انجام یک کار است. وقتی شما کاری را با انگیزه درونی انجام می‌دهید، بدون انتظار پاداش یا تحسین دیگران، تنها خودتان از انجام آن لذت می‌برید. انگیزه بیرونی اما دقیقا برعکس است. به این معنا که درآن مسایل بیرونی همچون پول بیشتر، رتبه خوب، بازخورد مثبت یا یک پاداش دخیل است.

همه می‌دانیم که درباره پول بحث‌های جدی مطرح است. بی‌شک پول یک محرک بیرونی است. اما آیا ممکن است پول گاهی باعث شود ما از کاری که می‌کنیم بیشتر لذت هم ببریم؟ یک تحلیل بسیار گسترده که مطالعات ۱۲۰ سال را مورد بررسی قرار داد، نشان می‌دهد که ارتباط ضعیفی بین رضایت شغلی و پول وجود دارد. نتایج این مطالعه همچنین نشان می‌دهد که پول بیشتر می‌تواند اثری منفی بر انگیزه درونی برجای گذارد.

دلیل برتری انگیزه درونی نسبت به انگیزه بیرونی هم واضح است: تفاوت زیادی بین "من می‌خواهم" و "من باید" وجود دارد.

اشتباه کارآفرینان عمدتا این است که با انگیزه به‌دست آوردن پول بیشتر سفر خود را آغاز می‌کنند. اما باید نخستین پرسشی که از خود می‌پرسند این باشد که آیا من از این سفر لذت می‌برم؟ تنها در صورتی که پاسخ مثبت باشد خواهند توانست همچون مایکل جردن حتی پس از تجربه ۹ هزار بار شکست، به موفقیت برسند.

منابع:  Forbes  و lifehack  

تبادل نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha