اگر بدانید شما هم به احتمال زیاد یکی از طرفین دعوایی تاریخی هستید چه احساسی خواهید داشت؟ دعوایی بسیار قدیمی که ما آن را برایتان توضیح دادهایم.
درست مانند هر زمینه دیگری، مردم دوست دارند در حوزه اقتصاد هم هوادار یک طرف باشند. مهمترین بحث بین اقتصاددانان کینزی و اقتصاددانان اتریشی مربوط به نقشی است که دولت باید در جامعه ایفا کند. کینزیها بر این باورند که هر وقت اوضاع اقتصاد خوب نیست، دولت باید مداخله کند. از یک سو، میتواند این کار را از طریق سیاستهای بودجهای مانند هزینه در زیرساخت انجام دهد. از سوی دیگر، می تواند از طریق سیاست پولی، مثلاً کاهش نرخ بهره یا حتی چاپ پول مداخله کند. کینزیها معتقدند بازارها همیشه کارآمد نیستند و وقتی بخش خصوصی به دلیل ترس (نااطمینانی)، از خرجکردن خودداری میکند، دولت باید مداخله کند و این شکاف را پر کند.
از سوی دیگر، اقتصاد اتریشی حول این فرض میچرخد که بازارها بسیار کارآمد هستند و مداخله دولت بیش از آنکه فایده داشته باشد ضرر دارد. اقتصاددانان اتریشی بر این باورند که وقتی بخش خصوصی هزینهکردن را متوقف می کند، این به خاطر عدم تعادل در سیستم است که باید اصلاح شود. آنها لزوماً بحران مالی را چیز بدی نمیدانند که باید از طریق مداخله دولت متوقف شود. در عوض، آنها معتقدند که بحران مالی به نوعی مانند داروی تلخ است. ممکن است طعم خوبی نداشته باشد، اما مفید است.
حالا شما بگویید طرفدار کدام طرف هستید؟
- رسانه تصویری «فردای اقتصاد» برای آموزش این مفاهیم کلیدی به تهیه و دوبله ۱۰۰ ویدئوی کوتاه (بین یک تا ۲ دقیقه) از محتواهای معتبر علمی مبادرت کرده است.
- تماشای این ویدئوها، قدرت تجزیه و تحلیل مباحث اقتصادی و پیشبینی تحولاتی همانند تورم، شوکهای اقتصادی، فراز و فرود قیمتها و حباب بازارها را برای همه افراد افزایش میدهد.
دیدن قسمتهای ۱۰۰ ویدئو:
قسمت اول: «ابرتورم» چیست؟
قسمت دوم: «استاندارد طلا» چیست؟
قسمت سوم: چند نوع پول وجود دارد؟
قسمت چهارم: حبابِ دات کام یا یک شیدایی آموزنده
قسمت پنجم: تورم چیست؟
قسمت ششم: کاپیتالیسم، سوسیالیسم و کمونیسم
قسمت هفتم: نظریه بازیها
قسمت هشتم: رکود و تورم چطور با هم همراه میشوند؟
قسمت نهم: یک مفهوم پایهای به نام عرضه و تقاضا
قسمت دهم: جهانی شدن یا یک بالماسکه بزرگ؟
برای دسترسی به این ویدئوها سایت، اینستاگرام، و تلگرام «فردای اقتصاد» را فالو کنید.