فردایاقتصاد: محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در سومین همایش بینالمللی صندوق توسعه ملی اعلام کرده است که در اجرای تصمیمات اقتصادی نمیتوان بر سر دوراهی ماند و ثبات اقتصادی نیازمند تصمیمات شجاعانه است.
او با بیان اینکه در حوزۀ حکمرانی داخلی به یک تحول همهجانبه نیاز داریم تصریح کرده است که با تصمیمگیریهای شجاعانه و عاقلانه در برنامه هفتم توسعه میتوان کشور را به ثبات اقتصادی رساند.
قالیباف همچنین به صراحت از سیاستهای ارزی کشور انتقاد کرده و اظهار کرده است که این سیاستها باعث نابودی بخش خصوصی و کاهش سرمایهگذاری شده است.
به گزارش خانه ملت، قالیباف با بیان اینکه برای تدوین برنامه هفتم نیازمند فهم مشترک هستیم اعلام کرده که برای اتخاذ هر تصمیم و سیاستی موظفیم شرایط محیطی خود را در حوزه داخلی و خارجی به صورت دقیق و با نگاهی راهبردی تحلیل کنیم.
به گفته وی در مسیر سخت و زمان بری قرار داریم و نیازمند جهاد تصمیم هستیم؛ تصمیمی که مبتنی بر عقلانیت، خرد جمعی، شجاعانه و از سر محبت با همگرایی و باورهای مشترک گرفته شود و حاضر باشیم برای این تصمیمگیریها آبروی خود را به مردم هدیه کرده و نگران تهمتها نباشیم.
رئیس قوه مقننه با طرح موضوعاتی در حوزه تحول اقتصادی عنوان کرد: تاکنون مسیری را طی کردهایم که درست نبوده و باید بازگردیم و با اصلاح آن، مسیر دیگری را طی کنیم. معتقدم برای اصلاح آن و عدم ادامه مسیر قبلی، باید پیش از اصلاح، کار دیگری کنیم که در این مسیر دولت، مجلس، مجمع تشخیص مصلحت، نخبگان، دانشگاهیان، حوزویان و مردم نقش دارند.
وی اضافه کرد: ما بدون توجه به کلان اقتصاد کشور و در نظر گرفتن مقتضیات امروز و بدون کالبدشکافی وضعیت امروز و تا زمانی که شجاعانه پای تصمیمات خود نایستیم هرگز نمیتوانیم صندوق و سایر عوامل را برای تحول اقتصادی در جهت رسیدن به ثبات اقتصادی در جریان برنامه هفتم، آماده کنیم.
قالیباف با اشاره به دوگانگیهایی که در حوزه اقتصاد موجود است، ابرازکرد: برخی میگویند دوراهی همیشه وجود دارد. بله ممکن است باشد و باید هم باشد اما در محافل نظری، در حکمت نظری، در میدان ذهنیتها و افکار میتواند باشد و تقابل افکار وجود داشته باشد تا راه بهتر پیدا شود اما در حوزه اجرا در دولت و حاکمیت برای پیشبرد اقتصاد کشور نمیتوانیم همواره در دوراهی باشیم بلکه در حوزه عمل باید تصمیم گرفته و مو به مو همان را اجرا کرد.
تنظیمگری یکی از دوگانههای حوزه اقتصاد است
وی در ادامه با بیان اینکه تصمیم سیاسی بر بستر تشخیص علمی است که ما را از بلاتکلیفی در دوراهیهای موجود در حوزه داخلی و خارجی و عرصههای استراتژیک سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، محیطزیستی و فرهنگی نجات میدهد، اظهارکرد: یکی از دوگانههای موجود حوزه اقتصادی، تنظیمگری است. باید ببینیم میخواهیم مداخله حداکثری در بنگاهها داشته باشیم و یا مداخله حداقلی. مهم این است هر تصمیمی میگیریم بر سر آن تصمیم باقی بمانیم. تصمیم شجاعانه و با محبت در این زمینه گرفته شود و با آیندهنگری و نه با حامیپروری به سمتی برویم که اقتصاد اصلاح شود.
استقلال سیاسی با استقلال اقتصادی متفاوت است
رئیس قوه مقننه در ادامه عدالت اجتماعی را دومین نکته مهم در این حوزه دانست و افزود: باید بدانیم از چه افرادی، با چه کالایی و خدماتی و از چه روشی حمایت کنیم تا عدالت اجتماعی برقرار شود. در حوزه توسعه زیرساخت باید بدانیم اجرای پیشرانها کدامها هستند و باید بدانیم از چه طریقی امکانپذیر میشود؛ با خلق نقدینگی و یا جذب نقدینگی؟ که در شرایط فعلی همه معتقدند باید از طریق جذب نقدینگی باشد اما به دلایلی که همه ما میدانیم به سمت خلق نقدینگی حرکت کردهایم.
وی با اشاره به اهمیت دیپلماسی اقتصادی و ضرورت شناسایی سیاست تجاری، عنوان کرد: آیا استراتژی تجاری ما مقدم بر استراتژی تولیدی ما است یا برعکس؟ آیا باید از همه بنگاههای تولیدی کشور حمایت کنیم و یا حمایت هوشمند متکی بر استراتژی صنعتی با رویکردی روشن و مشخص داشته باشیم؟ آیا میخواهیم جایگاه خود را در حوزه استقلال اقتصادی در منطقه و بینالملل مشخص کنیم یا خیر؟ باید بدانیم مفهوم استقلال سیاسی با استقلال اقتصادی متفاوت است. آیا میخواهیم به سمت توازن پایدار در پرداختها برسیم یا خیر؟ که همین امر همان استقلال اقتصادی است.
ارز، نیازمند تصمیمگیری است
قالیباف با بیان اینکه باید در راهبردها تصمیمگیری شود افزود: باید در حوزه سیاستهای ریالی و ارزی تصمیم بگیریم. آیا ارز صرفاً بهعنوان کالایی برای عرضه و تقاضا است و یا یک متغیر است؟ شاید متغیر مستقل و وابسته نباشد اما مستقلی میانه و تأثیرگذار بر اقتصاد کشور ما است که نیازمند تصمیمگیری است.
رئیس نهاد قانونگذاری کشورمان در ادامه با اشاره به تفاوت میان سرمایه و ثروت اظهار کرد: قطعاً ما این موضوعات را در حوزه کلان با هم اشتباه نمیگیریم اما گاهی در عمل به گونهای تصمیم میگیریم که تصور میشود معنای ثروت و سرمایه را نمیدانیم، بلکه این مفهوم واضح است اما شجاعت تفکیک آنها و یا قدرت برنامهریزی برای آن را نداریم.
تورم، محصول رشد نقدینگی و موجب ناترازی عملیاتی بودجه و بانکها است
وی در ادامه با بیان این پرسش که آیا سیاست ما توزیع ثروت موجود است و یا اولویت با سیاستهای خلق ثروت است؟ گفت: اگر تکلیف این موضوع روشن شود، تکلیف شکل کار صندوق توسعه ملی نیز روشن میشود. به هر حال تورم امروز محصول رشد نقدینگی است که از ناترازی عملیاتی بودجه و از ناترازی بانکها به وجود میآید که نتیجه آن سلطه مالی بر سلطه پولی و انهدام بخش تولید در کشور و ایجاد سوداگری خواهد بود.
قالیباف اضافه کرد: تا زمانی که برای این موضوعات تصمیمگیری نکرده و در برنامه هفتم به سمت ایجاد یک میثاق ملی نرویم، این نابسامانی همچنان ادامه خواهد داشت. ما با همه وجود در مجلس در جریان بررسی برنامه هفتم ایستادهایم تا کمک کنیم و دست نیاز به سمت همه صنعتگران، تولیدگران، کشاورزان، کارآفرینان، نخبگان، دانشگاهیان و کارشناسان دراز میکنم تا بتوانیم برنامه هفتم را به گونهای تدوین کنیم که به ثبات اقتصادی در کشور برسیم.
تبادل نظر