فردای اقتصاد: بررسی نهادهای بینالمللی نشان میدهد که چین یکی از سه کشوری است که بیشترین موفقیت را در راستای استفاده از شرایط تحریمی روسیه کسب کرده است. تحلیل کارشناسان این است که چین ضمن اجتناب از پیامدهای سیاسی منفی حمایت مستقیم از روسیه در جریان جنگ اوکراین، تلاش دارد بیشترین منفعت اقتصادی از فرصت پیشرو را کسب کند؛ اما این کشور برای تجارت با روسیه چه نقشهای کشیده است؟
سفیر چین در روسیه اخیرا از ۲۰۰میلیارد دلار تجارت چین و روسیه در سال ۲۰۲۲ سخن گفته است. او اعلام کرده است که با توجه به روند رشد روابط تجاری دو کشور، انتظار میرود در سال ۲۰۲۲، حجم تجارت به رکورد تاریخی ۲۰۰میلیارد دلار، افزایش یابد. او تاکید کرده است که بهرغم همهگیری کرونا، رکود اقتصاد جهانی و شرایط دشوار بینالمللی و منطقهای، روابط تجاری دو کشور، توسعه پایدار را نشان میدهد.
در هفت ماه اول سال ۲۰۲۲میلادی، تجارت پکن و مسکو ۲۹درصد افزایش یافت و به ۹۷.۷میلیارد دلار رسید. در این مدت، صادرات چین به روسیه به ۳۶.۲میلیارد دلار رسید که نشاندهنده افزایش ۵.۲درصدی نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۱ است. واردات از روسیه نیز با جهش ۴۸.۸درصدی به ۶۱.۴میلیارد دلار رسیده است.
از منظر سفیر چین، اولویتهای تجارت دوجانبه با روسیه، انرژی، انرژی هستهای، هوانوردی، فضا، کالاهای مورد نیاز برای زیرساختهای اساسی، همچنین فناوری دیجیتال، پزشکی، انرژی سبز، کشاورزی، علم و نوآوری هستند. چین مهمترین شریک تجاری روسیه است و بیش از ۲۰درصد تجارت خارجی روسیه به این کشور صورت میگیرد.
بر اساس گزارش مرکز پژوهشهای اتاق ایران، اخیرا گزارشهایی مبنی بر تمایل فزاینده شرکتهای چینی برای سرمایهگذاری در شرکتهای معدنی روسی بهویژه شرکتهای بزرگ این کشور منتشر شده بود. بر مبنای این گزارشها، شرکتهای چینی بهویژه به سرمایهگذاری در شرکتهای نفتی روسیه و شرکتهای این کشور در حوزه تولید آلومینیوم فعالیت میکنند، ابراز تمایل کردهاند. بر مبنای گزارشهای رسانهای، مذاکرات برای سرمایهگذاری چینیها در این شرکتها آغاز شده است، اما هنوز در مراحل اولیه قرار دارد. این روند در حالی آغاز شده است که تقریبا تمامی شرکتهای بزرگ غربی به همکاری با روسیه پایان دادهاند.
تبادل نظر