ایسنا: به بهانه پذیرش عضویت دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان همکاری شانگهای که تا دیروز اعضای اصلی آن هشت کشور چین، روسیه، هند، قزاقستان، تاجیکستان، قرقیزستان، پاکستان و ازبکستان بودند. نگاهی به وضعیت تجارت این کشورها با ایران میاندازیم.
بررسی آمار گمرک در ۱۲ ماهه سال گذشته نشان میدهد که بیش از ۱۰ میلیون تن انواع کالاهای مختلف به ارزشی بالغ بر ۲۱ میلیارد و ۲۹۶ میلیون دلار، معادل مبلغی بیش از ۴۸۳ هزار میلیارد تومان انواع کالاهای مختلف از کشورهای عضو سازمان شانگهای به ایران وارد شده بود که از نظر وزنی، ارزش دلاری و ارزش ریالی به ترتیب پنج درصد، ۲۹ درصد و ۵۹۶ درصد رشد را نسبت به ۱۲ ماهه سال ۱۴۰۰ تجربه کردهاند.
در این میان تقریبا ۱۰۰ درصد بار این تجارت ۲۱ میلیارد دلاری بر دوش چهار کشور چین، هند، روسیه و پاکستان است و دیگر اعضای شانگهای سهمی کمتر از دو درصد از این مبادلات دارند. از سوی دیگر این چهار کشور در بین ۱۰ واردکننده نخست قرار دارند و در جدول واردات گمرک به ترتیب رتبههای دوم، چهارم، ششم و دهم را از نظر ارزش دلاری دارند.
نگاهی به وضعیت تجارت اعضای سازمان همکاری شانگهای با ایران در سال گذشته نشان دهنده رشد قابل توجه واردات از این کشورها به ایران از نظر وزنی و ارزشی است. چرا که به غیر از کشورهای روسیه و ازبکستان که ارزش دلاری وارداتشان به کشورمان در سال گذشته با کاهش پنج درصدی و ۳۷ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۰ مواجه شده است دیگر کشورهای عضو رشدهای قابل توجهی را برای خودشان ثبت کردهاند.
در این بین قرقیزستان گرچه در قعر جدول واردات در مقایسه با دیگر اعضای شانگهای دارد اما رشد ۱۸۰ درصدی را در قیاس با سال ۱۴۰۰ از حیث ارزش دلاری تجربه کرده است. پاکستان هم رشد ۱۷۰ درصدی در همین زمینه داشته و دیگر کشورهای تاجیکستان، هند و قزاقستان نیز به ترتیب ۱۰۲ درصد، ۸۰ درصد و ۵۹ درصد رشد را در سال گذشته نسبت به سال ۱۴۰۰ از نظر ارزش دلاری تجربه کردند. چین نیز در این زمینه کمترین میزان رشد را با ثبت ۲۴ درصد داشته است
تبادل نظر