فردای اقتصاد؛ آزاده حسینی: در بررسی صورت های مالی ۱۵ شرکت حوزه معدن و صنایع معدنی بورسی، تنها ۶ شرکت نسبت به سال قبل با رشد سودآوری همراه بودند و اغلب واحد های بزرگ این حوزه که تامین کننده بخشی از ارز کشور نیز هستند در شرایط خوبی بسر نمیبرند و در صورت های مالی آنها کاهش سود و حتی زیان دیده شده است.
کمبود و محدودیت در مصرف انرژی و رشد نرخ آن از یک سو و افزایش میزان حقوق و دستمزد و سایر هزینه ها از دیگر سو عاملی برای کاهش میزان سودآوری شرکت ها اعلام شده است.
در این میان باید دید شرکتهایی که در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال قبل موفق به ثبت سود بیشتر شدند چه راهکارهایی را برگزیدند؛ گرچه با مصوبه جدید هیات وزیران در خصوص افزایش دو برابری نرخ خوراک گاز فولادی ها این امکان وجود دارد تا شاهد کاهش سود بیشتر شرکت ها در سال جاری باشیم.
هر چند در بین شرکت های حاضر در این لیست هر ساله برای ثبت رشد تولید بیشتر رقابت وجود دارد اما افزایش حجم تولیدات به گواه آمار ها نیز راهکاری مناسب برای کسب سود نبوده است.
سود آوری فولاد ارفع واقعی یا ناشی از ناکارآمدی گذشته؟
در این میان شرکت آهن و فولاد ارفع که بالاترین رقم سود نسبت به سال قبل را از آن خود کرده در سال ۱۴۰۱ معادل ۸۶ درصد سود ساخته، درآمد «ارفع» از محصول در پایان سال ۱۴۰۱، به ۱۳۵ هزار و ۶۴۵ میلیارد و ۸۱۱ میلیون ریال رسید که این میزان در مقایسه سال قبل از آن، حاکی از رشد ۴۴ درصدی است.
این شرکت در سال ۱۴۰۱، توانست ۷۸۲ هزار و ۱۸۲ تن شمش فولادی تولید کند که این میزان نسبت به سال پیش از آن، یک درصد رشد را نشان میدهد. این شرکت در سال ۱۴۰۰، موفق به تولید ۷۷۰ هزار و ۴۳۵ تن شمش فولادی شده بود.
«ارفع» در پایان سال گذشته، ۹۸۰ هزار و ۸۵۹ تن آهن اسفنجی تولید کرد که این میزان در مقایسه با سال پیش از آن، با افزایش ۳۸ درصد همراه بوده است.
همچنین این شرکت عملکرد قابل توجهی در بازارهای صادراتی داشته و موفق به صادرات ۲۳۸ هزار و ۴۶۳ تن شمش فولادی در سال گذشته شده است.
هرچند کارشناسان معتقدند فولاد ارفع در سال ۱۴۰۱ به دلیل اجرایی شدن طرح های توسعه ای با رشد تولید مواجه بوده و علاوه بر آن در سال ۱۴۰۰ به دلیل محدودیت در عرضه انرژی به این شرکت با دو ماه تولید روبرو بود و از همین رو سودی در این سطح را ثبت کرده است.
فولاد آلیاژی و بهره برداری از پروژه یزد یک و افق های مثبت پیش رو
شرکت فولاد آلیاژی در بین ۱۴ شرکت حوزه معدن و صنایع معدنی رتبه دوم سود آوری را از آن خود کرده همچنین جهان فولاد سیرجان نیز در رتبه سوم شرکت های سودآور شناسایی شد و میزان رشد سود این شرکت نیز ۵۰ درصد اعلام شده است.
رشد ۵۰ درصدی سود «فجهان»
جهان فولاد سیرجان رشد ۵۰ درصدی سود نسبت به سال قبل را در کارنامه خود ثبت کرده است که این رشد حاصل افزایش ۲.۴ درصدی رشد وزنی مجموع تولیدات شرکت و همچنین افزایش ۱۸ درصدی فروش نسبت به سال گذشته بوده است که رشد فروش شمش ۱۶ درصد و فروش میلگرد ۵۸ درصد افزایش داشته است.
همچنین پروژه احیا ۲ با ظرفیت تولید ۱ میلیون و ۵۰ هزار تن آهن اسفنجی و طرح احداث مگامدول با ظرفیت تولید یک میلیون و ۷۶۰ هزار تن آهن اسفنجی به منظور افزایش خوراک فولاد سازی و بی نیازی شرکت از خرید آهن اسفنجی از مهم ترین طرح های توسعه ای شرکت به شمار می رود از دیگر پروژه های این شرکت فولاد سازی و پروژه های کلاف و فولاد آلیاژی هست که به گفته مدیر عامل شرکت در دست اجرا بوده و در سال های آتی مورد بهره برداری قرار می گیرند.
همچنین در این لیست شرکت فولاد کاوه کیش نیز با رشد ۲۸ درصدی سود به نسبت سال قبل همراه بود که با توجه به طرح های توسعه ای این شرکت به نظر می رسد در سال های آتی نیز این روند صعودی در صورت ادامه عملکرد فعلی و همچنین تامین انرژی ادامه داشته باشد، صبا فولاد خلیج فارس و همچنین فولاد امیر کبیر نیز از دیگر شرکت های سودآور این لیست هستند.
صورت های مالی مثبت و چشم انداز روشن فصبا در آستانه عرضه اولیه
شرکت صبا فولاد خلیج فارس به عنوان تولید کننده برتر بعدی که سودی ۱۰ درصدی را نسبت به سال قبل از آن خود کرده است و به عنوان بزرگترین تولیدکننده بریکت اسفنجی در خاورمیانه شناخته میشود در گزارشی که به کدال ارائه کرده است نه تنها در سال ۱۴۰۱ با تولید ۹۰۷ هزار تن بریکت آهن اسفنجی نسبت به سال قبل با رشد ۵.۷ درصدی در تولید روبرو بوده بلکه در دو ماهه ابتدای امسال نیز بالغ بر ۲۰۴ هزار تن بریکت آهن اسفنجی تولید کرده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۸ درصد رشد داشته که این امر حاکی از مدیریت صحیح منابع در زمانهایی است که این واحد صنعتی با محدودیت های کمتری روبرو بوده تا بتواند به ظرفیت اسمی خود که یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن در سال است برسد.
با توجه به تغییرات ساختاری مدیریتی این شرکت در یک سال اخیر و ورود به بورس و طرح های توسعه ای که دارد به نظر می رسد در سال آتی نیز با ادامه عملکرد فعلی روند سود حتی صعودی نیز باشد.
میزان فروش این شرکت در سال ۱۴۰۱ معادل ۹۱ هزار میلیارد ریال بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل از رشد ۵۰ درصدی برخوردار بوده است.
صبا فولاد خلیج فارس تنها تولید کننده بریکت آهن اسفنجی درمنطقه خاورمیانه بشمار می رود که به دلیل فرایند بریکت یا همان فشرده سازی آهن اسفنجی می تواند این ماده اشتعالزا را به شکلی تولید کند که قابلیت صادرات داشته باشد، از سویی موقعیت این واحد تولیدی نیز به دلیل مجاورت در خلیج فارس مزیت صادراتی را برای شرکت مهیا کرده واز همین رو دسترسی به صادرات را بیش از پیش میسر می کند.
این شرکت همچنین در راستای شفافیت هر چه بیشتر و تامین مالی، اقداماتی را برای ورود به بازار سرمایه انجام داده و در همین راستا در سال ۱۴۰۱ نیز در بازار دوم فرابورس پذیرفته شده و چهارشنبه مورخ ۲۸ تیر ماه ۲ درصد از کل سهام این شرکت به میزان ۱۱۰ میلیون سهم در فرا بورس عرضه خواهد شد.
صبا فولاد خلیج فارس همچنین طرح توسعه ای بالغ بر یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن آهن اسفنجی به صورت بریکت در دست اجرا دارد که با اجرای آن میزان اشتغالزایی این واحد معظم صنعتی افزایش خواهد یافت. در حال حاضر میزان اشتغال زایی این شرکت ۴۰۰ نفر به طور مستقیم و ۵ هزار نفر به طور غیر مستقیم است.
فولادی های زیان ده کدامند؟
اما در این لیست شرکت هایی هستند که با وجود رشد تولید اما با کاهش میزان سود و یا حتی زیان مواجه بودند.
بر این اساس شرکت فولاد خوزستان بیشترین عملکرد منفی را داشته و سود این شرکت نسبت به سال قبل با کاهش ۵۱ درصدی مواجه بوده است این در حالیست که شرکت فولاد خوزستان در سال ۱۴۰۱ با رشد ۲۷ درصدی موفق به تولید دو میلیون و ۲۵۹ هزار و ۸۷۶ تن بلوم و بیلت شده بود.
همچنین فولاد سبزوار و فولاد مبارکه نیز به ترتیب ۴۵ و ۳۵ درصد کاهش سود را در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ تجربه کردند.
تبادل نظر