۲۸ تیر ۱۴۰۲ - ۱۶:۰۰

جدیدترین گزارش اجماع تحلیلگران بورسی از افزایش ۵۲ درصدی سود تحلیلی تایرسازها در سال ۱۴۰۲ خبر می‌دهد؟ ماجرا چیست؟ چه عاملی باعث خوش بینی تحلیگران شده است؟

فردای اقتصاد: صنعت لاستیک و پلاستیک همواره تحت تاثیر قیمت‌گذاری دستوری قرار داشته و تحت تاثیر چنین سیاستی حاشیه سود بنگاه‌های حاضر در این صنعت همواره کاهش‌های قابل توجهی را تجربه می‌کنند. علاوه‌بر این، نرخ ارز و همچنین نرخ نفت و مشتقات نفتی از مهمترین عوامل تاثیرگذار در سودآوری این شرکت‌ها هستند. البته در کنار این عوامل باید این نکته را در نظر گرفت که اخیرا نرخ محصولات اغلب تایرسازها با افزایش بیش‌از ۲۰ درصدی همراه شدند.

میزان درآمد این صنعت در سال ۱۴۰۱ نشان می‌دهد که علی رغم وجود تورم سنگین، این صنعت از افزایش نرخ فروش متناسب با تورم، بی‌بهره بوده است. این در حالی است که در بهار سال ۱۴۰۲ سطح درآمد به هفت هزار میلیارد تومان رسیده است که به‌نظر می‌رسد دولت از سیاست قبلی دست برداشته و متناسب با تورم به این صنعت افزایش نرخ داده است. از طرفی، در بهار سال جاری حاشیه سود صنعت در سطح منطقی قرار گرفته که برآورد می‌شود تاثیر منفی قیمت‌گذاری دستوری در این صنعت تا حد زیادی خنثی شده است.

از این‌رو، اگر بخواهیم به تفکیک تاثیرات این عوامل را بررسی کنیم می‌توان گفت تا زمانی‌که سیاست قیمت‌گذاری دستوری در این صنعت حذف نشده و امکان عرضه محصولات تایرسازها به بورس کالا فراهم نشود، روند عملیاتی این شرکت‌ها با مشکل همراه خواهد بود.

این در حالی است که اثر نزولی شدن روند قیمتی ارز در سه ماهه اخیر در کاهش بهای تمام شده تایرسازها قابل مشاهده است. چرا که با در نظر گرفتن این نکته که مواد اولیه این شرکت‌ها وارداتی است، تایرسازها مواد اولیه موردنیاز خود را با بهای کمتری تامین می‌کنند. ضمن اینکه با به ثبات‌ترین بازار ارز انتظار می‌رود حاشیه سود شرکت‌ها به حالت نرمال بازگردد.

از این‌رو می‌توان گفت جهش‌های ارزی به ضرر این صنعت است چراکه نرخ خوراک در بورس کالا رقابت می‌شود و این در حالی است که دولت اجازه افزایش نرخ فروش را به تایرسازها نمی‌دهد. البته گمان می‌رود تلاش‌هایی برای خروج این صنعت از نرخ‌گذاری دستوری در جریان است که گویا در تایر رادیال به نتیجه رسیده است.

از طرفی دیگر، اثر نرخ نفت به‌صورت معکوس می‌تواند سودآوری این شرکت‌ها را تغییر دهد که با توجه به اینکه در یک ساله اخیر نفت از قله ۱۲۰ دلاری خود فاصله گرفته و در سه ماهه اخیر در کانال ۷۰ دلار معامله می‌شود، سودسازی این شرکت‌ها را بهبود داده است. چراکه نرخ‌های جهانی مواد اولیه حدود ۶ ماه است که ثابت مانده و اغلب تایرسازها از این فرصت استفاده کرده و خریدهای خود را تکمیل کرده‌اند.