خبرآنلاین: کشمکش میان بانک مرکزی و کانون صرافان، بالاخره به صدور حکم انحلال این کانون کشیده شده است؛ حکمی که البته کانون صرافان اعتقاد دارد هیچگونه وجاهت قانونی ندارد.
دیروز بانک مرکزی در اطلاعیهای مهم و غافلگیرکننده، اعلام کرد که به دلیل تخلفات و انحراف از اهداف، موضوع و وظایف و اختیارات کانون صرافان ایرانیان، موافقتنامه تاسیس این کانون صادره توسط بانک مرکزی، ابطال و انحلال کانون مذکور در دستور کار قرار گرفت.
در این اطلاعیه آمده بود: از جمله مهمترین تخلفات صورت گرفته میتوان به استنکاف از دستورات بانک مرکزی و عدم همکاری با این بانک، انحراف از اهداف، وظایف و موضوع فعالیت کانون، به حدنصاب نرسیدن جلسات شورایعالی طی چندین ماه اخیر، سرمایهگذاری و تحصیل سهام برخلاف موضوع فعالیت، وظایف و اختیارات کانون و نظایر آن اشاره کرد.
اما بلافاصله کانون صرافان در پاسخ به اطلاعیه بانک مرکزی مبنی بر انحلال کانون، اعلام کرد: این بانک وجاهت قانونی درباره انحلال این کانون را ندارد.
کانون صرافان در واکنش به اطلاعیه بانک مرکزی تاکید کرد: انحلال کانون صرافان در ماده ۲۱ اساسنامه جز اختیارات مجمع عمومی فوقالعاده بوده و طبیعتا هر گونه فرآیندی خارج از مسیر قانونی تخلف است و از طریق مراجع قضایی پیگیری خواهد شد. متاسفانه در ادامه اقدامات مزبور و پس از ناامیدی در مسیر قانونی، بانک مرکزی با انتشار اختلافات در فضای رسانهای سعی بر فشار بر صرافان و کانون صرافان دارد و هماندیشی سالیانه یک صنف را برنمیتابد، در حالی که اگر بانک مرکزی برمبنای قانون حرکت کند، نیاز به رسانهای کردن موضوعات نخواهد داشت.
کانون صرافان: عقبنشینی نمیکنیم
در این میان، کامران سلطانیزاده، دبیرکل کانون صرافان در گفتوگو با خبرگزاری خبرآنلاین درباره پشت پرده اقدام عجیب بانک مرکزی در انحلال کانون صرافان گفت: سهامداران بازار متشکل ارزی، کانون صرافان، کانون بانکهای خصوصی و کانون بانکهای دولتی و فرابورس هستند.
وی افزود: عملا سهامداران این بازار مردم هستند، اما بانک مرکزی نسبت به انحلال دستوری این بازار اقدام و بازار مبادلهای را جایگزین کرده است. این در حالی است که تمام سازوکار بازار متشکل ارزی در همان بازار مبادلهای برقرار است و از زیرساختهای بازار متشکل ارزی بهره میبرد.
سلطانیزاده تصریح کرد: برای اینکه کانون صرافان نتواند حقوق اعضای خود را پیگیری کند، بانک مرکزی گامی به جلو نهاده و با فرار به جلو مجوز کانون صرافان را ابطال مرداد است.
او ادامه داد: کانون صرافان در سال ١٣٩٠ ایجاد شده و در این دوره زمانی با چندین رئیس کل بانک مرکزی کار کرده است و همواره تلاش این کانون کمک به ثبات و مدیریت بازار ارز بوده است.
وی تاکید کرد: این کانون در نوسانات ارزی نیز بسیار کمک بود اما در هفتههای اخیر پس از صحبت اعضای کانون درباره سیاستهای ارزی و انتقاد به برخی سیاستها، این اتفاقات افتاد؛ در حالی که ما طبق وظیفه ذاتی باید ایرادات را گوشزد کنیم و با پیش آگاهی جلوی خسارت را بگیریم.
او گفت: تمامی اقدامات ما بر اساس قانون بوده و از طریق قوه قضاییه حتما منافع صرافان را پیگیری میکنیم
سلطانیزاده تاکید کرد: از حقوق اعضای کانون صرافان در بازار متشکل ارزی عقب نخواهیم نشست.
انحلال کانون در حد و حدود اختیار بانک مرکزی نیست
اصغر سمیعی، رئیس اسبق کانون صرافان نیز در یادداشتی در خبرگزاری خبرآنلاین در واکنش به انحلال این کانون نوشت: شنیدیم کانون صرافان ایرانیان منحل شده، به همین سادگی، توسط بانک مرکزی. علت انحلال هم تخلفات عدیده، از جمله انحراف از اهداف عنوان شده است.
وی افزود: خوب قبلا هم گفتهایم کسی با تخلف موافق نیست، ولی خوب است آقایان بفرمایند تخلفات در چه تاریخی انجام گرفته و انحراف از اهداف از کی شروع شده است؟ آیا ظرف یک هفته اخیر ناگهان کانون از اهداف خود منحرف شد؟ یا از ماهها یا سالها پیش، و در آن تاریخ که انجام میگرفته، آیا به موقع هیات نظارت ورود کرده و تذکر کافی داده یا خیر؟ و اگر تخلفی از جانب شخصی صورت میگرفته، آیا آن شخص مسوول آن تخلف است یا کل نهاد مدنی کانون؟
رئیس اسبق کانون صرافان عنوان کرد: آیا کانون باید زیر سوال برود و منحل شود؟ مثلا اگر در نهاد ریاستجمهوری یک نفر حتی شخص رئیسجمهور تخلفی کرد، آیا با او برخورد میشود یا نهاد ریاستجمهوری را منحل میکنند؟
سمیعی متذکر شد: بانک مرکزی هم البته کار خوبی میکند که تخلفات کانون را رصد میکند و پیگیری میکند و حتی اعلام عمومی میکند وای کاش این کارها را زودتر هم انجام میداد و این هم حق و هم وظیفه بانک مرکزی هست که با تخلفات برخورد کند، ولی انحلال کانون در حد و حدود اختیار بانک مرکزی نیست، حداکثر کاری که بانک مرکزی میتواند درباره کانون انجام دهد که البته امیدواریم هیچگاه انجام ندهد، توقف حمایت از این نهاد مدنی است.
وی تصریح کرد: البته هیات عالی نظارت که سه عضو آن منصوب بانک مرکزی هستند، میتوانند تخلفات را به مجمع عمومی کانون گزارش کنند و مجمع با آن برخورد خواهد کرد.
سمیعی تاکید کرد: بانک مرکزی هم اگر زمانی لازم دانست، میتواند از عوامل متخلف به قوه قضاییه شکایت و آنها را تحت پیگرد قانونی قرار دهد، ولی نهاد مبارک کانون صرافان اجل از اینست که به واسطه خبط برخی از عواملش مورد بیمهری قرار گیرد.
فعالیت برخی صرافان لغو شد، اما ارز هم تکنرخی نشد
در این فضا، عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس، از ضرورت ساماندهی وضعیت بازار ارز خبر داد و گفت: لغو فعالیت برخی صرافیها به تک نرخی شدن ارز و ساماندهی بازار منتهی نشد.
رحیم زارع در گفتوگو با خبرگزاری خبرآنلاین با تاکید بر ضرورت ساماندهی ارزی، عنوان کرد: بازار ارز وضعیت نابسامانی را تجربه کرده و این امر تاثیر نامطلوبی بر معیشت مردم داشته است.
نماینده مردم آباده و بوانات در مجلس با تاکید بر اینکه حذف برخی صرافیها از سوی بانک مرکزی با هدف کمک به ساماندهی ارزی و تک نرخی کردن آن بوده است، تصریح کرد: متاسفانه این اقدام نیز چاره ساز نشده و اکنون ۷ نرخ برای ارز در بازار وجود دارد.
وی با بیان اینکه درحالحاضر با نرخ تالار اول و سنا با قیمت ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی، نرخ تالار دوم و نرخ نیما، نرخ اسکناس بازار متشکل، نرخ ets بانک مرکزی، نرخ بانک ملی، نرخ مداخله و نرخ بازار آزاد مواجه هستیم در حالی که قراربود ارز تک نرخی شود، ادامه داد: انتظار ما از بانک مرکزی ورود با فوریت به وضعیت بازار و ساماندهی هر چه سریع تر آن است.
زارع با تاکید بر اینکه مجلس آماده هر گونه کمک به دولت برای ساماندهی وضعیت معیشت مردم و بازارهای مرتبط با این موضوع است، گفت: بانک مرکزی باید تصمیم قاطعی در خصوص ساماندهی ارزی اتحاذ کند.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس یادآور شد: نباید از نقش صرافیها در تبادل مالی در شرایط تحریم چشم پوشی کرد. از این رو لازم است در خصوص تصمیم لغو فعالیت آنها نیز تجدیدنظر شود.
بازار ارز تکان خورد
اما نکته مهمی که در این ماجرا اهمیت دارد، اینکه اقدام بانک مرکزی در انحلال کانون صرافان، دیروز تاثیر خود را در افزایش نرخ ارز نشان داد، به طوری که دلار که مدتها بود در کانال ۴۸ و ۴۹ هزار تومان در گردش بود، وارد کانال ۵۰ هزار تومان شد.
کامران سلطانیزاده، دبیرکل کانون صرافان در درباره علت افزایش قیمت ارز در بازار، گفت: وقتی کشور ۳ روز تعطیل شده قیمت ارز بالا میرود. ضمن اینکه خبر انحلال کانون صرافان هم در افزایش قیمتها در بازار ارز موثر بوده و باعث رشد قیمت دلار شده است.
او با تاکید بر اینکه کانون صرافان هیچ نقشی در افزایش قیمتها نداشته است، تصریح کرد: ما همیشه در جهت کاهش قیمتها تلاش کردهایم.
تبادل نظر