کارشناسان بازار سرمایه در برنامه بورسان، تصمیمات اخیر دولت در فضای کلان اقتصادی کشور و پیامهای آن برای صنایع و شرکتهای بورسی را آسیب شناسی میکنند
فردای اقتصاد: آرش پناهی مدیر سرمایهگذاری شرکت تامین سرمایه لوتوس پارسیان معتقد است، تغییر نرخ دلار از ۲۸۵۰۰ به ۳۸ هزار تومان برای پالایشیها اتفاق مثبتی است. ابتدای معاملات امروز خریداران با جرات بیشتری دست به خرید سهام میزدند اما در ادامه فشار فروش در بازار تشدید شد.
وی گفت: شایعاتی به گوش میرسد مبنی بر این که تخفیف خوراک لغو خواهد شد. این موضوع برای فعالان بازار سرمایه ایجاد ترس کرده است.
به گفته این کارشناس بازار سرمایه در صورت تثبیت شرایط فعلی، پالایشگاهیها بسیار جذاب خواهند شد و P/E آنها از محدوده ۶ و ۷ واحد به ارقام ۴ و ۵ واحد بازمیگردد. به عبارتی برای خرید و سرمایهگذاری بلند مدت جذاب میشوند.
پناهی ادامه داد: اثری که دستورالعمل تخفیف خوراک برای ۷ شرکت پالایشگاهی خواهد داشت تقریبا معادل ۵۱ همت است.
مدیر سرمایهگذاری شرکت تامین سرمایه لوتوس پارسیان عنوان کرد: نزدیک شدن به محدودههای حساس نظیر اردیبهشت ۱۴۰۲ و مرداد ماه سال ۱۳۹۹ نشان از رسیدن نرخها به سقف تاریخی در این مقاطع دارد، بنابراین فشار فروش در این نقاط قیمتی طبیعی به نظر میرسد.
در ادامه مقداری اصلاح (نه به صورت رکود) در بازار دور از انتظار نیست. بعد از این مهم رود رو به رشد میتواند ادامه پیدا کند.
این تحلیلگر بازار سرمایه معتقد است، دولت نشان داد که ثبات در تصمیمگیری ندارد. به صورت مخفیانه در ۱۷ اردیبهشت نرخی فارغ از توجه به قانون، بدون فرمول اعلام میشود. تا این لحظه فرمول نرخ خوراک به شرکتها ابلاغ نشده است.
ترس بازار از عدم ثبات در حوزه تصمیمگیری دولت و سیاستگذاران اقتصادی نشات میگیرد.
پناهی افزود: با توجه به فرمول به نظر میرسد نرخ خوراک حدود ۱۵ تا ۱۵.۵ سنت معادل ۵۷۰۰ تا ۶ هزار تومان خواهد شد.
دولت به فکر ساماندهی به صنعت نیست و بیشتر به فکر جبران کسری بودجه است.
وی خاطرنشان کرد: وضع نرخهایی همانند ۴۲۰۰ تومانی یا ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان به هیچ عنوان منطقی نیستند. توزیع رانتی است که عملا در کنترل تورم هم بی تاثیر است. خروجی چنین نگرشی یکسری شعار پوپولیستی خواهد بود.
پتروشیمیهای بورس به وقت خرید؟
مهدی منوچهری مدیر سرمایهگذاری تامین سرمایه دماوند در ادامه عنوان کرد: زمانی که بازدهی گروه پتروشیمی مورد ارزیابی قرار میگیرد چون عموما صادرات محور بوده یا نرخهای فروش آنها دلاری است با ۲ پارامتر نظیر نرخ دلار و نرخ جهانی محصولات پتروشیمی که درآمد شرکتها را تحت تاثیر قرار میدهد مواجه میشویم.
وی ادامه داد: سیاستهای کشور چین و دولت آمریکا بازار کامادیتیها را تحت تاثیر قرار میدهد.
به گفته این تحلیلگر بازار سرمایه، سخنرانی اخیر رییس بانک مرکزی آمریکا از روی میز قرار گرفتن افزایش نرخ بهره حکایت داشت. اکنون احتمال تداوم سیاستهای انقباضی تشدید شده است. این رویداد میتواند فشار نزولی به بازارها تحمیل کند.
در چین رشدهای اقتصادی بیش از ۷ درصد متوقف شده است و اکنون رشد اقتصادی در ارقامی کمتر از ۵ درصد قرار دارد. با توجه به نوع حاکمیت چین، گزارشهای شفافی به بازار مخابره نمیشود. این قبیل از رویدادها ریسک مضاعفی در بازارهای جهانی خواهد داشت.
منوچهری معتقد است، نرخ کامادیتیها نسبت به کفهای تاریخی فاصلهای ندارند. به عبارتی انتظار نمیرود از کفهای فعلی ریزش شدیدتری را تجربه کنند. مگر این که اتفاق عجیبی را بحران چین رقم بزند.
قیمت چندان بالایی برای نرخ کامادیتیها در بازارهای جهانی قابل تصور نیست.
مدیر سرمایهگذاری تامین سرمایه دماوند ابراز داشت: نرخ دلار به صورت عجیبی در حال کنترل است. زمانی که در کشور با نرخ رشد نقدینگی (بالاتر از میانگین تاریخی) مواجه هستیم، تثبیت نرخ دلار به منزله افت تلقی میشود.
وی افزود: سند سپتامبری اخیرا مطرح شد که بدون ارائه جزییات از احتمال توافق خبر میدهد.
در برنامه امروز بورسان، آرش پناهی مدیر سرمایهگذاری شرکت تامین سرمایه لوتوس پارسیان و مهدی منوچهری مدیر سرمایهگذاری تامین سرمایه دماوند به تشریح وضعیت فعلی و چشمانداز آتی معاملات بازار سهام پرداختند.