۲۵ مهر ۱۴۰۲ - ۱۶:۰۱
رشد ۸ درصدی اقتصادی چگونه محقق می‌شود؟

رئیس اتاق تهران: تحقق رشد اقتصادی ۸ درصدی در برنامه هفتم، الزامات اساسی از جمله رشد تشکیل سرمایه و رشد بهره‌وری را طلب می‌کند.

فردای اقتصاد: رئیس اتاق تهران در نشست هیات نمایندگان امروز با اشاره به هدفگذاری رشد اقتصادی ۸ درصدی در برنامه هفتم گفت: دستیابی به این هدف نیازمند ابزارهای لازم است؛ در سه برنامه چهارم، پنجم و ششم میانگین رشد اقتصادی کشور ۱.۸ درصد بوده است. بنابراین تحقق رشد اقتصادی ۸ درصدی در برنامه هفتم الزامات اساسی از جمله رشد تشکیل سرمایه و رشد بهره‌وری را طلب می‌کند. تشکیل سرمایه یکی از مهمترین ابزارهای رسیدن به رشد اقتصادی ذکر شده در برنامه هفتم است و سهم بخش خصوصی در میزان رشد سالانه تشکیل سرمایه در برنامه ۶ درصد در نظر گرفته شده است.

محمود نجفی عرب با بیان اینکه جلسات منظمی در اتاق تهران با حضور اقتصاددانان مطرح کشور برگزار می‌شود، گفت: در این جلسات موضوعات مختلفی مورد نقد و بررسی قرار می‌گیرد. براساس مسائل مطرح شده در این جلسات، جداولی براساس آمارهای بانک مرکزی درباره میزان سرمایه‌گذاری در ۱۲ سال گذشته به قیمت ثابت سال ۱۳۹۵ تهیه شده که نشان‌دهنده اطلاعات بسیار مهمی است. طبیعی است که اگر در کشور افزایش سرمایه رخ ندهد مشکل اشتغال را نمی‌توان حل کرد، تولید ناخالص داخلی را نمی‌توانی رشد داد و شاخص‌های دیگر اقتصادی هم بهبود پیدا نخواهد کرد.

نجفی عرب ادامه داد: طبق بررسی‌های صورت گرفته و جداول تدوین شده در سال ۱۳۹۰ میزان تشکیل سرمایه ۵۲۳هزار میلیارد تومان به نرخ ثابت سال ۱۳۹۵ بوده که این عدد در سال ۱۴۰۱ به ۲۷۵هزار میلیارد تومان رسیده، یعنی در طول ۱۲ سال گذشته تقریباً به نصف کاهش یافته است. همچنین مقایسه جدول تشکیل سرمایه و استهلاک سرمایه، که هر دو به نرخ دفتری است، بیانگر نکات بسیار مهم دیگری است. در سال ۱۳۹۰ میزان استهلاک سرمایه در کشور ۱۸۰ هزار میلیارد تومان بوده که این رقم در سال ۱۴۰۰ به ۲۵۷هزار میلیارد تومان رسیده و در واقع نرخ استهلاک سرمایه با تشکیل سرمایه برابر شده است.

رئیس اتاق بازرگانی تهران در ادامه با اشاره به اینکه این شرایط وضعیت بسیار بدی را نشان می‌دهد، گفت: در حال حاضر در برخی از صنایع مانند صنعت سلامت و دارو شاهدیم که میزان نرخ استهلاک سرمایه از تشکیل سرمایه پیشی گرفته است و این را در صنعتی می‌بینیم که باید دائم پویا باشد و به روز حرکت کند.

محمود نجفی عرب سپس به موجودی سرمایه هم اشاره کرد و گفت: موجودی سرمایه بر اساس اعداد دفتری، در سال ۱۴۰۰ حدود ۵۲۷۸ همت بوده است. همچنین طبق بررسی‌های صورت گرفته و جداول تهیه شده؛ میزان سرمایه‌گذاری در بخش ساختمان و ماشین‌آلات بیشترین حجم سرمایه‌گذاری را در کشور به خود اختصاص می‌دهد اما نکته مهم این است که میزان تشکیل سرمایه در بخش ماشین‌آلات ۵۶ درصد نسبت به سال پایه که ۱۳۹۰ است کاهش پیدا کرده و در بخش ساختمان هم ۴۱ درصد افت داشته است و همه اینها نشان می‌دهد که شرایط اقتصاد اصلا خوب نیست.

تبادل نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha