۲۰ شهریور ۱۴۰۱ - ۱۸:۲۹

برنامه خط سود امروز به بررسی وضعیت صنعت زراعت و دامپروی و تحولات پیرامونی آن همچون حذف دلار ۴۲۰۰ اختصاص داشت.

فردای اقتصاد: یکی از صنایعی که مشمول دریافت ارز ترجیحی بود صنعت زراعت و دامپروری است. در برنامه خط سود امروز با حضور ابراهیم غلامی مدیرعامل «زشریف» و حامد جورابلی مدیرعامل «غدام» به بررسی این صنعت و تحولاتی که ممکن است در اثر حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی رخ بدهد، پرداخته شد.

«غدام» و حذف ۴۲۰۰

شرکت خوراک دام پارس در سال ۱۳۴۲ اقدام به ساخت آن شده و در سال ۱۳۴۵ شروع به فعالیت کرده است. «غدام» بالاترین ظرفیت تولید خوراک دام و طیور را در کشور دارد و ظرفیت تولید شرکت خوراک دام پارس، ۶۰۰۰ تن در ماه است. همچنین دو ظرفیت سیلویی به اندازه ۲۱ هزار تن و ۲۰ هزار تن ظرفیت سوله‌ای دارد.

حامد جورابی در مورد حذف ارز ترجیحی گفت: با توجه به این که قیمت نهاده به قیمت واقعی خود نزدیک‌تر شده، همین عامل باعث شده «غدام» احتمالا در چند ماه آینده عملکرد بهتری را از خود ثبت کند و در نهایت شرایط کمی بهتری را تجربه کند. در حال حاضر مرغدار ها و دامداران نقدینگی لازم را برای تامین نهاده را که منجر به پرورش دام می‌شود را ندارند و استراتژی ما در این مورد این است که به سمت فروش مدت‌دار برویم.

ارز ترجیهی نهاده از ابتدای سال ۱۴۰۱ حذف شد اما هنوز هم برخی شرکت ها سهمیه‌هایی را دارند و این مورد باعث شده شرکت در چند ماه ابتدای سال نتواند افزایش تولید خاصی را ثبت کند. بعضی از شرکت‌ها از برند پارس به صورت غیر قانونی استفاده می کردند که در چند ماه اخیر با این شرکت ها برخورد قانونی را انجام دادیم.

اگر قیمت نهاده به طور کامل حذف شود مرغداری‌ها به این سمت افزایش راندمان حرکت خواهند کرد که باعث می‌شود کیفیت خوراک اهیمت پیدا کند و «غدام» با توجه به دارا بودن ازمایشگاه‌های مناسب، خوراک دام با کیفیت بالا را تولید می‌کند.

قیمت‌گذاری در «زشریف»

کشت و صنعت شریف آباد نیز از شرکت های قدیمی صنعت دامپروری کشور است و از سال ۱۳۶۵ کار خود را آغاز کرد و در حال حاضر در حوزه های کشاورزی، دامپروری و محصولات لبنی  فعالیت می‌کند.

ابراهیم غلامی مدیرعامل «زشریف» در مورد فعالیت شرکت گفت: به دلیل مشکلات موجود در تهیه نهاده دام طی چند سال اخیر زشریف به سمت تولید خوراک مورد نیاز خود حرکت کرده و در حال حاضر تا ۴۰ درصد از مصرف خود را از این محل تامین می‌کند و اگر مشکل تامین آب وجود نداشت حتی این عدد تا ۱۰۰ درصد هم می‌توانست پیشرفت کند.

حدود ۹۰۰۰ گاو هلشتاین با خلوص ۱۰۰ درصدی در شرکت وجود دارد که در نهایت به تولید شیر خام انجام می‌شود اما زنجیره ای را هم برای تولید پنیر و سایر محصولات لبنی راه‌اندازی کردیم که باعث ایجاد ارزش افزوده بیشتری در شرکت می‌شود.

ماده‌زایی از اولویت هایی اصلی «زشریف» است که از اسپرم های تایین جنسیت استفاده می‌شود و با استفاده از اسپرم‌های تعیین جنسیت تا ۹۵ درصد می‌توان ماده‌زایی را افزایش داد. هرگونه جیره‌بندی در خوراک دام مستقیما بر روی کاهش تولید تاثیر می‌گذارد و بعد از حذف ارز ترجیهی مشکلاتی در تامین خوراک به وجود آمد اما با تدابیر انجام شده ما به مشکل جدی برخورد نکردیم.

برای رسیدن به ظرفیت ۲۰۰ تن در روز لازم بود طرح توسعه‌ای را انجام بدهیم تا ۳۵۰۰ راس گاو را به ۴۵۰۰ راس برسانیم و با توجه به اینکه ۶۰ درصد از هزینه‌ها انجام شده است پیش‌بینی می‌شود در آینده‌ای کوتاه بتوانیم این طرح را به عملی کنیم و ۱۸ میلیارد تومان کل پروژه برای شرکت هزینه داشته باشد.

با حذف ارز ترجیحی موافق هستیم که زیرا قبل از حذف این ارز ما حتی نتوانستیم به واسطه‌های چهارم و پنجم تامین‌کننده خوراک دام دست پیدا کنیم، اما حذف ارز ترجیحی به کنار رفتن واسطه‌ها منجر شد.

اما در ابتدای حذف ارز ترجیحی صنعت دامپروری با مشکل جدی تامین نهاده روبرو شد و تولید فروش شرکت را تحت تاثیر قرار داد. با بهتر شدن شرایط انتظار می‌رود در ماه‌های آینده به دلیل تامین راحت‌تر تامین نهاده وضعیت تولید و فروش بهتر از گذشته دنبال شود.

برچسب‌ها