فردای اقتصاد: برای پیش بینی بورس فردا باید ببینیم چه اتفاقاتی در بورس امروز رخ داد و چه اتفاقاتی در بورس فردا تاثیرگذار خواهد بود و سپس با توجه به مجموع این اتفاقات ببینیم چه چیزی در انتظار بورس فردا است.
بورس تهران در روز چهارشنبه نتوانست معاملات خوبی را که در نیمه دوم روز قبلتر شروع کرده بود، ادامه دهد و فشار عرضهها باعث عقبنشینی نماگرهای اصلی بازار به محدوده منفی شد به طوری که شاخص کل بورس با کاهش ۰.۲۹ درصدی مواجه شد و شاخص هموزن نیز که تا دقایق آخر بازدهی مثبت را ثبت کرده بود، در نهایت ۰.۰۹ درصد از ارتفاع خود را از دست داد. ارزش معاملات نیز بار دیگر از مرز ۳هزار میلیارد تومانی فاصله گرفت و عدد ۲۴۸۵ میلیارد تومان را به ثبت رساند و شاهد خروج ۱۳۳ میلیارد تومانی کدهای حقیقی از چرخه معاملات بودیم.
برگزاری نشست شورای حکام در هفته گذشته و درحالی که مذاکرات هستهای به چالش خورده بود، یکی از مهمترین دلایل انتظار سهامداران نسبت به اقدامات جدی در سمت خرید و فروش بود و روند قیمتی دلار در بازار آزاد نیز تاثیر زیادی از این موضوع پذیرفت. از سمت دیگر بازارهای جهانی نیز روزهای سختی را پشت سر گذاشتند و کاهش قیمت کامودیتیها را نیز میتوان به عنوان یکی از مقصران اصلی نام برد که تاثیر آن را میتوان در سمت صنایع و سهام بزرگ بازار بیشتر لمس کرد. بنابراین میتوان با بررسی دلایل ذکر شده و همچنین روندهای روزانه، به پیشبینی بورس فردا بپردازیم.
ناامیدی برجامی در بازارها
مدتی است که امیدهای ایجاد شده از سمت مذاکرات هستهای برای احتمال احیای برجام، در بازارهای مختلف جای خود را به ناامیدی داده و روندها وزن بیشتری را به عدم احیای برجام میدهند. برای مثال میتوان به معاملات دلار در بازار آزاد اشاره کرد که طی روزهای گذشته بار دیگر خود را به نزدیکی ۳۲هزار تومان رساند. از همین رو بورس تهران نیز که برای مدتی شرایط خوبی را به واسطه این موضوع داشت، اکنون با امید کمتری به آن مینگرد.
شروع نشست جدید شورای حکام در حالی که مذاکرات هستهای به نتیجه دلخواهی نرسیده بود، شرایط را کمی پیچیدهتر کرد و اگرچه قطعنامهای علیه ایران صادر نشد اما صحبت مذاکرهکنندگان در طرفهای مختلف، نشان از کمرنگ شدن احتمال احیای برجام حداقل در کوتاه مدت دارد. برای مثال جوزف بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در آخرین اظهارات خود از به بنبست رسیدن مذاکرات هستهای گفته است. از همین رو میتوان انتظار داشت که بورس فردا نیز به واسطه این موضوع تقاضایی را از سمت خریدهای برجامی نداشته باشد و از این پس با احتیاط بسیار بیشتری این موضوع را دنبال کند.
سایه سنگین بازارهای جهانی بر بورس
بازارهای جهانی نیز مدتی است که راه صعود را برای بورس تهران سختتر از قبل کردهاند. کامودیتیها که طی بیش از یک سال اخیر با افزایش قیمتهای چشمگیری همراه بودند و در برهههایی بازار سرمایه را از ریزشهای بیشتر نجات میدادند، این روزها خود بهانهای برای کاهش نماگرهای بورس تهران شدهاند.
روز چهارشنبه و با انتشار آمار تورم آمریکا برای ماه آگوست که با وجود کاهش از انتظارات بالاتر بود، شرایط سختی را چه در بازارهای سهام و چه در کامودیتیها شروع کرد تا بار دیگر شاهد کاهش قیمت نسبتا شدیدی در کالاهای پایه باشیم. این موضوع تا اواخر روز گذشته نیز ادامه داشت، در نهایت موجب شد تا نفت ۹۱.۵ دلار، مس ۷۸۰۰ دلار و نیز طلا ۱۶۷۵ دلار قیمت بخورد که البته از کف روز پنجشنبه نیز کمی بالاتر بود. چشمانداز ادامه افزایشهای نرخ بهره توسط فدرال رزرو در حالی که تورم همراه با انتظارات پیش نمیرود، باعث شده است که فشار زیادی در بازارهای جهانی ایجاد شود و از آنجا که این سیاستهای انقباضی در کوتاه مدت پایان نمییابد، به نظر نمیرسد کامودیتیها فعلا بتوانند محرکی برای صعود ایجاد کنند. این موضوع که تاثیر بیشتری بر صنایع بزرگ بورس تهران خواهد گذاشت، در معاملات فردا نیز میتواند خودنمایی کند.
بورسیها در انتظار گزارشهای تابستان
به انتهای فصل تابستان نزدیک میشویم. گزارشهای عملکردی در تیر و مرداد تا حدودی وضعیت شرکتها و صنایع را در این فصل به نمایش گذاشتهاند. از همین رو میتوان حدس زد که کدام صنایع در صورتهای مالی دومین فصل خود عملکرد مناسب یا ضعیفی را گزارش خواهند داد. از این جهت میتوان انتظار داشت که از فردا در برخی نمادها که عملکرد خوبی را در دو ماهه از خود به نمایش گذاشتهاند و انتظار برای یک سودآوری مناسب را در پیش روی خود دارند، با تقاضای بهتری نسبت به سایرین همراه شوند.
با این حال پیشبینی میشود که بورس فردا نیز با برتری نسبی فروشندگان به کار خود ادامه دهد اما در برخی صنایع و سهام به دلیل انتظار برای گزارشهای فصلی مناسب، شاهد معاملات مثبتی خواهیم بود.
تبادل نظر