فردای اقتصاد : بیست و ششمین نمایشگاه تخصصی - صادراتی فرش دستباف صبح روز-۴ بهمن ۱۴۰۲- در مراسمی در محل اتاق بازرگانی اصفهان به طور رسمی آغاز شد.
این مراسم که با اختتامیه «دومین جشنواره ملی قالی فاخر» همراه بود شاهد حضور مسئولان کشوری و برخی از چهرههای مطرح، اساتید، هنرمندان و تولیدکنندگان و تاجران صنعت فرش ایران بود. در این مراسم سفیر اسپانیا در جمهوری اسلامی ایران نیز بهعنوان مهمان ویژه حاضر بود .
جشنواره قالی فاخر، رویداد ملی در راستای اجرای قانون حمایت از هنرمندان
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت اصفهان گفت: فرش دستباف ایران قدمت چندهزارساله دارد که به دوره هخامنشیان و چند صدسال قبل از میلاد مسیح برمیگردد و باگذشت زمان بر تنوع طرحها و تعداد علاقهمندان آن افزوده شده و باتوجهبه ذوق و استعداد بینظیر ایرانیان در زمینه خلق آثار هنری، همواره مسیری روبهرشد را طی کرده است.
شاهین آذری به تاریخچه فرش دستباف اصفهان هم اشاره کرد و افزود: قدمت فرش اصفهان به دوران صفویه برمیگردد، کارگاههای بسیار بزرگ قالیبافی به دستور شاهعباس در مرکز شهر اصفهان ساخته شد و به دلیل علاقه بسیار زیاد شاهان صفوی به هنرهای دستی، بهترین و زیباترین فرشهای دستباف ابریشمی در آن زمان در شهر هنرپرور اصفهان و توسط هنرمندان این دیار بافته شد.
او افزود: امروز اصفهان بهعنوان میزبان برگزاری آیین جشنواره ملی قالب فاخر ایرانی و بهمنظور نکوداشت و تجلیل از این اثر ملی و جهانی و باهدف انتخاب و معرفی آثار برگزیده و فاخر کشور، تمام تلاش خود را در برگزاری این رویداد ملی انجام داده است.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت اصفهان خاطرنشان کرد: امسال با برگزاری دومین جشنواره همزمان با برگزاری بیست و ششمین نمایشگاه تخصصی صادراتی فرش دستباف، اصفهان به تداوم این راه و هرچه پربارتر شدن آثار و پیامدهای آن امید دارد و این امر با مساعدت همه صنعتگران، تجار و فعالان و ذینفعان حوزه فرش دستباف میسر خواهد شد.
آذری گفت: جشنواره قالی فاخر بهعنوان یک رویداد ملی در راستای اجرای قانون حمایت از هنرمندان و در راستای شناسایی و معرفی آثار برگزیده فرش دستباف طراحی و ابلاغ شد.
او با اشاره به اهداف برگزاری این جشنواره اضافه کرد: معرفی تنوع و ویژگیهای فرش دستباف ایران در سطح ملی و بینالمللی، تشویق بافندگان، طراحان، نقاشان، تولیدکنندگان و فروشندگان به تولید و عرضه قالی فاخر، ایجاد انگیزه مناسب برای بروز استعدادها، نوآوری و خلاقیت در تولید فرش دستباف با حفظ اصالت ایرانی و کمک به بازاریابی فرشهای تولیدی از اهداف برگزاری این جشنواره است.
برگزاری ۱۱ رویداد تخصصی در ۶ روز
احمدرضا طحانیان، مدیرعامل نمایشگاه بینالمللی اصفهان در این مراسم گفت: با همدلی و کار شبانهروزی توانستیم دومین جشنواره ملی فرش فاخر را در کنار بیست و ششمین نمایشگاه فرش دستباف اصفهان و دومین نمایشگاه مجازی فرش برگزار کنیم.
طحانیان ادامه داد: وقتی که از هنر صنعت فرش صحبت میکنیم کار بسیار سخت میشود؛ چون در مقابل اساتیدی باید بایستیم و صحبت کنیم که عمر خویش را پای این صنعت گذاشتند. به واقعیت امر که نگاه میکنیم با زنجیرهای روبرو هستیم که از ابتدا تا انتها پر از عشق، هنر و محبت است و فرهنگ و تمدن ما به این گرههای فرش گرهخورده است.
او به نقش نمایشگاه بینالمللی اصفهان در این دوره اشاره کرد و افزود: سعی شده در کنار نقش تسهیلگری نمایشگاه بینالمللی اصفهان نقش هویتسازی نیز داشته باشیم. در این نمایشگاه علاوه بر برگزاری جشنواره ملی فرش فاخر که اصفهان افتخار میزبانی آن را داشت، ۱۱ رویداد تخصصی در این نمایشگاه برگزار خواهد شد.
مدیرعامل نمایشگاه بینالمللی اصفهان گفت: شرکتکنندگان در این دوره از ۹ استان کشور هستند که بیش از ۱۲۳ غرفه با فضای ۷ هزارمتری نمایشگاه را به خود اختصاص دادهاند. سعی شده تمام دستاوردها و چرخه صنعت فرش در این نمایشگاه به نمایش گذاشته شود و امیدوارم در این ۶ روز میزبان خوبی برای شرکتکنندگان و بازدیدکنندگان از نمایشگاه فرش دستباف باشیم.
حال امروز فرش دستباف خوب نیست
یاسر حنیفی، معاون مرکز ملی فرش و صنایع خلاق ایران گفت: هنر و فرهنگ فرش دستباف ایرانی در تاروپود تمام ایرانیها آنچنان آمیخته شده که گویا جزو بدیهیات زندگی ما شده بود. تولید و تجارت فرش دستباف در ایران با وجود هنرمندان و تجار ایرانی آنچنان عجین شده بود که هیچگاه فکر نمیکردیم این طور مورد بیمهری قرار بگیرد.
حنیفی این را هم گفت که امروز باید آنچه که بر این صنعت گذشته را مرور کنیم تا بدانیم چه شد که شرایط تجارت و تولید فرش دستباف به اینجا رسید که دور از انتظار همه است؛ آنهم با وجود اصالت هنر و پیشینه فرهنگی ایرانیها در این صنعت بومی و ادامه داد: حال فرش دستباف ایرانی خوب نیست. فرش دستباف امروز شرایط مطلوبی ندارد. اما دولت تلاش خود را میکند تا همراه با تمام ارکان تولید تا تجارت فرش دستباف و در کنار بخش خصوصی به تقویت و بهترشدن اوضاع امروز صنعت فرش کمک کند.
معاون مرکز ملی فرش و صنایع خلاق ایران خاطرنشان کرد: جشنواره ملی قالی فاخر دو سال پیش به پیشنهاد استانداری، اتاق بازرگانی و اداره کل صمت اصفهان به این استان واگذار شد که در گام نخست آن شاهد استقبال خوبی از آن بودیم. این نمونهای از تلاش بخش خصوصی است که شاهد موفقیت آن بوده و هستیم.
او افزود: این جشنواره ملی به همت خود اصفهانیها با مشارکت انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش اصفهان بهعنوان دبیر اجرایی و اداره کل صمت اصفهان بهعنوان رئیس ستاد جشنواره و مرکز ملی فرش ایران دومین دوره خودش را هم برگزار کرد. سعی شد با جذب مشارکت و حمایت مالی از منابع ملی نیز یک اعتبار خوبی برای این دوره از جشنواره در نظر گرفته شود.
یاسر حنیفی با اشاره به اینکه این جشنواره میتواند هویت اصلی قالی فاخر ایرانی را نشان دهد بیان کرد: با استفاده از ظرفیتهای جشنواره و ارائه آثار فاخر خود میتوانیم فرش را بهعنوان نماد فرهنگ، هنر و تمدن خود را به دنیا معرفی کنیم. وزارت صمت وظیفه خود میداند که همواره از تولیدکنندگان فرش دستباف ایرانی حمایت کند و امیدواریم بتوانیم با همراهی بخش خصوصی شاهد شکوفایی این صنعت فاخر در کشور و دنیا باشیم.
در پایان این مراسم از آثار برگزیده و فاخر کشور در هفت رسته و سه گروه فرشهای روستایی و عشایری، فرشهای شهریباف و فرشهای مدرن تجلیل شد. رونمایی از صدور شناسنامه فرش و افتتاح کارگزاریهای صدور شناسنامه فرش دستباف سراسر کشور نیز پایانبخش این رویداد بود.
تبادل نظر