مرتضی علیاکبری مدیرعامل شرکت تجلی توسعه معادن و فلزات در این مجمع ضمن تشریح گزارش عملکرد شرکت و برنامه های آینده، گفت: درآمد عملیاتی مستمر شرکت در سال ۱۴۰۳ معادل ۴۹۱ میلیارد تومان و سود خالص آن نیز ۲۴۵ میلیارد تومان بوده است. بخش ارزی سرمایهگذاریها حدود ۱۱۵ میلیون یورو بوده که مجموع تسعیر ارزی سرمایهگذاریهای بلندمدت به ۹۴۰۷ میلیارد تومان میرسد.
وی با بیان اینکه سودهای مستمرعمدتاً ازمحل فعالیت شرکتهای خدماتی ما به دست میآید، افزود: ما تنها یکی از پروژههایمان را در سال ۱۴۰۳ به بهرهبرداری رساندیم؛ بنابراین سود کنونی شرکت تجلی شاید هرچند مبلغ قابل توجهی نباشد، بیشتر ناشی از دو بخش مجزا شامل سودهای مستمر و سودهای غیرمستمر است و در این راستا سودهای مستمر تجلی در سال جاری نسبت به سال گذشته سود خوبی و جهش قابل توجهی داشتهاند. سودهای غیرمستمر نیز مربوط به خرید و فروش سهام یا اوراق در بازار سرمایه است.
مدیرعامل شرکت تجلی توسعه معادن و فلزات با اشاره به اینکه مجموع سرمایهگذاریهای صورت گرفته در ابتدای سال ۱۴۰۳ معادل ۶,۹۹۰ میلیارد تومان بوده افزود: طی سال نیز ۲,۵۰۰ میلیارد تومان دیگر سرمایهگذاری انجام شده و مجموع سرمایهگذاری در پایان سال به ۹,۴۹۴ میلیارد تومان رسیده است.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه سرمایهگذاریهای صورت گرفته عمدتاً در حوزههای فولاد، معدن و لجستیک تخصیص یافته، گفت: ۹۷۹ میلیارد تومان از این رقم مربوط به سرمایهگذاری در پروژه فولاد شرق و ۸۹۳ میلیارد تومان دیگر نیز به پروژه فولاد کردستان اختصاص داشته است.
علیاکبری میزان سرمایهگذاری در پروژه معدنکار باختر را ۳۳۹ میلیارد تومان عنوان کرد و افزود: ۱۰۸ میلیارد تومان برای پروژه سیمین هرمز و ۱۰۳ میلیارد تومان نیز برای پروژه مس جانجا سرمایهگذاری شده است. همچنین میزان سرمایهگذاری در پروژه همراه جاده ریل دریا نیز معادل ۷۵ میلیارد تومان بوده است.
علی اکبری در ادامه خاطرنشان کرد: سرمایهگذاری بلندمدت شرکت نیز از طریق مشارکت در پروژههای برگزیده شامل فولاد شرق (۱,۶۲۰ میلیارد تومان)، فولاد کردستان (۹۰۶ میلیارد تومان)، معدنکار باختر (۸۴۴ میلیارد تومان)، همراه جاده ریل دریا (۲۸۵ میلیارد تومان)، سیمین هرمز (۲۶۹ میلیارد تومان) و شرکت بازرگانی (۲۴۸ میلیارد تومان) بوده است.
وی همچنین افزود: پروژههای شرکت به تفکیک محصول شامل پروژههای آهناسفنجی با مجموع ظرفیت ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تن است. در بخش فولادسازی نیز ظرفیت ۱.۶ میلیون تن وجود دارد.
به گفته علیاکبری در مجموع، سرمایهگذاریها به تعداد یک میلیارد و ۷۴۳ میلیون یورو بوده که سهم تجلی از آن ۴۰۰ میلیون یورو را شامل میشود. سود سال ۱۴۰۲ شرکت بازرگانی معادن و صنایع معدنی ایران ۴۴ میلیارد تومان بوده که در سال ۱۴۰۳ به مبلغ ۱۴۸ میلیارد تومان افزایش یافته و نشان از رشد قابل توجهی در سال ۱۴۰۳ دارد.
مدیرعامل «تجلی» در ادامه به بررسی اقدامات صورت گرفته در حوزه پروژههای توسعهای پرداخت و گفت: در بخش آهن اسفنجی، سه پروژه با مجموع ظرفیت ۴.۵ میلیون تن در حال اجراست. تاکنون ۱۶۳ میلیون یورو هزینه شده و برای تکمیل آنها نیاز به ۲۱۵ میلیون یورو دیگر است.
علیاکبری ادامه داد: پروژههای فولادسازی در شرکتهای سرمد و فولاد کردستان با ظرفیت ۱.۶ میلیون تن در حال پیشرفت است؛ مجموع سرمایهگذاری تا به امروز ۸۳.۲ میلیون یورو ثبت شده است.
وی در ادامه با اشاره به اینکه پروژه کنسانتره سنگ آهن در فولاد شرق خراسان درصورت تامین نقدینگی تا پایان سال به بهرهبرداری آزمایشی میرسد، گفت: پروژه کلاف شرکت سرمد در دی ماه ۱۴۰۳ به بهرهبرداری رسید همچنین پروژه کنسانتره مس جانجا و احداث اسکله و پایانه مکانیزه همراه جاده ریل دریا نیز در حال اجرا هستند.
وی در خصوص پروژه آهن اسفنجی «سیمین هرمز» نیز توضیح داد و گفت: این پروژه با ظرفیت ۱.۷ میلیون تن، طی دو سال گذشته پیشرفت قابل توجهی داشته و سهامداران آن فولاد مبارکه، فولاد هرمزگان، گلگهر، تجلی و ایمیدرو هستند. روند اجرایی و تخصص بالای سهامداران موجب پیشرفت سریع پروژه شده است و انتظار میرود با ادامه حمایتها، تا یک سال آینده به بهرهبرداری برسد.
به گفته علیاکبری در پروژه فولاد کردستان نیز که دو واحد اسفنجی و فولادسازی دارد، تمرکز فعلی بر راهاندازی واحد آهن اسفنجی است.
برنامهریزی برای توسعه شرکتهای زیرمجموعه
علیاکبری در ادامه به سیاست شرکت در راستای توسعه شرکتهای زیرمجموعه اشاره کرد و گفت: شرکت معدنکار باختر از شرکتهای بزرگ گروه است که تجلی ۴۰ درصد و صبانور ۶۰ درصد سهام آن را در اختیار دارند. این شرکت، علاوه بر فعالیت در معدن جانجا، سه پروژه دیگر را نیز برای صبانور اجرا میکند و همواره از عملکرد، دقت و سرعت این شرکت رضایت کامل گزارش شده است. سود خالص معدنکار باختر در پایان سال ۱۴۰۲ معادل ۱۶۷ میلیارد تومان بود که در سال ۱۴۰۳ با جهشی قابل توجه به ۴۷۷ میلیارد تومان افزایش یافته است.
وی ادامه داد: شرکت اکتشاف تجلی صبا، متولی حفاری گروه است که تجلی ۳۶ درصد سهام آن را در اختیار دارد. سود این شرکت در سال ۱۴۰۲ معادل ۴۲ میلیارد تومان بود که به دلیل تاخیر در تحویل دو دستگاه حفاری پیشرفته، در سال ۱۴۰۳ به ۳۷ میلیارد تومان کاهش یافت. با توجه به حجم پروژههای معدنی گروه، برنامههایی جهت توسعه این شرکت و افزایش توان اجرایی آن در دستور کار قرار گرفته است.
وی در ادامه به عملکرد شرکت بازرگانی صنایع معدنی ایران اشاره کرد و گفت: این شرکت نیز طی سال ۱۴۰۳ بالغ بر ۲۵ هزار میلیارد ریال فروش داشته و سود آن از ۴۴ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۲ به ۱۴۸ میلیارد تومان در سال جاری افزایش یافته است. این شرکت سهم قابلتوجهی در معاملات بازرگانی، صادرات و واردات مواد معدنی گروه دارد.
اجرای کارخانه تولید انبوه عناصر نادر خاکی
علیاکبری یکی از مهترین سرمایهگذاریها و دستاورهای شرکت را تکنولوژی فرآوری عناصرنادر خاکی دانست که برای اولین بار در ایران و خاورمیانه صورت گرفته و افزود: موفقیت دستیابی به دانش تولید اکسیدهای عناصر نادر خاکی که با همکاری جوانان نخبه محقق شده، ایران را در زمره کشورهای پیشرفته در این حوزه قرار داده است.
وی در ادامه افزود: مساحت معدن عناصر نادر خاکی به ۲۰ کیلومتر مربع میرسد که دارای ۱۲۰ میلیون تن ذخایر است. توسعه عناصر نادر خاکی نیازمند اقدام تدریجی بود. این اقدامات انجام شد و با وجود ریسکهای بسیار، ریسکهای مدیریتشده را پذیرفتیم و با بهرهمندی از دانش شرکت تجلی، موفق به تفکیک و تولید نیمه صنعتی ۱۷ عنصر شدیم. انتظار داریم در آیندهای نزدیک، بهرهبرداری مطلوبی از عناصر نادر خاکی داشته باشیم.
نگاهی به عملکرد بورسی “تجلی”
علیاکبری در ادامه به روند معاملاتی سهام «تجلی» در بازار سهام اشاره کرد و گفت: حجم معاملات انجام شده در سال ۱۴۰۳ به حدود ۹ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تعداد سهام معامله شده و ارزش سهام معاملهشده، ۲۰۸۰ میلیارد تومان بوده است.
مدیرعامل شرکت تجلی توسعه معادن و فلزات با اشاره به اینکه نماد تجلی برای مدت ۲۳۲ روز فعال بوده و ارزش بازار آن به بیش از ۱۹ همت بالغ میشود، ادامه داد: ارزش معاملات همگن سهام بین شرکتهای همگروه به یک هزار میلیارد تومان رسیده است که در رتبه سوم قرار دارد.
به گفته وی میزان بازدهی آن نیز حدود ۵۷ ریال بوده است. شاخص کل بورس با ۲۳ درصد بازدهی کل مواجه شده و افزایش این شاخص ناشی از عملکرد شرکتهای لیدر و بزرگ بوده است که شاخصسازی کردهاند ولی شاخص صنعت استخراج و کانههای فلزی تا پایان سال حدود ۲ درصد منفی بوده است، در حالی که شرکت تجلی ۲ درصد عملکرد مثبت نسبت به این شاخص منفی داشته است.
تبادل نظر