معصومه بیات، کارشناس تعلیم و تربیت اظهار کرد: در سالهای اخیر موضوع رتبه بندی معلمان بهانهای برای استیضاح وزیر آموزش و پرورش شده است.
رتبه بندی معلمان؛ چالش اساسی وزارت آموزش و پرورش
وی ادامه داد: هنگامی که بحث از استیضاح وزیر آموزش و پرورش به میان میآید اولین مسألهای که به ذهن هر کارشناس خبرهای در این عرصه خطور میکند، گستردگی و عریض و طویل بودن این مجموعه است و رتبهبندی معلمان تنها یکی از چندین چالش اساسی وزارت آموزش و پرورش است و دلیل خودنمایی و اولویت قرار گرفتن آن، گره خوردن به مسأله معیشت و سطح زندگی معلمان است.
بیات افزود: باید بپذیریم برای اینکه وضعیت نابسامان وزارت آموزش و پرورش رو به بهبود برود و این امور تا حدودی حل و فصل شوند، چارهای نیست جز آنکه تصمیمگیری در سطح کلان و نحوه اجرایی کردن آن را به مدیران توانمند و کاردان برخاسته از بدنه آموزش و پرورش محول کرد اما همیشه باید نیم نگاهی هم به نیروی انسانی کارآمد و باسواد از ارگانهای مختلف هم داشت.
وزارت آموزش و پرورش دغدغه هیچ دولتی نبوده است
وی با بیان اینکه تجربه نشان داده است وزارت آموزش و پرورش دغدغه هیچ دولتی نبوده است و نتوانستند آموزش و پرورش را به دغدغه حاکمیتی و حکومتی تبدیل کنند، گفت: با وضعیت امروز آموزش و پرورش حتی اگر پنج وزیر توانمند و با برنامه آموزش و پرورش کشورهای توسعه یافته دنیا را نیز به کار بگیریم اوضاع به راحتی بهبود نخواهد یافت.
این کارشناس تعلیم و تربیت خطاب به نمایندگان مجلس و معلمان مطالبهگر تشکلهای سیاسی و صنفی وزارت آموزش و پرورش، اظهار کرد: اگر تمایل دارید و در تلاش هستید که وضعیت آموزش و پرورش در حوزه ستاد و صف و بدنه، رنگ و روی بهبود به خود ببیند، تمرکز خود را در «حوزه نظارت» افزایش دهید و آموزش و پرورش را از آفت بزرگ «سیاسی کاری» دور نگهدارید و در امور و مقام نظارت تلاش کنید تا مدیران راهبردی و خلاق جایگزین مدیران سیاسی شوند.
وی اضافه کرد: باید تلاش شود تا آموزش و پرورش از آمار سازیهای دور از واقع بر حذر باشد و کیفیت بر کمیت ترجیح داده شود و از آمار به نفع تربیت استفاده کنید نه آمار سازی بر نفع شخصیت؛ همچنین باید تلاش شود برای بهبود اوضاع اقتصادی آموزش و پرورش از ظرفیت و توان اقتصاددانان ملی و بین المللی بهره ببریم تا راهکاری برای برطرف کرن کسری بودجه آموزش و پرورش ارائه داده شود.
بیات ادامه داد: باید تلاش شود با کمک سازمان اداری و استخدامی، ساختار فربه وزارت آموزش و پرورش به ساختار چابک تبدیل شود همچنین تلاش شود که یکی از اهداف سند تحول بنیادین به نام مدرسه محوری اجرایی شود چرا که مدرسه یک سازمان مستقل است و شورای مدرسه، خود شعور برنامهریزی و اجرای برنامههای اجرایی بدون ساختارهای واسط را دارد.
وی تصریح کرد: هر فردی حتی اگر قویترین و کارآمدترین نیز باشد تا وضع بر این منوال باشد تغییری رخ نخواهد داد و وزارت آموزش و پرورش نیازمند جراحی عمیق در کلینیک فوق تخصصی است.
منبع: فارس
تبادل نظر