فردای اقتصاد: زاهدی وفا، وزیر نشد. او فقط یک رای کم داشت تا بر کرسی وزارت کار تعاون و رفاه اجتماعی بنشیند. مجلس ۱۲ مهر را از یاد نخواهد برد زیرا حاشیه های معرفی، تایید صلاحیت و شمارش آرای ماخوذه بر متن غالب شده بود.
نتایج آراء یک ربع پس از رای گیری اعلام شد اما در این مدت جمعی از نمایندگان که برای شمارش و تفکیک آراء در جایگاه هیات رئیسه تجمع کرده بودند با ایما و اشاره به سایر نمایندگان اطلاع می دادند که مشکلی وجود دارد. یکی از نمایندگان از صحن به جایگاه خبرنگاران علامت داد. او دستانش را از مچ به سمت پایین می آورد. خبرنگاران معنای این پیام را دریافتند؛ رای زاهدی وفا از نصاب افتاد. دراین زمان خبرنگار"فردای اقتصاد" در گفتگوی تلفنی با یکی از نمایندگان حاضر در صحن، علت از نصاب افتادن آرا"ء را پرسید. ماجرا این بود که تعداد نمایندگان حاضر در مجلس ۲۷۲ نفر بود اما ۲۷۰ نفر رای داده بودند و با استناد به آیین نامه داخلی مجلس نیمی از نمایندگان حاضر به علاوه یک نفر باید رای دهند تا آراء نصاب داشته باشد. این مساله باعث شده بود تا تعداد ۱۳۶ رای موافق زاهدی وفا برای وزیر شدن اوکفایت نکند. او ۱۲۵ را ی مخالف و ۹ رای ممتنع داشت. تیم شمارش آراء در مدت یک ربع سه بارآراء را شمردند اما دو نفر از نمایندگان رای نداده بودند وحد نصاب نیز از دست رفته بود.
ثروت زاهدی وفا هم تراز بودجه سنواتی
نمایندگان این دوره مجلس که با گرایش سیاسی اصولگرایی و یک سو هستند در موافقت و مخالفت با وزیر دچار انشقاق شده بودند. از یک سو در میان موافقان زاهدی وفا، چهرههای تند اصولگرایان مانند الیاس نادران نماینده تهران حضور داشتند که در ادوار مجلس؛ با تاجگردون، محصولی، اوجی به بهانه سرمایه داربودن، بنگاهداری کردن، تابعیت دو گانه فرزندانشان و یا درس خواندن در خارج از کشور رد کرده بودند و از سویی دیگر زاهدی وفا با اختلاف چشمگیر مخالفانی قوی داشت، مانند حسن نوروزی نماینده رباط کریم، توسلی نماینده بهار و کبودر آهنگ و هاجر چنارانی نماینده شهر فیروزه.
توسلی، نماینده مردم بهار یکی از مخالفان زاهدی وفا بود. او ثروت زاهدی وفا را سه هزار میلیارد تومان اعلام کرد اما گویا زاهدی وفا در جلسه خصوصی خود با توسلی به او گفته که رقم را بالا گرفتید، اموالم هزار میلیارد تومان است و من سرایدارم.
توسلی از زاهدی وفا خواسته بود تا مشخص کند لیست اموالی که از او در اختیار توسلی قرارگرفته صرف نظر از اینکه با چه ترفندی به دست آورده است آیا برای او هست یا نیست؟
توسلی می گفت که اسنادی به دست آورده که نشان می دهد زاهدی وفا منزل ویلایی در خیابان دهکده به مساحت ۱۸۰۰ متر، قطعه زمینی در کرج به مساحت ۴۲۰۰ متر، باغی در دزاشیب به مساحت ۱۸۵۰ متر، ویلای جنگلی در سرودشت به مساحت ۵۱۰ متر، آپارتمان گل سنگ نیاوران به مساحت ۷۲ متر، خانه ای در دزاشیب به مساحت ۵۵۰ متر، باغی در کرج به مساحت ۱۲ هزار و ۵۰۰ متر، باغی در نائین به مساحت ۱۱ هزار متر، ویلای ساحلی درچلمدن به مساحت ۲ هزار متر، خانه ویلایی در خیابان نیروی هوایی ۴۰۰ به مساحت متر، زمینی در شهرری به مساحت ۱۵۰ متر، آپارتمانی ۱۸۰ متری در نیاوران و منازل دیگری دارد.
توسلی خطاب به نمایندگان تاکید می کرد که کسی که محرومیت را درک نکرده نمی تواند وزیر محرومان باشد. رئیس جمهور یتیم و محروم بوده است و محرومان و مستضعفان را درک می کند. وزیری که می خواهد وزیر کارگران، بازنشستگان، معلولان و بهزیستی و محروم ترین اقشار کشور باشد، قطعا نمی تواند سرمایه دار باشد و اگر باشد نمی تواند با این شاخص هایی که از سوی امام خمینی (ره) مطرح شده کار کند و موضوع را درک کند و بفهمد.
جلسه مخالفان با خواهران زاهدی وفا
هرچند توسلی در ادامه سخنان خود به این نکته اشاره کرد که جلسات متعددی با برادرزاده ها و خواهران زاهدی وفا داشته تا مالکیت و وضعیت اموال را راستی آزمایی کند و مشخص شده است که به جز دو خانه که متعلق به پدر مرحوم زاهدی وفا بوده است مابقی اموال متعلق به برادر مرحوم زاهدی وفا بوده ودر زمان بیماری برادرش به او منتقل شده است اما این نماینده مخالف تصدی زاهدی وفا بر کرسی وزارت کار اعلام کرد که او شرکت دارد و وزیری که بنگاه داری می کند نمی تواند محرومان را درک کند.
مخالفان زاهدی وفا برای رد کردن او ا زکاوش در حریم خانوادگی او نیز خوددداری نکرده بودند. توسلی از پرونده ۱۱ ساله زاهدی وفا با خواهرانش خبر داد که بر سر ارثیه خانوادگی در مراجع قضایی در جریان است.
از سوی دیگرحسن نوروزی نماینده رباط کریم، یکی دیگر از مخالفان زاهدی وفا با طعنه به زاهدی وفا گفت تعدادی از این املاک را بدهید ما هم سرایداری کنیم.
نوروزی البته علل دیگری را هم برای مخالفت با وزیر شدن زاهدی وفا اعلام کرد؛ از جمله آنکه زاهدی وفا در نظرات خود اقتصاد امپریالیستی را مطرح می کند و قوام جامعه را به سرمایه می داند.
زاهدی وفا نیز این سخنان نوروزی را بی پاسخ نگذاشت و با استناد به آیه ۵ سوره نساء اثبات کردکه اموال باعث قوام وقیام درجامعه می شود. او گفت که در مکتب اخلاقی امام آموخته است که به تخریب ها پاسخ ندهد و همه این اموال مستند و مستحضر به احکام دادگاههای صالحه جمهوری اسلامی است.
از سوی دیگر اما نایب رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس خطاب به الیاس نادران نماینده تهران و موافق سرسخت زاهدی وفا گفت که آقای نادران؛ شما برای ۲، ۳ آپارتمان آقای اوجی آسمان را به زمین دوختید، اما حالا به خاطر حضور وی در موکب سکوت می کنید. ما تاجگردان را به خاطر سرمایه داری از حضور در مجلس خلع کردیم، آقای شجاعی می گوید کمیسیون اصل نود به ایشان رأی نداده است، کمیسیون کجا به ایشان رأی داده است.
نادران در موافقت با زاهدی وفا به تواضع، خلوص و گمنامی او در کار خیر اشاره کرده و گفته بود که حتی در اربعین امسال زاهدی وفا جوری به اربعین رفت و آمد که هم کاروانی هایش متوجه نشدند که او در کاروان است تا ریا نشود و یا بهرهبرداریهای سیاسی از سفر ایشان نشود. نادران به مراوده چند ده ساله خانوادگی با زاهدی وفا اشاره کرد و گفت که نه تنها زاهدی وفا بلکه همسر و فرزندانش نیز بسیار متواضع و امین هستند.
نوروزی در بخشی از سخنان خود زاهدی وفا را فردی ایشان متخصص و تحصیل کرده خطاب کرد که عزمی برای کار ندارد زیرا حال ندارد. نوروزی با استناد به سخنان یکی ازهمراهان زاهدی وفا در یک سفر کاری گفت که او در این سفر اعلام کرده است که حال کار کردن ندارم.
نوروزی خطاب به زاهدیوفا گفت که وزارت را به عقلا بدهید، این وزارتخانه جای محرومان و پابرهنگان است، کسانی که درد مردم را حس کردهاند و مشکلات محرومان را میشناسند.
چرا در کانادا درس خواندی و بچه آوردی؟
موضوع تحصیل و تدریس زاهدی وفا در کانادا یکی از مهم ترین علل مخالفت نمایندگان مخالف با زاهدی وفا بود. حسن نوروزی خطاب به موافقان زاهدی وفا میگفت که ایشان استاد دانشگاههای خارج از کشور بودهاست در حالی که بهترین دانشگاه ها را در کشور داریم.
این نکته باعث شد که زاهدی وفا در دفاع از خود بگوید که در سال ۶۹ و در زمانی که آقای کنی مجوز تحصیل دانشجویان در خارج از کشور را صادر کردند برای مقطع فوق لیسانس به کانادا رفتند و مطابق قوانین کانادا، دانشجویان برای تامین کمک هزینه معیشتی می تواند در سطوح پایین تر تدریس کنند و او از این فرصت برای تامین معاش خود استفاده کرده است و حتی پیشنهاد تدریس در دانشگاه مک گیل را هم پس از فارغ التحصیلی رد کرده است تا به کشور بازگردد.
از سوی دیگر در فرآیند بررسی صلاحیت زاهدی وفا، مخالفانش نه تنها به تحصیل و تدریس او در کانادا بلکه حتی به چرایی زایمان همسرش در کانادا نیز ایراد می گرفتند. نوروزی، در این خصوص از تریبون اعلام کرد که فرزندان ایشان در کانادا به دنیا آمده اند و اگر بخواهند می توانند تابعیت این کشور را براساس قوانین کانادا بگیرند در حالی که ایشان می توانستند آن زمانی که در کانادا دانشجو بودند با توجه به اینکه دانشجوی متمکنی بودند همسر خود را برای تولد فرزندانشان به ایران بفرستند. ایشان از محرومیت، جانبازان و ایثارگران خبر ندارند.
هاجر چنارانی نماینده فیروزه، یکی دیگر از مخالفان سرسخت زاهدی وفا بود. او با هیجان درباره محل تولد سه فرزندش در خراسان جنوبی سخن می گفت و خطاب به زاهدی وفا می گفت من و سه فرزندم همه در خراسان جنوبی متولد شده ایم و حتی فکر نمی کنیم که بتوانیم به کانادا برویم چگونه فرزندان شما درکانادا متولد شدند. برخی نمیتوانند درک کنند سفره خالی به چه معنا است.
او خانواده های شهدا گزاره می داد و می گفت که خانوادگان شهدا دلسوخته هستند. چنارانی می گفت: فرزند شهید هستم وا ز پدرم بعد از ۷۴ ماه بسیج در جبهه، فقط پلاک برگشت. سه فرزند دارم که در خراسان رضوی به دنیا آمدهاند لذا نمیشود یک وزیر دو فرزند داشته باشد که در کانادا متولد شده باشد و نمیشود تحصیلات وزیر حتی با بورسیه از دانشگاه امام صادق (ع) از کشور دیگری باشد.
او همچنین سخنان رئیس جمهور درباره دو تابعیتی بودن فرزندان وزرا و مسئولان یادآوری کرد و گفت که آقای رئیسی گفته بود هر کس فرزندش تابعیت خارج داشته باشد خودش هم باید برود ما منتظر اجرای آن هستیم در حالی که فرزند ۵ هزار و ۴۰۰ و اندی از مسئولان در خارج از کشور هستند. چطور میشود که درآمد، حقوق و مسئولیت در ایران خوب است اما تابعیت آن بد است؟ آن هم تابعیت کشوری که متجاوز و متخاصم است.
سطح اندک تعامل با مجلس
زاهدی وفا در زمان سرپرستی بر وزارت کار، به مجلس آمد و رفت نمی کرد. این موضوع آنقدر برای نمایندگان مخالف و قاطبه نمایندگان مجلس سنگین بود که از یک ماه پیش در مصاحبه هایشان درباره این موضوع سخن می گفتند. هر چند زاهدی وفا علت این رفت و آمد اندک را پرکاربودن و گرفتاری برای رتق و فتق امور بازنشستگان اعلام کرده بود اما برخی دیگر از مخالفانش معتقد بودند که او نگاه از بالا به پایینی به مجلس دارد و تعمدا مجلس را تحویل نگرفته است. این مساله نه تنها دیروز در سخنان مخالفان زاهدی وفا بازتاب داشت بلکه رئیس جمهورنیز در دفاع از زاهدی وفا خطاب به مجلس اعلام کرد که حتما ایشان (زاهدی وفا) پس اخذ رای اعتماد اهتمام بیشتری برای مراوده با مجلس خواهد داشت. موافقان زاهدی وفا در مجلس نیز معتقد بودند که مراوده اندک ایشان در دوره سرپرستی به این دلیل بوده که نکند شایبه لابی گری برای معرفی به عنوان وزیر دراذهان نمایندگان خطورکند.
از راهروی مجلس چه خبر؟
در راهروهای مجلس به صورت غیر رسمی از برخی از نمایندگان شنیده میشد که بسیاری از نمایندگان به زاهدی وفا قول داده بودند که رای موافق دهند.
تعداد نمایندگان ۲۹۰ است ولی زمان رای گیری ۲۷۲ نفر در صحن حاضر بودند. برخی از نمایندگان قول دو و سه رای داده بودند.
برای جزییات بیشتر کلیک کنید:
لزوم اذن رهبری برای تداوم یک هفته ای سرپرستی زاهدی وفا
تبادل نظر