برنامه خط سود سهشنبه میزبان محمد احمدیان، تحلیلگر بازار سرمایه و محمدصادق واعظی، مدیرعامل گروه سرمایهگذاری کشاورزی کوثر بود.
فردای اقتصاد: در بخش اول برنامه سهشنبه خط سود با حضور محمد احمدیان تحلیلگر بازار سرمایه به بررسی وضعیت اوره سازان و متانولیها پرداخته شد و در بخش دوم به همراه محمد صادق واعظی، مدیر عامل گروه سرمایهگذاری کشاورزی کوثر وضعیت سودسازی این شرکت و زیرمجموعههای آن بررسی شد.
محمد احمدیان پیرامون بازارهای جهانی از گذشته تا حال گفت: بازار متانول در انحصار کشور چین است و قیمت نیز در چین تامین میشود. ابتدا باید بدانیم تولید متانول در دنیا حدود ۸۰ میلیون تن است که ۳۳ میلیون تن آن در چین و با زغالسنگ تولید و باقی آن در سایر نقاط دنیا با گاز تولید میشود .
وی ادامه داد: در سال ۲۰۲۰ با ظهور بحران کرونا اکثر کامودیتیها دچار ریزش شدیدی شدند، نفت منفی شد و نرخ گاز هنری هاب به یک دلار رسید که این اتفاق منجر به برهم خوردن تعادل جهانی شد اما بعد از بهبود شرایط علاوه بر افزایش تقاضا، زنجیره تامین به مشکل خورد و رشد قیمتها شتاب گرفت.
به گفته احمدیان، اواخر سال ۲۰۲۰ سردی هوا بیش از انتظار رقم خورد و تابستان ۲۰۲۱ هم گرمای هوا بیش از حد معمول بود، در نتیجه مصرف گاز افزایش قابل توجهی داشت و دولتها در اواسط سال ۲۰۲۱ به دلیل ترس از تکرار زمستان گذشته به سراغ پر کردن ذخایر خود رفتند. همه این عوامل باعث رشد قیمت انرژی و به دنبال آن رشد قیمت سایر کامودیتیها شد.
این تحلیلگر بازار سرمایه، دلیل عدم رشد متانول را اینگونه بیان کرد: دولت چین سیاستهای جدیدی وضع کرد از جمله اجازه افزایش تولید ۳۰۰ میلیون تنی زغالسنگ در تولیدیهایی که از چرخه خارج شده بودند، همین مورد باعث شد قیمت زغالسنگ در چین رشد نکند و به دنبال آن متانول نیز نتواند در بازارهای جهانی مثل باقی کامودیتیها رشد قابل توجهی را به ثبت برساند.
وی در مورد ادامه وضعیت قیمت گاز طبیعی در جهان گفت: گاز دارای بازاری فصلی است یعنی یک فصل مصرف و یک فصل ذخیره برای مصرف دارد. اواخر سال ۲۰۲۱ سردی هوا اجازه کاهش قیمتها را به گاز طبیعی نداد و قیمتها بالاتر نیز رفت و در ادامه جنگ روسیه و اوکراین رخ داد. پیش از این اروپا گاز خود را از روسیه و آسیا از آمریکا تهیه میکرد اما جنگ اخیر باعث شد تا اروپا برای تامین نیاز خود به سراغ آمریکا برود و با آسیا به رقابت بپردازد. به نظر نمیرسد تحریمها علیه روسیه به زودی حل شود و با توجه به آنکه تجهیزات مستهلک میشود، انتظار نمیرود در آینده قیمتها ریزش قابل توجهی را تجربه کنند.
محمد احمدیان در مورد صنعت اوره ادامه داد: اوره یک کالای استراتژیک است و به صورت مستقیم با تامین غذای جهانی رابطه دارد. همین مسئله باعث شده بعضی کشورها مثل هند توجهی به بهای تمام شده نکند و در هر قیمتی به تولید بپردازد.
وی ادامه داد: بهای تمام شده در کشورهای اروپایی ۱۵۰ الی۱۷۰ دلار بود که بحرانها در حال حاضر به ۱۲۰۰ دلار رسیده و منجر به تعطیلی کارخانجات تولید اوره در اروپا شده است. به نظر ظرفیتهای جدید هم نتواند قیمت را به سطوح گذشته خود بازگرداند بنابر این انتظار کاهش قیمت زیادی در نرخ اوره متصور نیستیم.
کارنامه سودآوری گروه سرمایهگذاری کشاورزی کوثر
در بخش دوم برنامه سهشنبه خط سود با حضور محمدصادق واعظی، مدیرعامل گروه سرمایهگذاری کشاورزی کوثر به بررسی وضعیت سودسازی این شرکت و زیر مجموعههای آن پرداخته شد.
محمدصادق واعظی، مدیرعامل «زکوثر» گفت: یک اتفاق مهم در صنعت حذف ارز ترجیحی بود که پارامترهای صنعت پیرامون این اتفاق تغییر کرد و ورودی قیمت نهایی محصولات را تغییر داد. این اتفاق باعث تغییر تقاضا شد یعنی خریداران کمتر از قبل خرید میکنند. پارامتر دیگر فشار زیاد بر سرمایه در گردش شرکتها وارد کرد، چون قیمت نهاده به یکباره به بیش از ۶ برابر قیمت قبل خود رسید و شرکتها به سرمایه در گردش ۶ برابری نیاز پیدا کردند.
واعظی اضافه کرد: ما برای این کار بخشی از داراییهای غیرمولد خود را به فروش رساندیم و شرکتهایی که در مجموعه ما وضع بهتری داشتند، به شرکتهای دیگر در این زمینه کمکهایی نیز کردند، همچنین سهامدار عمده منابعی را به هلدینگ وارد کرد تا اجازه ایجاد مشکل در تولید داده نشود.
وی در مورد تاثیر تقاضای بازار بر شرکتهای زیر مجموعه کوثر گفت: چون در بالادست زنجیره قرار داریم مشکلات ناشی از کاهش تقاضا با وقفه بر روی شرکتهای ما تاثیر میگذارد و به نظر پاییز خوبی را رقم خواهیم زد.
مدیرعامل گروه سرمایهگذاری کشاورزی کوثر تاکید کرد: در بخش تامین نهاده تحولاتی رخ داده است مثل خرید با اعتبار به واسطه چک بدون بهره، که شرکتها را در تولید کمک خواهد کرد. ما توسعههایی را نیز در دستور کار داریم که عمدتا در بخش پایین دست و تولید گوشت مرغ است. در این زمینه با واحدهای خصوصی مشارکت میکنیم و واحدهای خصوصی به دلیل آنکه ما دانش فنی مناسب و توانایی تهیه جوجه یک روزه و نهاده را داریم، تمایل به همکاری با ما دارند.
مدیر عامل زکوثر در مورد عرضه اولیه شرکتهای زیر مجموعه گفت: بسیاری از اقدامات انجام شده و حتی یکی از شرکتهای ما به عرضه شدن در بازار سهام بسیار نزدیک بود اما به دلیل شرایط نامساعد بازار، سازمان بورس اجازه عرضه را نداد.