۲۶ مهر ۱۴۰۱ - ۱۷:۱۰
تشدید شکاف‌های ریاض-واشنگتن

اختلافات عربستان و آمریکا پس از تصمیم اوپک پلاس برای کاهش تولید نفت تشدید شد.

فردای اقتصاد: مقامات دولت ایالات متحده به کنفرانس سرمایه‌گذاری عربستان که برای اواخر ماه جاری میلادی برنامه‌ریزی شده‌است دعوت نشده‌اند. برگزارکنندگان این مراسم تاکید کردند که آنها نمی‌خواهند این نشست «به یک بستر سیاسی تبدیل شود.»
تصمیم برای دعوت نکردن از مقامات آمریکایی بر خلاف سال‌های گذشته، در حالی است که تنش‌ها بین واشنگتن و ریاض، دو متحد قدیمی، بر سر رای اخیر کارتل اوپک پلاس به رهبری عربستان سعودی برای کاهش تولید نفت تا دو میلیون بشکه در روز از نوامبر افزایش یافته است.
ابتکار سرمایه‌گذاری آینده (FII)، کنفرانسی سه روزه است که قرار است در ۲۵ اکتبر- سوم آبان- در ریاض آغاز شود. معمولاً غول‌های وال‌استریت و مقامات عالی‌رتبه از سراسر جهان را به خود جلب می‌کند. ریچارد آتیاس، مدیرعامل گروهی که این نشست را مدیریت می‌کند، گفت که انتظار می‌رود تا ۴۰۰ مدیرعامل آمریکایی در امسال شرکت کنند.
اغلب از این نشست به عنوان «داووس در صحرا» یاد می‌شود.
عربستان سعودی در روزهای اخیر اتهامات آمریکا مبنی بر همسویی با روسیه در بحبوحه جنگ اوکراین از طریق کاهش تولید نفت برای بالا بردن قیمت نفت خام را رد کرده و اصرار دارد که این اقدام، یک تصمیم صرفا تجاری بوده است.
سلمان، پادشاه عربستان سعودی در یک سخنرانی یکشنبه شب تاکید کرد که کشورش «در چارچوب استراتژی انرژی خود سخت کار می‌کند تا از ثبات و تعادل بازارهای جهانی نفت حمایت کند.»
استیون منوچین، که در زمان دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق ایالات متحده، وزیر خزانه‌داری بود، در نخستین سخنرانی خود در سال ۲۰۱۷ به FII اشاره کرد. اگرچه او سال بعد در بحبوحه خشم جهانی به دلیل قتل جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار واشنگتنپست و میدل ایست‌آی، از آن خارج شد.
مراسم سال گذشته با حضور دان گریوز، معاون وزیر بازرگانی در زمان جو بایدن، رئیس‌جمهوری فعلی ایالات متحده برگزار شد.
ریچارد آتیاس، برگزارکننده کنفرانس، در پاسخ به پرسشی در مورد حضور ایالات متحده در امسال، به خبرگزاری فرانسه گفت: «ما هیچ شخصی از دولت ایالات متحده را دعوت نکردیم.»
او اضافه کرد: «ما سیاستمداران زیادی را دعوت نمی‌کنیم... زیرا متوجه شدم که وقتی رهبران سیاسی روی صحنه هستند، توجه رسانه‌ها، به دستور کار سیاسی منحرف می‌شود و ما نمی‌خواهیم FII به یک بستر سیاسی شود.»
این تصمیم در پی اقدام هفته گذشته دولت بایدن برای لغو نشست با عربستان سعودی که بر روی دفاع یکپارچه هوایی و موشکی متمرکز بود، اتخاذ شد. چندین قانونگذار آمریکایی در حزب دموکرات بایدن نیز خواستار تعلیق فروش نظامی و همکاری با ریاض شده‌اند.
مؤسسه FII به ریاست عطیاس به طور رسمی وابسته به دولت عربستان نیست، اما کنفرانس سالانه در ریاض ارتباط نزدیکی با محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، حاکم واقعی این کشور دارد.
عطیاس گفت که انتظار ندارد اختلاف ریاض و واشنگتن بر کنفرانس FII امسال تأثیر بگذارد و افزود که «اشتهای بیشتر و بیشتر بخش خصوصی ایالات متحده برای شرکت در FII» را مشاهده می‌کند.
او افزود: «ما اصلاً کار سیاسی نمی‌کنیم.»
جیمی دیمون، مدیر اجرایی JPMorgan Chase، در وب سایت کنفرانس به عنوان سخنران برجسته فهرست شده است.
دیمون هفته گذشته در مصاحبه‌ای با CNBC بحران انرژی جهانی را «بسیار قابل پیش‌بینی» خواند. این بانکدار به جای انتقاد از کاهش اوپک پلاس گفت که پاسخ ایالات متحده باید افزایش تولید نفت خود باشد.
از زمان حمله روسیه به اوکراین، «آمریکا تولیدکننده نوسان است، نه عربستان سعودی... آمریکا باید نفت و گاز بیشتری تولید می‌کرد و باید از آن حمایت می‌شد».
حضور دیمون در داووس امسال در صحرا نشان می‌دهد که چگونه رهبران تجاری غرب مسیری را به سوی پادشاهی نفت‌خیز ترسیم کرده‌اند تا بخشی از اقتصاد در حال شکوفایی آن را تصاحب کنند و انتقادات ریاض را نه تنها توسط واشنگتن، بلکه از سوی گروه‌های حقوق بشری نیز از بین ببرند.
حضور دیمون در داووس در صحرا امسال قابل توجه است زیرا او یکی از بلندپایه‌ترین رهبران تجاری بود که این رویداد را در سال ۲۰۱۸ پس از قتل جمال خاشقجی تحریم کرد.
جی پی مورگان یکی از پذیره نویسان عرضه اولیه عمومی آرامکو سعودی در سال ۲۰۲۰ بود. امسال این غول نفتی در میان افزایش قیمت انرژی از اپل به عنوان با ارزش‌ترین شرکت جهان پیشی گرفت.
استیو شوارتزمن از غول سرمایه‌گذاری بلک استون، ری دالیو از صندوق سرمایه‌گذاری بریج واتر آسوشیتس و مایکل آرتور، مدیر ارشد بین‌المللی بوئینگ نیز قرار است در داووس امسال در صحرا شرکت کنند.

برای جزییات بیشتر کلیک کنید: 
خشم شدید واشنگتن از بن‌سلمان

تبادل نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha