فردای اقتصاد: شاخص کل بورس تهران درحالی که روز شنبه رشد قابل توجهی را به ثبت رسانده بود، پس از تعطیلی دو روزه، امروز با احتیاط خاصی کار خود را دنبال کرد. این نماگر در حالی در ساعت نخست دادوستدها نزولی شده بود، با بهبود نسبی معاملات، بازگشت و با افزایش ارتفاع ۰.۲۱ درصدی به بالای کانال ۱.۴۵ میلیون واحدی صعود کرد. این اتفاق درحالی بود که این شاخص در طول معاملات شاهد رفت و برگشتهایی بود که باعث شد تا یک ساعت پایانی معاملات از شاخص هموزن جا بماند اما در این میان نماد معاملاتی شرکت فولاد مبارکه اصفهان (فولاد) پس از برگزاری مجمع عمومی عادی سالیانه مبنی بر تقسیم سود نقدی و مجمع عمومی فوقالعاده مبنیبر تصویب افزایش سرمایه و اصلاح اساسنامه، بدون محدودیت نوسان قیمت بازگشایی شد که با اثرگذاری بیش از ۲۸۰۰ واحدی بر شاخص کل، سبب رسیدن این نماگر به شاخص هموزن شد.
در ابتدای هفته جاری، بازار سرمایه که تحت تاثیر شروع غیرمنتظره دور جدید مذاکرات هستهای و همچنین عرضه محصولات خودروسازان در بورس کالا بود، معاملات جذابی را به خصوص در گروه خودرویی آغاز کرد به طوری که اکثر نمادهای این صنعت توانستند در محدوده صف خرید به کار خود پایان دهند. امروز اما شرایط کمی محتاطتر از قبل دنبال شد. شب گذشته خبر بازگشت هیاتهای مذاکرهکننده به پایتخت کشورهای خود و عدم انتشار خبرهای موثق از نتیجه گفتگوها، خوشبینی ایجاد شده را کمرنگ کرد تا بورسیها نیز در معاملات امروز با نگاهی محتاطانهتر به پیگیری اتفاقات بپردازند.
البته معاملات امروز گروه خودرو و بانک که بیشتر از دیگر گروهها از توافق یا عدم توافق هستهای تاثیر میپذیرند، اگرچه همچون روزهای گذشته نبود اما همچنان با ارزش معاملات بالا و اغلب در محدوده مثبت دامنه نوسان دنبال شد. حال باید دید آیا این بار نیز همانند همچون دفعات قبلی که مذاکرات متوقف شد، چراغ ترس بورسیها از عدم دستیابی به توافق یا حداقل فرسایشیتر شدن آن، روشن میشود؟
خروج پول از سر گرفته شد؟
بورس تهران با عبور از معاملات با احتیاطی که در ابتدای روز شروع کرده بود، به مرور حال و هوای بسیار بهتری پیدا کرد و رنگ سبز به رنگ غالب نقشه بازار تبدیل شد. شاخص کل بورس و شاخص هموزن پس از برگشت از محدوده منفی، توانستند در نهایت بازدهی مثبت ۰.۲۱ درصدی را به ثبت برسانند.
ارزش کل معاملات نیز با ثبت عدد ۴۶۰۰ میلیارد تومان و رقم حدود ۲۶۵۰ میلیارد تومان برای معاملات خرد سهام و حق تقدم، اگرچه همچنان در محدودههای بسیار پایینی نوسان میکند اما شرایط بهتری نسبت به هفته گذشته دارد. خروج پول اما از نکات منفی بازار امروز بود و تا انتهای معاملات نزدیک به ۲۶۰ میلیارد تومان سرمایه از بازار خارج شد و حتی صعود شاخص کل و بهبود شرایط نیز نتوانست مانع از خروج سهامداران خرد شود.
چرا کوچکها جذاب شدند؟
اگر نگاهی به نقشه بازار بیاندازیم، واضح است که تقاضا در ساعات اولیه بازار امروز بیشتر حوالی صنایع و سهام کوچک میچرخید. گروه خودرو، بانک، حملونقل، فراکابها، برخی از نمادهای سیمانی و زراعتی و... در محدودههای بالای دامنه نوسان درحال معامله هستند درحالی که اکثر سهام شیمیایی، فلزات اساسی و پالایشی در محدوده منفی نوسان میکنند.
یکی از دلایل این موضوع قطعا داغ شدن دوباره بحث مذاکرات هستهای و بالا رفتن دوباره احتمال دستیابی به توافق است. بدیهی است که این موضوع میتواند به کاهش نرخ دلار و به تبع آن هزینههای تولید شرکتهای داخلی که اغلب شرکتهای کوچک بازار محسوب میشوند، کمک کند. خاطره سال ۹۴ تا ۹۶ و رشد صنایع موسوم به صنایع برجامی نیز قطعا در ایجاد این تقاضا بیتاثیر نیست.
موضوع بعدی اما در بنیاد نمادهای کوچک نهفته است. انتشار صورتهای مالی فصل بهار، گزارش ماهانه تیر، تغییرات مهم در عملکرد این شرکتها همچون حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، قطعی برق سیمانیها و همچنین کاهش قیمت بیشتر این سهام نسبت به سهمهای بزرگ بازار، باعث شده است که اکنون در قیمتهای جذابی برای خریداران قرار بگیرند. اگر نگاهی به وضعیت نسبت قیمت به درآمد شرکتهای بزرگ و کوچک بیاندازیم، به طور واضحی مشخص است که این دو نسبت با ثبت اعداد ۵.۹ و ۶.۵، بسیار به یکدیگر نزدیک شدهاند که دلیل اصلی آن افزایش سودآوری شرکتهای کوچک در کنار کاهش قیمت بیشتر آنهاست که باعث شده از ارزندگی بالایی برخوردار شوند.
به طور تاریخی همواره نسبت قیمت به درآمد (P/E) شرکتهای کوچک بالاتر از شرکتهای بزرگ بوده است و هر زمان که فاصله بین این دو نسبت کاهش مییابد، شاهد شروع یک روند صعودی در قیمت سهام کوچک هستیم که این بار نیز میتواند به همین موضوع منجر شود.
حضور فروشندگان تا دقایق آخر
با وجود اینکه در نهایت شاخصهای بورس امروز توانستند بازدهی مثبتی را به ثبت برسانند، اما نوسانات آنها و عقب نشینی در لحظات آخر نشان داد که همچنان فروشندگانی وجود دارند که به هر دلیلی در قیمتهای کنونی اقدام به فروش سهام خود میکنند.
به نظر میرسد که این روند تا زمان روشن شدن نتیجه مشخصی از مذاکرات چند روز گذشته ادامه داشته باشد زیرا همانطور که در هفتههای قبل نیز شاهد بودیم و چندین مرتبه به آن نیز اشاره شد، فعالان بازار سرمایه نیازمند درک درستی از آینده اقتصادی و سیاسی کشور هستند.
طبق خبرهایی که در این چند روز منتشر شد، ممکن است که طی روزها و یا حتی ساعتهای آینده وضعیت مذاکرات مشخص شود و هرگونه خبر قاطع و موثقی از آن، تاثیر مستقیمی بر روند بورس تهران در روزهای پیش رو خواهد گذاشت.
تبادل نظر