فردای اقتصاد: گزارشهای ۶ ماهه شرکتهای بورسی در حال روانه شدن به سامانه کدال است. در روزهای اخیر با انتشار گزارش شرکتهای پالایشی همچون «شپنا»، «شتران»، «شراز»، «شاوان» و «شبریز» مشاهده شد که همزمان با کاهش کرک اسپرد بنزین به کمتر از ۱۰ درصد و کرک اسپرد گازوئیل به ۳۰درصد، سود این شرکتها نیز نسبت به فصل بهار فروکش کرد؛ پالایش نفت تهران نیز به مانند ۴ پالایشی دیگر با افت سودآوری در فصل تابستان روبرو شد.
پس از افزایش قیمت نفت و سطوح کم سابقه کرک اسپرد بنزین و گازوئیل بهار رویایی که برای پالایشیها رقم خورد، اما فصل تابستان داستان متفاوتی برای این شرکتها رقم خورد و کاهش بیش از ۲۰ دلاری کرک اسپرد بنزین و ۸ دلاری گازوئیل روند سودآوری پالایشگاه ها با توجه به تنوع سبد محصولاتشان در این فصل متفاوت بود.
بازدهی شتران در نیمسال نخست۱۴۰۱
فروردین ماه همزمان با افزایش کرک بنزین به ۱۵ دلار و گازوئیل به ۳۴ دلار قیمت این نماد با بازدهی ۴ درصدی در فروردین ماه همراه شد. در دومین ماه از فصل بهار کرک هر دو محصول اصلی پالایشیها با افزایش ۱۰ و ۵ دلاری همراه شد اما با توجه به نوسانات شاخص دلار نیمایی بازدهی این نماد تنها ۴ درصد بود. خرداد ماه همزمان با انتشار گزارشهای صورت مالی سه ماهه نخست سال ۱۴۰۱ کرک اسپرد بنزین و گازوئیل به بالاترین سطوح یک سال اخیر رسید تا در بازهای از خرداد ماه با رشد ۹ درصدی این نماد روبرو شویم اما این شرکت در پایان خرداد افت ۳درصدی مواجه شد تا با بازدهی -۵ درصدی فصل بهار خود را به پایان برساند.
فصل تابستان فصل کاهش نرخ محصولات و حاشیه سود پالایشیها بود میانگین کرک بنزین در این فصل در سطوح ۱۱ و گازوئیل ۳۸ دلار ثبت شده است که کاهش کرک بنزین بسیار محسوس و گازوئیل اندک بود. بازدهی فصلی پالایش نفت تهران در فصل تابستان -۱۲ درصد بود که علی رقم رشد درآمدهای این شرکت در تابستان نشان از اثرپذیری شرکتهای با گزارش عملکرد مناسب بازار سرمایه از موج منفی حاکم بر بازار است.
بررسی صورتهای مالی شتران
پالایش نفت تهران در فصل تابستان با کسب درآمد ۶۰ هزار میلیارد تومانی توانست رکورد درآمدزایی خود در چند سال اخیر را جابه جا کند. دلیل رشد ۳ درصدی درآمدهای شرکت با وجود کاهش نرخ محصولات این شرکت و تکرار درآمدزایی در سطوح بالا در دومین فصل پیاپی را میتوان در افزایش میزان فروش و تغییر سبد محصولات به فروش رفته شرکت جستجو کرد. فروش محصول شرکت در فصل تابستان با رشد ۱۷ درصدی و تولید این بنگاه پالایشی در فصلی که با افزایش ۲۰ درصدی بهای تمام شده خود همراه شد، کاهشی ۴ درصدی داشت. از جمله دیگر نکات مهم عملکرد این بنگاه تحقق ۱۲۸ درصدی درآمدهای سال گذشته خود در این مدت است.
بررسی عملکرد سودآوری شرکت میتواند نرخ رشد درآمد ها و هزینههای شرکت را تعدیل کند تا به نوعی به عملکرد واقعی بنگاه به عرصه ظهور گذاشته شود. پالایش نفت تهران در فصل تابستان با کاهش ۸۵ درصدی سود خالص مواجه شد که این کاهش عمدتا از سوی افزایش بهای تمام شده و هزینههای سربار شرکت و کاهش نرخ فروش محصولات این شرکت بود؛ از جمله نکات قابل توجه موثر بر سود خالص شرکت در صورتهای مالی این رشد ۹۱ درصدی درآمدهای غیر عملیاتی این شرکت بود که با این میزان رشد نیز نتوانست جلوی افت قابل توجه سود خالص شرکت را بگیرد. این شرکت در نیمسال ۱۴۰۱ توانست ۱۳ درصد بیشتر از سودآوری سال گذشته خود را کسب کند.
سبد فروش محصولات این شرکت نیز میتواند آینه ای از دلیل کاهش سود این شرکت در فصل تابستان باشد چرا که شرکت در فصل تابستان ۱۶۷ درصد نفت کوره بیشتری به فروش رساند و از آن جهت که نفت کوره همواره از کرک منفی برخوردار است سببب کاهش قابل توجه سود شرکت شده است.
موجودی انبار شرکت نیز میتواند دید مناسبی از فروش شرکت در فصول آتی داشته باشد. این شرکت با فروش قابل توجه نفت کوره در تابستان وجودی انبار خود را به ۶۷ درصد کاهش داد تا از این نظر در فروش محصول فصول آتی از حاشیه سود بالاتری برخوردار باشد.
پالایش نفت تهران که در فصل بهار عملکرد مناسبی مانند سایر پالایشیها داشت، تابستان چندان مناسبی را برای سهامدارن خود رقم نزد و میتوان گفت به نوعی با توجه به تنوع فروش محصولات و آماری که از موجودی انبار خود منتشر کرد این تابستان را در برابر دو فصل آتی خود قربانی کرد تا در صورت ادامه دار بودن کاهش کرک محصولاتش با افت کمتری مواجه شود.
تبادل نظر