یک دیپلمات پیشین کشورمان با بیان اینکه بخش قابل توجهی از مردم ایران بهویژه جوانان از مشکلات اقتصادی و اجتماعی شکایت دارند گفت: اما این تحولات به این معنی نیست که نظام جمهوری اسلامی در آستانه سقوط قرار داشته باشد.
سید حسین موسویان در مقالهای در پایگاه خبری میدل ایستای با اشاره به اظهارات جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا که گفته است "ما به زودی ایران را آزاد خواهیم کرد" گفت: این اظهار بایدن نقض صریح قوانین و مقررات بینالمللی و منشور سازمان ملل در مورد تعهد کشورها به عدم مداخله در امور داخلی کشورهاست. رئیسجمهوری ایران آقای رئیسی هم پاسخ دادند که ایران ۴۳ سال پیش آزاد شد و مصمم است که دوباره گروگان آمریکا نشود.
موسویان همچنین با بیان اینکه مذاکرات احیای برجام در برزخ است و همزمان فشارهای سیاسی آمریکا و اروپا علیه ایران به خاطر تحولات داخلی افزایش یافته است، گفت: اگر قدرتهای غربی سعی کنند ایران را در گوشه (رینگ) قرار داده و با ارجاع پرونده هستهای ایران به شورای امنیت سازمان ملل، تحریمهای گذشته را علیه ایران احیا کنند؛ ممکن است که ایران نیز به طور متقابل از معاهده ان پی تی خارج شود یا اگر هرگونه حمله نظامی به ایران صورت گیرد؛ ایران نیز ممکن است به سمت بمب اتمی برود.
وی درباره ناآرامیها در ایران در پی فوت دختر ۲۲ ساله کرد در ساختمان وزرا اظهار کرد: با وجود تحلیلهایی که در برخی از رسانههای غرب مطرح شده، تظاهرات و ناآرامیهای اخیر در ایران به معنی یک انقلابی که موجب سقوط نظام جمهوری اسلامی باشد، نیست. این درست است که بخش قابل توجهی از مردم ایران بهویژه جوانان از طیف وسیعی از مشکلات اقتصادی و اجتماعی موجود شکایت دارند و ناراحت هستند، مشکلاتی که بعضا بر اثر خروج ترامپ از برجام و تشدید تحریمها علیه ایران، بیشتر شد. اما به این معنی نیست که این وضع، نظام جمهوری اسلامی را در آستانه سقوط قرار داده باشد. از این رو غرب باید قبل از اتخاذ سیاستهایی در مورد ایران، یک تحلیل و درک درست از وقایع جاری ایران داشته باشد.
این دیپلمات پیشین کشورمان با بیان اینکه "ادامه روند موجود هیچ برندهای نخواهد داشت" اظهار کرد: بهترین مسیر برای بهبود وضعیت جاری این است که برجام احیا شود. با احیاء برجام جامعه جهانی از حرکت نکردن ایران به سمت بمب هستهای مطمئن میشود. تنشهای ایران و غرب کمتر میشود و دستور کار جامعه جهانی برای عاریسازی خاورمیانه از سلاح هستهای نیز تسهیل میشود.
موسویان افزود: برجام در بهبود اوضاع اقتصادی ایران و کاهش نارضایتیهای اقتصادی مردم موثر خواهد بود، اما علاوه بر برجام، دولت ایران هم باید تصمیمات بزرگی برای بهبود شرایط اقتصادی و اجتماعی مردم اتخاذ کند.
وی درباره این که فعالیت و اعتراض ایرانیان خارج از کشور در نوع نگاه کشورهای پذیرنده این تعداد مهاجران ایرانی نسبت به تحولات داخلی ایران موثر بوده است اظهار کرد: حدود شش میلیون ایرانی خارج از کشور هستند که حدود ۷% جمعیت ایران است. عموم آنها دارای فامیل و خویشاوند و دارایی در ایران هستند. بسیاری از ایرانیها برای رفت و آمد به ایران دچار ترس و نگرانی هستند لذا این عاملی مهم در تظاهرات اخیر آنهاست که خواهان تغییر شدهاند.
در سال ۲۰۱۸، بیش از ۷۰ نماینده مجلس ایران پیشنهاد لایحهای برای عفو عمومی ایرانیهای خارج از کشور را دادند. زمانیکه من مسئول کمیته سیاست خارجی دبیرخانه شورای امنیت ملی ایران بودم (۱۳۸۴-۱۳۷۷)، پیشنهاد فرمان عفو عمومی برای ایرانیان خارج از کشور را دادم، چون معتقد بودم همبستگی ملی ایرانیها را این کار تقویت میکند. این پیشنهاد من در آن مقطع به جایی نرسید، اما شرایط فعلی ایجاب میکند که دولت ایران این پیشنهاد را بررسی کند.
این دیپلمات پیشین کشورمان همچنین درباره موضوع پهپادهای استفاده شده از سوی روسیه در جنگ با اوکراین که موجب اعمال فشار آمریکا و اروپا بر ایران شده است، تاکید کرد: ضرورت دارد بیطرفی ایران در جنگ روسیه و اوکراین حفظ شود.
موسویان درباره مذاکرات ایران و عربستان گفت: بهبود روابط ایران و عربستان تاثیر مهمی بر صلح و ثبات و امنیت خلیجفارس و خاورمیانه خواهد داشت. پنج دور مذاکره ایران و عربستان در بغداد پیشرفتهای خوبی داشته است. دور ششم این مذاکرات میتواند در سطح وزیران خارجه برگزار و روابط دیپلماتیک دو کشور عادی شود. همکاری ایران و عربستان نه تنها ایجاد یک سیستم همکاری و امنیت جمعی در خلیجفارس را تسهیل میکند بلکه در حل بحرانهای یمن، سوریه، عراق و لبنان موثر خواهد بود.
تبادل نظر